Μονάδα αποθήκευσης αναμνήσεων το εγκεφαλικό κύτταρο
 Ουσιαστική η αποκωδικοποίηση της βραχύχρονης μνήμης.

Μόνο ένα εγκεφαλικό κύτταρο είναι ικανό να συγκρατήσει προσωρινές αναμνήσεις, ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή, εκτιμούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Μελέτη εγκεφαλικών κυττάρων σε ποντίκια αποκάλυψε ότι υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης πληροφοριών έως περίπου ένα λεπτό. Συγκεκριμένα, Βρετανίδα ειδικός είπε ότι η κατανόηση αυτών των βραχύχρονων αναμνήσεων μπορεί να συμβάλει στο «ξεκλείδωμα» των μυστικών της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά και στην κατανόηση της δομής της μακρόχρονης μνήμης.

Η διαφορά ανάμεσα στη μακρόχρονη και βραχύχρονη μνήμη έχει «συνδεθεί» με τη μνήμη RAM και το σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι για να διεξάγουμε φυσιολογικές λειτουργίες, χρειάζεται να αποθηκεύουμε γρήγορα και αξιόπιστα μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από τις οποίες μόνο ένα μικρό τμήμα χρειάζεται να διατηρείται σε εύρος χρόνου.

Οι επιστήμονες έχουν ξοδέψει αρκετές δεκαετίες για να βρουν ποια μέρη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για τις εκάστοτε λειτουργίες και με ποιον τρόπο διαχειρίζονται την κάθε «αποστολή». Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ερεύνησαν εγκεφαλικά κύτταρα από ποντίκια χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια ως όργανα μέτρησης. Αυτό που βρήκαν είναι ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι των εξεταζόμενων κυττάρων, ένας χημικός «αντιδραστήρας», δίνει την εντολή να ενεργοποιηθεί ένα εσωτερικό σύστημα σημάτων που συγκροτεί τη μνήμη.

Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το επόμενο βήμα αφορά την εξεύρεση περισσότερων γνώσεων για το εσωτερικό αυτό σύστημα καθώς και τη χρήση φαρμάκων με στόχο τη βελτίωση της μνήμης. «Εάν κατορθώσουμε να αναγνωρίσουμε και να χειραγωγήσουμε τα μοριακά τμήματα της μνήμης, μπορούμε να εργαστούμε για τη χρήση φαρμάκων που βελτιώνουν το δυναμικό της μνήμης. Ακόμη και σε περιπτώσεις που η προσοχή αποσπάται», σχολιάζει ο Δρ Ντον Κούπερ, επικεφαλής σχετικών ερευνών.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και επιστήμονες που προτείνουν τη βελτίωση της βραχύχρονης μνήμης με στόχο την αποφυγή επικίνδυνων ερεθισμάτων και την ταυτόχρονη άσκηση της μακρόχρονης μνήμης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc