28/01/09 22:20  
«Δεν είναι λύση ο μιλιταρισμός»
Συμφιλιωτικός ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Νταβός, «γέφυρες» στην κυβέρνηση Ομπάμα
Τεράστιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς ενέκρινε επί προεδρίας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Νταβός
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Έχοντας αποσύρει τις απειλές για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία συνεχίζει να χαράσσει συμφιλιωτικό τόνο έναντι της κυβέρνησης Ομπάμα. Κάνοντας στροφή από τη σκληρή ρητορεία του παρελθόντος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αποκηρύσσει» από το Νταβός τον μιλιταρισμό και καλεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης...

Οι πολιτικοί παρατηρητές εστίασαν στο σημείο της ομιλίας, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία κίνηση κατευνασμού της Δύσης, ανέφερε ότι «περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα που έχει ο κόσμος» -τη στιγμή που ως πρόεδρος ενέκρινε τεράστιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

«Όχι περισσότερα χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρέπει να κάνουμε τις διεθνείς σχέσεις λιγότερο επικίνδυνες [...] και πρέπει να συνεχίσουμε με τα μέτρα αφοπλισμού» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο και ως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να επιστρέψει στην προεδρία και μάλιστα με παρατεταμένη θητεία.

Κάνοντας στροφή από τη σκληρή ρητορική του παρελθόντος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πούτιν μίλησε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για τους «εταίρους μας στην Αμερική» και ανέφερε ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε εποικοδομητική συνεργασία.

«Καλώ από το βήμα αυτό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να έχει μαζί μας μία εποικοδομητική συνεργασία» είπε ο Πούτιν. «Οι εταίροι μας, στην Ασία, την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ιδίως, ας δείξουν την προτίμησή τους για τη συνεργασία μαζί μας» συνέχισε μιλώντας για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως την «τέλεια θύελλα».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιστρέψει στον απομονωτισμό εξαιτίας της κρίσης. «Ας μην τυφλωθούμε μέχρι σημείου που να επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι το κράτος τα επιλύει όλα».

 Μηνύματα αισιοδοξίας και ιλιγγιωδών απωλειών μεταφέρουν οι σύνεδροι στο Νταβός

Σε δείγμα καλής θέλησης προς τον Μπαράκ Ομπάμα η Ρωσία ανέστειλε την ανάπτυξη πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η κίνηση έρχεται ουαστικά στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ως φαίνεται «παγώνει» την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της κεντρικής Ευρώπης.

 Δείγμα καλής θέλησης από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ, για την αντιπυραυλική ασπίδα

Την αναστολή του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων στο Καλίνινγκραντ κοινοποίησε διά του πρακτορείου Interfax Ρώσος αξιωματούχος των στρατιωτικών δυνάμεων και επισήμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ πάντως χαιρέτισαν ήδη την ενέργεια ως θετική, ενώ και το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «πολύ θετικό βήμα εφόσον επιβεβαιωθεί».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γνωστοποίησε εάν η Μόσχα ενημέρωσε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αναστολή των σχεδίων της ή εάν η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε ενημερωθεί από το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχαν τη Δευτέρα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, συμφωνώνοντας στην ανάγκη να σταματήσει η «παρέκκλιση» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Σχεδιάζονται διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

 Σε νέα βάση τοποθετούν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις Ομπάμα και Μεντβέντεφ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»