Διαστάσεις | 22.01.2009

Ηγεμονία με διεθνή συναίνεση

Αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Οικονομική κρίση, Γκουαντάναμο, Ιράκ και Αφγανιστάν είναι τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών αλλά και της διεθνούς κοινότητας είναι υψηλές. Στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε το στίγμα του, προσπαθώντας να συνδυάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα με μια ρεαλιστική προσέγγιση της διεθνούς και αμερικανικής πραγματικότητας. Νέες ευκαιρίες στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης διακρίνει ο Βόλφγκανγκ ΊσινγκερBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Νέες ευκαιρίες στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης διακρίνει ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ Ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, διακρίνει νέες ευκαιρίες για ισότιμη διεθνή συνεργασία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπαράκ Ομπάμα. «Με την αλλαγή στο προεδρικό αξίωμα, η αμερικανική πολιτική έχει την ευκαιρία να κάνει αυτό που συμβουλεύει εδώ και χρόνια τις αμερικανικές κυβερνήσεις ο βετεράνος της πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ: να ηγεμονεύσει, όχι με την στρατιωτική της ισχύ, αλλά με τη δύναμη που προκύπτει από την συναίνεση και την πειθώ. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχει στις σχέσεις του με τον κόσμο και τους εταίρους του ο νέος πρόεδρος», υποστηρίζει ο κ. Ίσινγκερ.

«Θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Αμερικής»

Μερικές μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Μπαράκ Ομπάμα αποστασιοποιείται έμπρακτα από τις πολιτικές επιλογές του Μπους, δίνοντας εντολή να ανασταλεί η λειτουργία των ειδικών στρατοδικείων του Γκουαντάναμο για 120 ημέρες. Στο διάστημα αυτό θα αναζητηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του προβλήματος. Η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί, εκτιμά ο Κάρστεν ΦογκτBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί, εκτιμά ο Κάρστεν Φογκτ Ο Κάρστεν Φογκτ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρώτη απόφαση του κ. Ομπάμα. «Με χαροποιεί η απόφαση του προέδρου, διότι καταδεικνύει ότι αυτά που έλεγε δεν ήταν μόνο προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί. Και αυτό είναι ευχάριστο. Επίσης αποδεικνύει ότι δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην στρατιωτική ισχύ της χώρας τους, αλλά προσβλέπει στην ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ, βελτιώνοντας το κύρος τους και καθιστώντας αξιόπιστη την Αμερική ως σύμβολο της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει ο κ. Φογκτ.

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν

Αναφερόμενος στις διεθνείς περιπέτειες της χώρας του, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι «η αποχώρηση από το Ιράκ θα γίνει με υπεύθυνο τρόπο», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα σφυρηλατηθεί η δημοκρατία στο Αφγανιστάν. Υποσχέθηκε να συνεργασθεί με τους φίλους αλλά και τους «παλιούς εχθρούς». Τι σημαίνει αυτό για τις αμερικανογερμανικές σχέσεις;

«Ο κ. Ομπάμα αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται εταίρους για την επίλυση των διεθνών προβλημάτων. Και όταν μία χώρα χρειάζεται εταίρους, συμπεριφέρεται σε αυτούς ανάλογα. Με άλλα λόγια, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι στο εξής θα υπάρχουν διαβουλεύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Δεν θα μας ανακοινώνονται απλώς οι αμερικανικές αποφάσεις. Θα πρέπει ωστόσο να καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να έχουμε επιρροή στην Ουάσιγκτον, η οποία θα θέτει διαρκώς το ερώτημα, πόσο σημαντικοί είναι στην πράξη οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι για την επίλυση των προβλημάτων. Θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο πρόεδρος της υπερδύναμης δεν χρησιμοποιεί το «εγώ», αλλά το «εμείς». Κάνει λόγο για την αναμόρφωση της Αμερικής και του κόσμου, τονίζει ο Γερμανός πολιτικός.

Ενισχυμένος ο ρόλος της Χίλαρι

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Πολιτικό με ισχύ και αυτοπεποίθηση", χαρακτηρίζει την Χίλαρι Κλίντον ο Κάρστεν Φογκτ Αναφερόμενος, τέλος, στη νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ο Κάρστεν Φογκτ επισημαίνει: «Είναι εξαιρετικά έξυπνη και έχει αυτοπεποίθηση. Θα είναι σίγουρα σε θέση να παίρνει αποφάσεις. Είναι μια ισχυρή υπουργός Εξωτερικών που έχει προσωπική πολιτική ισχύ τόσο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και στην αμερικανική κοινωνία. Αυτό της προσδίδει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην κυβέρνηση και ενισχύει τη θέση της έναντι των προσώπων, με τα οποία διαπραγματεύεται. Με αυτή την αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και εμάς. Θα πρέπει λοιπόν, κάθε φορά που σημειώνονται διαφωνίες, να καταβάλλουμε σκληρές προσπάθειες για να ακούγεται η φωνή μας στην Ουάσιγκτον».

Επιμέλεια Σταμάτης Ασημένιος, (DLF, DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»