Επισκόπηση τύπου

«Αποτυχία» το ελληνικό πρόγραμμα

Μία έκθεση του Ινστιτούτου Brueger με αναφορές στο ελληνικό μνημόνιο, η συνέντευξη τύπου του γάλλου προέδρου Ολάντ και η συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν, στα σχόλια του ευρωπαϊκού τύπου.
Αποτυχημένο χαρακτηρίζει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας σε έκθεσή του το Ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών. Την είδηση αναπαράγει μεταξύ άλλων η ηλεκτρονική έκδοση του αυστριακού οικονομικού περιοδικού Format, σημειώνοντας ότι «η αποτυχία του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα έχει κατά την άποψη των οικονομικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Bruegel τρεις αιτίες: Τις ‘ιδιαίτερα δύσμενείς αρχικές προϋποθέσεις’ στη χώρα, ένα πολύ πιο αδύναμο διοικητικό και πολιτικό σύστημα συγκριτικά με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, όπως επίσης και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επωφελήθηκε από την οικονομική βοήθεια της τότε ‘εντελώς απροετοίμαστης’ ευρωζώνης».
Το δημοσίευμα συνεχίζει επισημαίνοντας: «Σύμφωνα με τους ειδικούς της σημαντικής δεξαμενής σκέψης, το κούρεμα του ελληνικού χρέους (…) έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Η καθυστέρηση οδήγησε στην αντικατάσταση των ιδιωτών από επίσημους πιστωτές, με αποτέλεσμα να επωμιστούν τις απώλειες οι φορολογούμενοι. Αυτό προβλέπεται να αποτελέσει σημείο διαφωνίας, όταν οι ευρωπαίοι χρηματοδότες θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, σημείωσαν οι οικονομολόγοι Γκούντραμ Βολφ, Αντρέ Σαπίρ και Ζαν Πιζανί-Φερί».
«Λίγα πράγματα» από τον Ολάντ
Ασκήσεις αισιοδοξίας από τον ΟλάντΑσκήσεις αισιοδοξίας από τον Ολάντ
Άκρως επικριτική παρουσιάζεται η γαλλική Le Figaro σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η γαλλική εφημερίδα στιγματίζει την αντίθεση ανάμεσα στην ανησυχητική κατάσταση της οικονομίας και την αισιοδοξία που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο γάλλος πρόεδρος και επισημαίνει: «Ορισμένοι εύχονταν ότι σε αυτή τη δεύτερη συνέντευξη τύπου θα έβλεπαν μία στροφή ή τουλάχιστον μία σαφή αναδιοργάνωση της κυβερνητικής πολιτικής. Αντ’ αυτού έγινε για πολλοστή φορά λόγος για τη μελλοντική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και δόθηκαν υποσχέσεις εξοικονόμησης χρημάτων, οι οποίες παρέμειναν αόριστες. Μία ευρωπαϊκή κίνηση αντιπερισπασμού, η οποία εξαρτάται από την καλή θέληση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ».
Για πολλή αισιοδοξία και αυταρέσκεια, αλλά «γενικά λίγα καινούρια πράγματα» από πλευράς Ολάντ κάνει λόγο η ελβετική Neue Zürcher Zeitung και υπογραμμίζει: «Ο Ολάντ απέφυγε μεν τις επικρίσεις κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο η επισήμανση ότι ανέλαβε το προεδρικό αξίωμα σε μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να ερμηνευθεί ως συγκρατημένη κριτική. Οι χαλαρές παρατηρήσεις του, ότι με τη λιτότητα δεν γίνεται κανείς δημοφιλής, ότι ο ίδιος δεν έχει βάλει στόχο να γίνει δημοφιλής και ότι εν τέλει οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί τον επηρεάζουν ελάχιστα μπορούν να αποδοθούν σε μία μάλλον ανθεκτική έναντι των κρίσεων, χαρούμενη ψυχοσύνθεση».
«Ο Ομπάμα αντιστέκεται στις πιέσεις»
Ο Ομπάμα εμμένει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία Ο Ομπάμα εμμένει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία
Τη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ούασιγκτον, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, σχολιάζει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα υπογραμμίζει την αυξανόμενη σπουδαιότητα της Τουρκίας ως εταίρου των Ηνωμένων Εθνών από την ημέρα που άρχισαν οι ανατρεπτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και εκτιμά: «Ο Ομπάμα αντιστέκεται στις πιέσεις. Με την πρότασή του να συγκληθεί μία διεθνής διάσκεψη για τη Συρία κρατάει σε απόσταση τους υπέρμαχους της παρέμβασης στη χώρα του και στην Τουρκία. Για να έχει επιτυχία αυτή η διάσκεψη χρειάζεται, ωστόσο, την Τουρκία. Αυτή, από την πλευρά της, καλά θα έκανε να προσαρμόσει την υπερβολικά δυναμική ρητορική της για τη Συρία στην πραγματικότητα».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη      DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»