Πολιτική

Πόσο δημοκράτες είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι;

Μικρές ομάδες πολιτών φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα σε σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η οργάνωση αυτοχαρακτηρίζεται δημοκρατική όμως πρώην μέλη της το αμφισβητούν.
Ο Οσάμα Ντόρα ήταν επί δέκα χρόνια μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όταν το 2011 αποφάσισε να εγκαταλείψει την οργάνωση. Ένας φίλος του στο γυμνάσιο τον έπεισε να γίνει μέλος όταν στην εξουσία βρισκόταν ο Μουμπάρακ. Τότε ακόμα ήταν εύκολο για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αποκτά νέα μέλη. Πολύ γρήγορα όμως ο Οσάμα Ντόρα άρχισε να έχει προβλήματα με την αυστηρή ιεραρχία της οργάνωσης: «Μερικές φορές η κατάσταση έφθανε σε ακραία σημεία. Κάποιοι έκαναν χειροφιλήματα. Αυτά εγώ δεν τα έπαιρνα σοβαρά. Όταν μου ανέθεταν μια αποστολή δεν με εμπιστεύονταν πλήρως. Δεν ήθελαν κάποιος να σκέφτεται ελεύθερα, ήθελαν μόνο ανθρώπους που να ακολουθούν τις εντολές».
Στην ιεραρχία ανέρχονταν όσοι ήταν πρόθυμοι και πειθαρχημένοι. Άλλα όχι μόνο έπρεπε να είναι και πλούσιοι διότι το 7% περίπου των εισοδημάτων τους το διέθεταν στην οργάνωση. Ο Γιασέρ Μερέζ, ένας από τους τρεις εκπροσώπους τύπου της οργάνωσης, αποδέχεται πως στη Μουσουλμανική Αδελφότητα παίζει σημαντικό ρόλο η πειθαρχία, ωστόσο αρνείται ότι υπάρχει τυφλή υπακοή: «Αυτή είναι η εικόνα που προσπαθούν να μεταφέρουν οι αντίπαλοι μας στα ΜΜΕ και στο εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς σκεφτόμαστε ελεύθερα και είμαστε δημιουργικοί αλλά η πειθαρχία είναι σημαντική».
Ό,τι πει ο δάσκαλος
O Οσάμα ΝτόραO Οσάμα Ντόρα
Ο Γιασέρ Μερέζ χαρακτηρίζει μάλιστα δημοκρατική την οργάνωση εξηγώντας πως τα 19 μέλη της κεντρικής διοίκησης της οργάνωσης εκλέγονται. Για τον Οσάμα Ντόρα μόνο δημοκρατική δεν είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα:
«Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Κάθε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αδελφότητας έχει μαθητές που τον υπακούουν. Εάν οι οπαδοί γνωρίζουν πως ο "δάσκαλος" προτιμάει κάποιο συγκεκριμένο άτομο αυτό και θα ψηφίσουν».
Για τον Οσάμα Ντόρα, ο οποίος ήταν μέλος για δέκα ολόκληρα χρόνια, είναι απολύτως σαφές ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι δημοκρατική οργάνωση και το ερώτημα που θέτει είναι πως είναι δυνατόν ο πρόεδρος της Αιγύπτου που προέρχεται από αυτή την οργάνωση να διοικεί δημοκρατικά τη χώρα.
Matthias Sailer / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη       DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»