Πολιτική

«Η οικονομία να υπηρετεί τον άνθρωπο»

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενος εκτροχιασμός από τις γραμμές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τη συνάντησή της με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.
Περίπου 50 λεπτά διήρκεσε η «ιδιωτικού χαρακτήρα» συνομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Στο επίκεντρο της τέθηκαν «ζητήματα πίστεως, η παγκοσμιοποίηση και ο ρόλος της Ευρώπης». Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησής της με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενος «εκτροχιασμός από τις γραμμές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».
Οι κρίσεις ξέσπασαν εκεί όπου δεν υπήρχε κοινωνική οικονομία της αγοράς
Η καγκελάριος προσέρχεται στη συνάντηση με τον ΠάπαΗ καγκελάριος προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πάπα
Η οικονομία είναι εδώ «για να υπηρετεί τον άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προθέτοντας ότι «αυτό δεν συνέβη παντού στο παρελθόν».
«Η ρύθμιση των κεφαλαιαγορών συνιστά βασική μας αποστολή», τόνισε σε άλλο σημείο η Άγκελα Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο Πάπας Φραγκίσκος στην παντοδυναμία των χρηματαγορών. Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, «το θέμα αυτό θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην σύνοδο του G20 στην Αγία Πετρούπολη. «Διαπιστώνουμε ότι οι κρίσεις ξέσπασαν εκεί όπου δεν υπήρχε ποτέ κοινωνική οικονομία της αγοράς και εκεί όπου τα κράτη δεν χάραξαν ποτέ μόνα τους κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε η κα Μέρκελ.
Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη
Μέρκελ και Πάπας συμφωνούν για το ρόλο της ΕυρώπηςΜέρκελ και Πάπας συμφωνούν για το ρόλο της Ευρώπης
Όπως ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, ο Πάπας από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι «ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη και ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη». Η Άγκελα Μέρκελ δεν δέχθηκε να προβεί σε συγκρίσεις μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου, σημειώνοντας ότι διαπιστώνει «συνέχεια» μεταξύ των δύο όσον αφορά στη «σημασία του Χριστιανισμού για τις ευρωπαϊκές μας ρίζες».
Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν από την μετάβαση της καγκελαρίου στο Βατικανό, ο ποντίφικας είχε τονίσει σε ομιλία του ότι «το χρήμα θα πρέπει να υπηρετεί και όχι να κυβερνά». Ως αίτιο για την κρίση ο Πάπας είχε κατονομάσει «τα νέα είδωλα της ανθρωπότητας, τον φετιχισμό του χρήματος και την δικτατορία της οικονομίας δίχως πρόσωπο και ανθρώπινους στόχους».
Σταμάτης Ασημένιος, afp,dpa                          dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc