Όλο και περισσότεροι νέοι μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο έρχονται στη Γερμανία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι υψηλότερο από αυτό των Γερμανών.
Το στερεότυπο του φτωχού, αμόρφωτου μετανάστη που αναζητά άσυλο καταρρίπτεται βαθμιαία στη Γερμανία. Στη γερμανική αγορά εργασίας καταγράφονται σημαντικές ανατροπές. Οι νέοι μετανάστες που έρχονται στη Γερμανία διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των μέσων Γερμανών. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Bertelsmann. Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των νέων μεταναστών ηλικίας μεταξύ 15 και 65 χρόνων διαθέτει πτυχίο από ανώτερη ή ανώτατη σχολή. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Γερμανούς είναι μόλις 26%.
Στην κοινή γνώμη επικρατεί όμως η άποψη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ότι οι μετανάστες έρχονται από χώρες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τα τελευταία δέκα χρόνια όμως, η πραγματικότητα έχει αλλάξει πολύ.
H Γερμανία θα πρέπει να αλλάξει ρότα
Η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν τη Γερμανία ολοένα και πιο ελκυστική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012 ήρθαν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο νέοι μετανάστες. Την τελευταία φορά που ήρθαν τόσο πολλοί μετανάστες ήταν το 1995. Μερικές περιοχές όπως, για παράδειγμα, η μικρή πόλη Wunsiedel, ψάχνει εντατικά και στοχευμένα για εξειδικευμένο προσωπικό με υψηλή μόρφωση μιας και δεν μπορούν να βρουν στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με τον Γιοργκ Ντρέγκερ, πρόεδρο του Ιδρύματος Bertelsmann, η Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική. Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να στραφεί πιο στοχευμένα σε μετανάστες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο από ευρωπαϊκές και όχι από τρίτες χώρες. Και τέλος, η Γερμανία δεν θα πρέπει να πιστέψει πως η εισροή νέων μεταναστών από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που βρίσκονται σε κρίση δεν θα είναι ατελείωτη.
DPA / Spiegel / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής DW DE
Comments