Κοινωνία & Πολιτισμός

Το βινύλιο ζει και βασιλεύει!

Ο δίσκος βινυλίου εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επέλαση του CD. Η γερμανική εταιρία Pallas, με σήμα την θεά Αθήνα, κατασκευάζει βινύλια από το 1960 στο Ντίπχολτς της Κάτω Σαξονίας.
Το εργοστάσιο κατασκευής δίσκων Pallas (εκ του Παλλάς Αθηνά) που δημιουργήθηκε το 1949 έφτιαχνε στην αρχή δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών και από το 1960 βινύλια. Ο εγγονός του ιδρυτή Χόλγκερ Νόιμαν δεν γνωρίζει πια για ποιόν λόγο ο παππούς του επέλεξε την θεά Αθηνά ως σήμα του εργοστασίου. Γνωρίζει όμως, γιατί ο χώρος παραγωγής των δίσκων μοιάζει με μουσείο: «Όταν καθιερώθηκε το CD στις αρχές του ΄80 αποφασίσαμε να κρατήσουμε τα μηχανήματα παραγωγής δίσκων και αρχίσαμε να φτιάχνουμε, όπως όλοι οι άλλοι, CD και DVD. Όταν όμως μετά την πρώτη Love Parade στο Βερολίνο το 1989 άρχισαν να έρχονται οι πρώτες παραγγελίες για βινύλια ξαναρχίσαμε σιγά σιγά την παραγωγή που είχε σταματήσει. Και επειδή εκείνη την εποχή κανείς δεν κατασκεύαζε πλέον δίσκους βινυλίου στη Γερμανία ρώτησαν εμάς. Από τότε η ζήτηση για δίσκους δεν έχει σταματήσει, το αντίθετο μάλιστα».
Αύξηση των πωλήσεων βινυλίου κατά σχεδόν 40%
Κατασκευή δίσκων στο εργοστάσιο PallasΚατασκευή δίσκων στο εργοστάσιο Pallas
Στην γερμανική αγορά μουσικής το ποσοστό του δίσκου βινυλίου έχει φθάσει το 1,4%, ποσοστό που δείχνει και είναι μικρό. Αν αναλογιστεί όμως κανείς το μέγεθος της αγοράς, θα συνειδητοποιήσει ότι κάθε χρόνο πωλούνται στη Γερμανία εκατομμύρια δίσκοι. Και η τάση είναι ανοδική φθάνοντας σχεδόν το 40% το 2012. Ο Χόλγκερ Νόιμαν λέει στην DW ότι όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούν πλέον δίσκους σε διάφορα χρώματα και δεν περιορίζονται πια στο μαύρο: «Παλιότερα στη δεκαετία του ΄70 η παραγωγή ήταν η διπλάσια από ότι σήμερα και οι δίσκοι ήταν ως επί το πλείστον μαύροι. Σήμερα όμως οι πελάτες μας ζητούν κάτι ιδιαίτερο. Γι αυτό και έχουμε πολλές παραγγελίες για ειδικές εκδόσεις σε διάφορα χρώματα».
Για τον επικεφαλής του εργοστασίου ο καλύτερος ήχος ήταν ο αναλογικός: «Παρά την ηχητική ποιότητα και τον πιο ζεστό ήχο του βινυλίου κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η επιστροφή στο βινύλιο. Η συνολική παραγωγή περιορίζεται σήμερα σε πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη και νομίζω εννέα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Χόλγκερ Νόιμαν πιστεύει ότι οι δουλειές θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Στην ιστοσελίδα του εργοστασίου Pallas και το κλιμακοστάσιο των γραφείων γράφει με μεγάλα γράμματα: «Η γη είναι επίπεδη και στρογγυλή».

Godehard Weyerer / Στέφανος Γεωργακόπουλος     DW DE
Υπεύθ. Σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc