Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών και Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού

Συγχωνεύονται υπό κοινή ηγεσία

Τη συγχώνευση του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, έχοντας την Ελένη Αρβελέρ πρόεδρο, ανακοίνωσε χθες ο αν. υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
Αλέκος Φασιανός «Το πνεύμα του Καβάφη» (2013)Αλέκος Φασιανός «Το πνεύμα του Καβάφη» (2013)Η κ. Αρβελέρ τελούσε ήδη πρόεδρος του πρώτου φορέα. Πρόσφατα και αθόρυβα διορίστηκε και πρόεδρος του ΙΕΠ. Με τη συγχώνευση αναλαμβάνει σοβαρότερο ρόλο, ο οποίος δεν θα περιορίζεται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων.
Ο νέος φορέας, ο οποίος θα προκύψει απ' τη συγχώνευση και θα είναι, σύμφωνα με τους υπουργικούς ισχυρισμούς, «κάτι πιο ευρύχωρο από θεσμικής πλευράς», θα διατηρήσει το όνομα του ενός. Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα λέγεται. Τα στοιχεία της εντοπιότητας αίρονται εν πολλοίς και ανοίγουν αναγκαστικά όχι μόνο προς την Αθήνα, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό το αθηναϊκό «βάπτισμα» που παίρνουν φέτος οι εκδηλώσεις του ΕΠΚεΔ στην Αθήνα.
«Θα είναι μια συνένωση δυνάμεων και όχι κατάργηση», υποστηρίζει ο Κ. Τζαβάρας, ο οποίος παραδέχεται ότι «υπάρχουν προβλήματα με τα παραρτήματα του ΙΕΠ στο εξωτερικό». Υπάρχουν εστίες μας στις βαλκανικές χώρες που τελούν υπό έξωση λόγω απλήρωτων ενοικίων. Κατά την επίσκεψή του στα παραρτήματα του ΙΕΠ, ο κύριος Τζαβάρας διαπίστωσε ότι «κάποια κάνουν καλή δουλειά - όπως αυτό του Βερολίνου». Σε κάποια εξ αυτών «ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν αλλαγές προσώπων. Θα κοιτάξω κατά περίπτωση για να βρούμε τις προϋποθέσεις, ώστε να μην κλείσουν αυτές οι "εστίες", και ειδικά στα Βαλκάνια».
Το κόστος του ΙΕΠ ήταν υψηλό και μη ανταποδοτικό. «Με τη συγχώνευση θα υπάρξει οικονομικό όφελος. Γιατί, ενώ δόθηκαν πολλά λεφτά στο ΙΕΠ, δεν απέκτησε τις οργανικές δομές που να ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα».
Η συγχώνευση δεν δρομολογείται. Εχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υπάρχει και άλλη είδηση. Ο κ. Τζαβάρας δεν εγκατέλειψε το σχέδιο ενός εκπαιδευτικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Επίδαυρο, μετά τα Επιδαύρια. «Το φεστιβάλ για το οποίο μίλησα και θέλω να θεσπίσω δεν είναι ανταγωνιστικό στο ήδη υπάρχον φεστιβάλ, που θεσπίστηκε για τουριστικούς κυρίως λόγους», αναφέρει. «Δεν θα είναι άλλωστε καλλιτεχνικό. Θα αξιοποιήσει τα πολιτιστικά αποθέματα που έχουμε στο θέατρο. Υπάρχει ένα δίκτυο φορέων που ασχολείται ήδη με αυτό. Ψάχνω να ανοίξω μια πόρτα σε μια υποχρέωσή μας απέναντι στον πολιτισμό μας». Αναζητείται ο φορέας στον οποίο θα ενταχθεί ο νέος θεσμός.
Ανάλογη υποχρέωση νιώθει πάντως ο Κ. Τζαβάρας και για τους δελφικούς αγώνες και τη δελφική ιδέα, «κομμάτι κι αυτή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

«Επειδή κάθε χρόνο με ρωτάτε «με πόσα χρήματα θα κάνετε τις εκδηλώσεις σας;» απαντώ: «με μηδέν». Ακριβώς, μηδέν».
Το κόστος των φετινών εκδηλώσεων του Ετους Καβάφη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, διά στόματος Ελένης Αρβελέρ - του χρόνου θα εορτάσει το έτος Γκρέκο.
Η διοργάνωση, που ρίχνει για πρώτη φορά γερή άγκυρα στην Αθήνα και θα διαρκέσει από τις 4 ώς τις 31 Ιουλίου στους Δελφούς και από τις 19 Ιουνίου ώς τις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, υφίσταται χάρη στα ΕΣΠΑ. Τα οποία όμως ξεκινάνε τον Ιούλιο. «Ως τότε θα βασιστούμε στα χρήματα των χορηγών», διευκρίνισε η πρόεδρος.
* Πέρα από τα καθιερωμένα σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού (22-31 Ιουλίου, Δελφοί) το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων περιλαμβάνει την ταινία-παραγγελία του Κέντρου Δελφών στον Πάνο Κυπαρίσση «Ο Βυζαντινός Καβάφης» (προβολή 4 Ιουλίου, Δελφοί), τη μουσική παράσταση «Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ (θέατρο Φρύνιχος Δελφών, 4 Ιουλίου) και Διεθνές Συμπόσιο για τον Καβάφη (5-7 Ιουλίου, Δελφοί).
* Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα, υπό τον τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές», θα εκτυλιχθούν στο Μουσείο Ακρόπολης (συναυλία του κουαρτέτου εγχόρδων Danel, με τη σοπράνο Ελένα Βασίλιεβα και τον ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, 19 Ιουνίου), στον Εθνικό Κήπο (συναυλία του Σωκράτη Σινόπουλου, 26 Ιουνίου), στο Ιδρυμα Θεοχαράκη («Ζωγραφισμένα», με σαράντα ζωγράφους, εγκαίνια: 25 Σεπτεμβρίου), στο θέατρο Αττις («Τρία τραγούδια για την Οφηλία» του Τ. Βελλιανίτη, 11-12-13 Οκτωβρίου) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (συναυλία του συνόλου L' Arpeggiata, 29 Νοεμβρίου). Τριήμερο εκδηλώσεων (13,14 και 15 Δεκεμβρίου) θα εκτυλιχθεί στο Ιδρυμα Κακογιάννη. Με βραδιές Θάνου Μικρούτσικου, νέων ποιητών κ.ά.   Enet

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc