ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ 20 ΠΑΙΔΙΑ

Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο

Σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την Οκλαχόμα, η οποία σαρώνεται από ανεμοστροβίλους. Μέχρι στιγμής 91 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ ανάμεσά τους 20 παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 230, εκ των οποίων 45 παιδιά. Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή Μουρ και ο Ομπάμα διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν.
Τη Δευτέρα ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε το προάστιο Μουρ, 55.000 κατοίκων και παρέμεινε στο έδαφος για περίπου 45 λεπτά. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 51, ανάμεσά τους και 20 παιδιά.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Το δημοτικό σχολείο «Plaza Towers» δέχθηκε ευθύ χτύπημα, καθώς βρέθηκε ακριβώς στο δρόμο του ανεμοστρόβιλου: η οροφή του κόπηκε στα δύο και οι τοίχοι γκρεμίστηκαν. «Το σχολείο ισοπεδώθηκε. Οι τοίχοι έγιναν πίτα. Υπάρχουν ακόμη παιδιά που αγνοούνται, υπάρχουν πτώματα που έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια. Είναι εντελώς τρομακτικό», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος της πολιτείας.
Το δεύτερο δημοτικό σχολείο, το Briarwood, καταστράφηκε επίσης με τους δασκάλους να καταβάλλουν προσπάθειες να κρατήσουν ασφαλείς τους μικρούς μαθητές.
Η κυβερνήτης της Οκλαχόμα Μαίρη Φέλιν έκανε λόγο για μία «τραγική ημέρα».
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) στους δημοσιογράφους, η κυβερνήτης της, δήλωσε ότι η πολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει στις έρευνες τυχόν αγνοουμένων ή τραυματιών.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οκλαχόμα νοσηλεύονται 65 τραυματίες, εκ των οποίων 45 παιδιά και 20 ενήλικες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Τα τραύματά τους ποικίλουν, από ελαφρά μέχρι πολύ σοβαρά.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Το ιατρικό κέντρο της πόλης Μουρ εκκενώθηκε, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του. Ολοι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε δύο άλλα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ σε αυτά μεταφέρονταν και τραυματίες από την ανεμοθύελλα. Στα δύο αυτά νοσηλευτικά ιδρύματα διακομίστηκαν 80 τραυματίες, κυρίως με σπασίματα και ρήξεις.
Περισσότεροι από 38.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες ηλεκτρισμού.
Ακόμη, ο διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος 35 στο Μουρ έκλεισε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Οκλαχόμα και συνεργεία μετέβησαν στο ν αυτοκινητόδρομο για να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο κυκλώνας προκάλεσε ανέμους με ταχύτητα περίπου 200 μιλίων ανά ώρα.
«Είναι αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός ανεμοστρόβιλος με τον οποίο έχω ασχοληθεί στα 20 χρόνια της υπηρεσίας μου», δήλωσε ο μετεωρολόγος Ρικ Σμιθ, στο BBC.
Η πόλη Μουρ είχε χτυπηθεί από ανάλογο φαινόμενο το Μάιο του 1999, με τους ανέμους να είναι οι ισχυρότεροι που είχαν καταγραφεί στη Γη.
Ανεμοστρόβιλοι, χαλαζόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν ακόμη την Αϊόβα και το Κάνσας. Τα φαινόμενα αποτελούν μέρος ενός συστήματος που εκτείνεται από το Τέξας ως τη Μινεσότα.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες
Περισσότεροι από 200 μέλη της εθνοφρουράς της Οκλαχόμα, μαζί με προσωπικό της πολιτείας κλήθηκαν να συμβάλλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο και το σκοτάδι ψάχνοντας για επιζώντες στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος.
Καθώς έπεσε η νύχτα οι ομάδες ερευνών με κράνη μπήκαν μέσα στα ερείπια προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, δεκάδες παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια.
Συγκλονιστικές σκηνές
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Οι σκηνές στον τόπο της καταστροφής συγκλονίζουν. Ένας πατέρας κάθεται σιωπηλός και δακρυσμένος σε ένα σκαμνάκι περιμένοντας να ακούσει νέα για το παιδί του που αγνοείται.
«Δεν έχω λόγια. Πώς συνέβη αυτό; γιατί συνέβη», αναρωτιέται η μητέρα ενός άλλου μαθητή που σώθηκε από το κατεστραμμένο σχολείο.
«πώς θα το εξηγήσουμε αυτό στα παιδιά; Πώς θα ξυπνήσουν αύριο το πρωί και όλα θα λείπουν - το σχολείο, τα σπίτια, οι φίλοι;», συμπλήρωσε η μητέρα.
Οσοι επέζησαν εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι από την ισχύ του ανεμοστρόβιλου.
«Κλειδώσαμε την πόρτα από το κελάρι όταν είδαμε ότι καταφτάνει (...)», δήλωσε ο Ρίκι Στόβερ.
Εικόνες Αποκάλυψης στην Οκλαχόμα - 91 νεκροί από τον ανεμοστρόβιλο
Μια άλλη μάρτυρας δήλωσε: Υπήρχαν βότσαλα και κομμάτια βράχων και ξύλων στην αυλή μας και σε όλη τη γειτονιά μας. Κάποια σπίτια καταστράφηκαν εντελώς. Είναι τρομακτικό».
Μετά το πέρασμα του φονικού ανεμοστρόβιλου, οι επιζήσαντες περπάτησαν χιλιόμετρα κατά μήκος της κατεστραμμένης περιοχής, αντικρύζοντας εικόνες Αποκάλυψης - τα ερείπια αυτοκινήτων στριμμένα και το ένα πάνω στο άλλο έκαναν το πάρκινγκ να μοιάζει με μάντρα.
Συγκρότημα ανά συγκρότημα σπιτιών είχαν καταστραφεί. Φλόγες έβγαιναν από ένα οικοδόμημα που είχε πάρει φωτιά, παρά το γεγονός ότι βροχή εξακολουθούσε να πέφτει.
ethnos.gr/Πηγές: BBC, CNN

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc