ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΣΚΛΗΡΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ «ΠΑΡΑΣΙΤΑ»ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
27/05/2013
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα (ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό) σάλπισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και στο κόμμα του – με έμφαση στα πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εγκαταλείψει το κόμμα που τους ανέδειξε και το πετροβολούν από νέα κομματικά μετερίζια. 

Ο κ. Βενιζέλος στην ανάλυσή του, είπε ότι πολλά από τα προβλήματα προκύπτουν από την ύπαρξη του «νόθου» διπόλου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είπε, τροφοδοτείται και από το ισχύον εκλογικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου θέμα αλλαγής του. 

Είπε ακόμα ότι πίσω από αυτό το δίπολο συγκαλύπτεται και η Χρυσή Αυγή ως «αντιμνημονιακή» δύναμη. Επιπλέον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ορισμένα από αυτά «παίζουν ύπουλο παιχνίδι υποστήριξης της Χρυσής Αυγής». 

Ανοίγοντας τα χαρτιά του σχετικά με τη στάση του στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα θέσει θέμα «συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», καθώς επίσης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. 

Σημείωσε, δε, ότι η επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλιστεί εάν εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέει το κόμμα και επισήμανε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αναφορά που ερμηνεύτηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως μήνυμα προς τον κ. Σαμαρά. «Δεν ανεχόμαστε μια ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του κόστους και του οφέλους σε σχέση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της χώρας» είπε αφήνοντας αιχμές για τη στάση που είχαν τηρήσει ΝΔ και ΔΗΜΑΡ επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και του Λουκά Παπαδήμου. 

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα πηγαίνει καλά τώρα, ενώ δεν πήγαινε καλά την περίοδο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπαδήμου, και πολύ περισσότερο ότι δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτός που, όπως ανέφερε, σήκωσε το αντιμνημονιακό λάβαρο και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, καθώς επίσης και εκείνος που καταψήφισε τον Φεβρουάριο του 2012 το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης. Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο, που λόγω του βάρους που σήκωσε, δικαιούται να πει σήμερα «όχι» σε άλλα δημοσιονομικά μέτρα. 

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη λειτουργία των δύο άλλων εταίρων εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. 

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι νομίζει πως η κυβέρνηση αυτή είναι μια δική της μονοκομματική κυβέρνηση». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων». «Αυτά» τόνισε «έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί της ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά, ούτε ιστορικά. 

Συνεχίζοντας, είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι οι συγκροτημένες, υπεύθυνες, τεκμηριωμένες προτάσεις μας προκαλούν πολύ συχνά ενόχληση κυρίως στη ΝΔ», κάτι που «έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και μια λίγο παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεών μας μέσα από την καθυστέρηση». 

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στα θέματα της ανεργίας, επιρρίπτοντας ευθύνης εμμέσως στον υπουργό Εργασίας για τη διαρροή περί απόρριψης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου για την ανάσχεση της ανεργίας, όταν την ίδια ώρα, όπως πρόσθεσε, ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να το στηρίξει, αρκεί να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. 

Ακόμα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητούσε τη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, θέμα το οποίο αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως πρόωρο, ενώ τώρα λέγεται ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέπουν. Με παρόμοιο τρόπο, είπε, αντιμετωπίστηκε και το θέμα του «χαρατσιού» και η αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. 

Παρόλα αυτά ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια δύναμη πυρός επικοινωνιακής και πολιτικής στήριξης» για αυτό, δύναμη η οποία «δεν υπήρχε όταν ήμασταν κυβέρνηση, ή την κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ιούνιο του 2011 έως Φεβρουάριο 2012». 

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτη δημόσια διαφωνία», υποστήριξε ότι «η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργεί κακή εικόνα που αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της», ενώ τόνισε ότι εξαιτίας της «πολύμηνης καθυστέρησης» το ΠΑΣΟΚ «αναγκάστηκε» να καταθέσει την πρόταση νόμου για να καλύψει το κενό και να πιέσει την κυβέρνηση. 

Αναφερθείς στη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτες, αλαζονικές τοποθετήσεις που προκαταλαμβάνουν τη Βουλή», απορρίπτοντας τον ισχυρισμό πως αρκεί η υφιστάμενη νομοθεσία και ζήτησε την ενεργοποίηση θεσμών, όπως η Τ.Α., η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. 

Για το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ 

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στα ενδοπαραταξιακά ζητήματα, τονίζοντας ότι η αίσθηση ιστορικής συνέπειας και ευθύνης που επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνεται ως αδυναμία. 

Τόνισε ότι δύο προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα είναι η «ασέβεια» και ο «παρασιτισμός» και πως κάποιοι αξιοποίησαν το θέμα των οικονομικών του κόμματος για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ. 

Αναφέρθηκε στο «μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» που επιδεικνύεται για τα οικονομικά του κόμματος «ως εάν να μην υπάρχουν άλλα κόμματα με τα ίδια ή μεγαλύτερα προβλήματα» και προκάλεσε όλα τα κόμματα να παραγγείλουν τον έλεγχο των οικονομικών τους «και μετά να πιάνουν στο στόμα τους το ΠΑΣΟΚ». 

Τόνισε, δε, ότι το πρόβλημα των κομμάτων δεν είναι τα έσοδα, αλλά οι εκλογικές και λειτουργικές δαπάνες, λογική που θα διέπει και τη σχετική πρόταση του κόμματος. 

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πώς εξανεμίζονται οι προσπάθειες επανεκκίνησής του κόμματος και έκανε λόγο για «εύθραυστη» ψυχολογία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με «τρία παραπολιτικά και τρεις παραδημοσιογράφους» μπορεί να βρεθεί σε πανικό. 

Εξαπέλυσε βολές εναντίον παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιούνται, θέτοντας το ερώτημα πώς απαλλάσσεται κάποιος από τις ιστορικές ευθύνες του, όταν έχει διαδρομή πολλών χρόνων. Έκανε λόγο για «νεοδιορισμένους νεοσσούς», δείχνοντας εμμέσως την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι δεν την εκφράζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ. 

άζοντας στο «κάδρο» εμμέσως πλην σαφώς και τον Ανδρέα Λοβέρδο, αναρωτήθηκε εάν η ίδρυση ενός κόμματος ή μιας δεξαμενής σκέψης, απαλλάσσει τα παλαιά στελέχη από τις ιστορικές ευθύνες τους. 

Είπε ακόμη ότι παλαιά στελέχη τροφοδοτούν σενάρια περί ευρωπαϊκού κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς. Κάλεσε τα στελέχη αυτά να επιδείξουν συστολή και αυτογνωσία και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το «μουτζούρη» της παράταξης «για να το παίζουν κάποιοι μάγκες». 

Ζήτησε, δε, σεβασμό εκ μέρους τους προς την παράταξη που τους ανέδειξε, «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο». Σημείωσε ότι «δεν θα σηκώσουμε το βάρος ούτε του Τσοχατζόπουλου, ούτε του Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc