Επισκόπηση τύπου

Έπαινοι για Γιούρογκρουπ, αιχμές για Ολάντ

Οι συνομιλίες Ολάντ- Μέρκελ στο Παρίσι και το μέλλον του γαλλογερμανικού άξονα απασχολούν σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εγκωμιάζει την κοινή πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για «πρόεδρο πλήρους απασχόλησης» στο Γιούρογκρουπ, που ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχόλιό της «κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών να εντρυφεί στην κύρια απασχόλησή του στον προϋπολογισμό του Κάνσας ή του Νιου Χάμσαϊρ και, αραιά και πού, να ασχολείται και με τη δημοσιονομική πολιτική στην Ουάσιγκτον. Ένα παρόμοιο ολίσθημα έχουν διαπράξει ως τώρα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».
«Η ευρωζώνη ενηλικιώνεται» τιτλοφορεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt την ανταπόκρισή της από το Παρίσι και σημειώνει ότι «μετά από έναν χρόνο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υπερβαίνουν ένα σημείο αντιπαράθεσης για την οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη»
Τριβές στον γαλλογερμανικό άξονα;
Εγκωμιαστικά σχόλια για πρόεδρο πλήρους απασχόλησης στο EurogroupΕγκωμιαστικά σχόλια για πρόεδρο πλήρους απασχόλησης στο Eurogroup
Απαισιόδοξη εκτίμηση από την Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. «Η Γαλλία είναι μεν πολύ ανίσχυρη για να επιβάλει μία άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά αρκετά ισχυρή για να μπλοκάρει τα μέτρα που επιθυμεί η Γερμανία. Μέχρι σήμερα Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για να προωθήσουν τις εξελίξεις στην ΕΕ. Το ότι η καγκελάριος μέχρι τις γερμανικές εκλογές δεν πολυμιλάει για λιτότητα και δείχνει κατανόηση για τα προγράμματα απασχόλησης και επανεκκίνησης της οικονομίας, δεν είναι παρά μία επιπόλαια λύση στο πρόβλημα».
Στο γνωστό ύφος της η εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Επισήμως η ΕΕ είναι μία κοινότητα ισότιμων χωρών. Αλλά αυτό ποτέ δεν ίσχυε στην πραγματικότητα. Δύο από αυτές είναι πιο σημαντικές από τις υπόλοιπες: η Γερμανία και η Γαλλία. Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ και το ευρώ μόνο όταν είναι ενωμένοι και όχι ανταγωνιστές. Μόνο όταν συμπεριφέρονται ως ίσος προς ίσον. Κάτι που δεν κάνουν αυτή τη στιγμή. Και γι αυτό ευθύνεται κυρίως η Γαλλία».
Ο Ολάντ νέος… Λουδοβίκος;
Αναζητείται συντονισμός στον γαλλογερμανικό άξοναΑναζητείται συντονισμός στον γαλλογερμανικό άξονα
Συνεχίζονται και σήμερα τα σχόλια για την ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του Φρανσουά Ολάντ στις τελευταίες συστάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής της Κομισιόν, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονταν από γενναιόδωρη παράταση για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στις Βρυξέλλες σχολιάζει: «Δεν πρόλαβε καλά καλά η Κομισιόν να δώσει περισσότερο χρόνο για μείωση του ελλείμματος στο Παρίσι, πιέζοντας όμως παράλληλα και για μεγαλύτερη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις, και ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ πνέει μένεα: Δεν θα μας πουν οι Βρυξέλλες τι θα κάνουμε, λέει. Σε πονάει να βλέπεις τόση ισχυρογνωμοσύνη» επισημαίνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Στο εσωτερικό της κοινότητας δεν υπάρχουν πλέον αμιγώς εσωτερικές υποθέσεις, που απασχολούν αποκλειστικά τα εθνικά κράτη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό επιτέλους».
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine: «Πίσω από το ξέσπασμα για τη δήθεν υπαγόρευση των Βρυξελλών κρύβεται η ανικανότητα αποδέσμευσης από τη νοοτροπία που λέει ʻL'Etat, c' est moiʼ δηλαδή ʻΤο κράτος είμαι εγώʼ. Ο Φρανσουά Ολάντ βρήκε την πιο ακατάλληλη συγκυρία για να ακολουθήσει την παράδοση αυτή, η οποία δεν περιποιεί δόξα».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη     DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc