Αμφιβολίες από το ΔΝΤΑπόφαση για λύση εντός ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου

Έξοδο από το μνημόνιο, αλλά μέσω της εφαρμογής του και στο πλαίσιο της ευρωζώνης αποφάσισαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου που συνεδρίασε χθες προκειμένου να αξιολογήσει την μελέτη του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναζητηθεί λύση εκτός τρόικας και, κατά συνέπεια, εκτός ευρωζώνης. 

Στην διάρκειας πέντε ωρών μαραθώνια συνεδρίαση συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις πλην αυτής του ΑΚΕΛ, αλλά η πλειοψηφική τάση που αναδείχθηκε είναι να αναζητηθεί ταχεία έξοδος από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στο πλαίσιο της ευρωζώνης. 

Η συνεδρίαση άρχισε με ενημέρωση από τον Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, για τις επαφές και τις συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το Κυπριακό και επ’ αυτού επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, χωρίς βέβαια να τίθεται σε δεύτερη μοίρα το εθνικό θέμα. 

Το κύριο μέρος πάντως της συνεδρίασης επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την οικονομία και, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατέθεσαν προτάσεις και ολοκληρωμένες απόψεις για διάφορα ζητήματα, ακόμη και για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη. 

Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να πετύχουμε, και κρατούσα άποψη, πλην του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως των Οικολόγων, είναι ότι η μεγάλη μάχη για έξοδο από το μνημόνιο θα γίνει στο πλαίσιο της ευρωζώνης. 

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε το κόμμα του για την έξοδο από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι ενώ άκουσε ενδιαφέρουσες απόψεις από διάφορα πολιτικά κόμματα, υπήρξαν και τοποθετήσεις που δεν ήταν πειστικές. 

Εξέφρασε την άποψη ότι η πορεία μέσα στο μνημόνιο θα είναι καταστροφική και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξευρεθούν τρόποι απεγκλωβισμού από το μνημόνιο. 

Διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να ακούσει κι άλλες επιλογές, αλλά όπως είπε «η πορεία μέσα στο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται ως εναλλακτική πορεία η οποία θα μας βγάλει από το αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι τις προσεχείς ημέρες το ΑΚΕΛ θα έχει διμερείς επαφές με όλα τα κόμματα για τα θέματα της οικονομίας. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούν, προσβλέπουν και θα εργαστούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης εκείνης της πολιτικής που θα οδηγήσει, το συντομότερο δυνατό, σε έξοδο από τον μηχανισμό και το μνημόνιο, διευκρινίζοντας ότι η επικρατούσα άποψη είναι, πως όλες οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν στο πλαίσιο της ευρωζώνης. 

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε επαχθείς τους όρους του μνημονίου, ωστόσο, τόνισε ότι το οικονομικό σύστημα της Κύπρου, πρέπει να σταθεροποιηθεί. Όπως επεσήμανε, επιβάλλεται «να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες για προστασία και στήριξη των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο». 

Έγγραφο με προτάσεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση της κρίσης και έξοδο από το μνημόνιο, το ταχύτερο δυνατό, κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου. 

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση οδηγούν σε «αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτίναξης της ανεργίας, ανεξέλεγκτου δημόσιου χρέους και κοινωνικής δυστυχίας». 

Επίσης, πρόσθεσε ότι οδηγούν σε ελάττωση της εθνικής κυριαρχίας και της ελεύθερης διαχείρισης του εθνικού πλούτου της Κύπρου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι στόχος των προτάσεων του κόμματός του είναι η σταθεροποίηση τους οικονομικού κλίματος, περιλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Ακόμη, ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου επιβάλλεται να σωθεί και να αποτελέσει ξανά την ατμομηχανή της οικονομίας του τόπου, ενώ, τάχθηκε κατά της εξόδου από την ευρωζώνη, διότι, όπως είπε, «τα αρνητικά θα είναι περισσότερα από τα θετικά». 

Στο μεταξύ, όμως, και στην περίπτωση της Κύπρου, το ΔΝΤ εκφράζει τον προβληματισμό του όσον αφορά στις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης. 

Με το εσωτερικό 47σέλιδο έγγραφο του ΔΝΤ, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα « StockWatch», οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου θέτουν - σε αυστηρό, σε κάποια σημεία, ύφος - ερωτήματα στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου. 

Κάποιοι διευθυντές αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις (π.χ. της Ντέλια Βελκουλέσκου, και διερωτώνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου. 

Οι Πάολο Νογκέιρα Μπατίστα και Χέκτορ Τόρες αναφέρουν ότι «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών». 

«Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος. 

Κοινή διαπίστωση των διευθυντών είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών του Ταμείου, πως η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες. 

Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις και ζητούν από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας. 

Η λέξη «αισιόδοξες» αναφέρεται αρκετές φορές στο κείμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει στην κακή εμπειρία με τις προβλέψεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα. 

Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αμφισβητούν επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα το Ταμείο, και που ήταν η βασική δικαιολογία για το «κούρεμα», καθώς, όπως αναφέρουν, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες. 

Κάποιοι ζητούν να τους εξηγηθεί ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη τώρα που ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί ένα τόσο μεγάλο πλήγμα. 

Μία από τις πιο ουσιαστικές κριτικές είναι για τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιους ανασφάλιστους καταθέτες. Αρκετοί διευθυντές διερωτώνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης από άλλους. 

Προβάλλουν επίσης ερωτήματα για τον χειρισμό των υπόλοιπων καταθετών σε τράπεζες που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος. 

Τέλος, οι εκτελεστικοί διευθυντές του ΔΝΤ αναφέρουν «ότι κάποιες τράπεζες και συνεργατικά ιδρύματα, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις "φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες" τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)», διερωτώμενοι παράλληλα αν αυτοί οι χειρισμοί θα δημιουργήσουν νομικές απαιτήσεις.     www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc