Όλο και περισσότερα προϊόντα αποσύρονται ως επικίνδυνα από τα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων. Η Κομισιόν αποδίδει το φαινόμενο στη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχων στα κράτη-μέλη.
Ηλεκτρικές συσκευές που προκαλούν ηλεκτροπληξία, μπλουζάκια βαμμένα με δηλητηριώδη χημικά, παιδικά παιγνίδια ελαττωματικά και επικίνδυνα, ακόμα και γυαλιά ηλίου που όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια από τον ήλιο, αλλά αντίθετα προσβάλλουν την όραση. Ο κατάλογος των επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων που κοινοποιούνται κάθε χρόνια στο σύστημα RAPEX είναι πολύ μεγάλος. Το RAPEX είναι ένα μέσο ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Κομισιόν, το οποίο επιτρέπει να περιοριστεί ή να εμποδιστεί η διάδοση των επικίνδυνων προϊόντων. Στο σύστημα, που ιδρύθηκε το 2004, συμμετέχουν και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.
Τα προϊόντα δεν γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα
Τα προϊόντα δεν γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα
Τόνιο Μποργκ: ο αυξημένος αριθμός επικίνδυνων προϊόντων από την Κίνα οφείλεται στο μεγάλο όγκο των εξαγωγών
Στην ετήσια έκθεση του 2012 για το σύστημα RAPEX αναφέρεται ότι αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 2.300 προϊόντα. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2011 και η τάση είναι ανοδική. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι οπωσδήποτε ανησυχητική, εκτιμά ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Τόνιο Μποργκ, που αποδίδει την αύξηση του αριθμού των προϊόντων που αποσύρονται στη βελτίωση των συστημάτων ελέγχου στις χώρες-μέλη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα», επισημαίνει ο κ. Μποργκ. Το ίδιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του είναι ο ευρωπαίος επίτροπος όταν αναφέρει ότι το 50% όλων των προϊόντων που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα προέρχεται από την Κίνα. Μάλιστα, στα παιγνίδια το σχετικό ποσοστό υπερβαίνει το 90%. «Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Κίνα δεν λαμβάνει υπόψη τους κανονισμούς για την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά στην ποσότητα των προϊόντων που η χώρα αυτή παράγει και τα οποία εισάγει η Ευρώπη». Όσο πιο μεγάλες είναι οι εισαγόμενες ποσότητες τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα εντοπισμού ελαττωματικών και επικίνδυνων προϊόντων. Άλλωστε, το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, που είναι στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα παράπονα εντός της ΕΕ. Κι αυτό γιατί η Γερμανία είναι η χώρα της ΕΕ που παράγει τα περισσότερα προϊόντα.
Πρόβλημα η ασαφής προέλευση των προϊόντων
Πρόβλημα η ασαφής προέλευση των προϊόντων
Ο Τόνιο Μποργκ δεν διακρίνει κανέναν λόγο εφησυχασμού. Ωστόσο απορρίπτει τις κατηγορίες που θέλουν την Κομισιόν να είναι επιεικής με χώρες όπως η Κίνα προκειμένου να μην διαταραχθούν οι καλές εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. «Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχουν πολιτικές εκπτώσεις έναντι καμίας χώρας. Και αυτό ισχύει και για την Κίνα», υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι είναι πολύ συνεργάσιμοι και ανταποκρίνονται με προθυμία στα αιτήματα της Κομισιόν.
Προβληματική είναι, ωστόσο, η κατάσταση όταν είναι ασαφής η προέλευση των προϊόντων. Και αυτό αφορά το 11% των επικίνδυνων προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι δεν έχει βρει ακόμη λύση στο πρόβλημα και προτείνει την υποχρεωτική σήμανση προέλευσης στα προϊόντα. Εάν οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν δεν θα υπάρχουν στο μέλλον προϊόντα χωρίς σαφή προέλευση.
Christoph Hasselbach / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη DW DE
Christoph Hasselbach / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη DW DE
Comments