Πολιτική

150 χρόνια γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας

Με την κόντρα Παπανδρέου-Γκάμπριελ στο προοίμιο, ξεκινούν αύριο στη Λειψία οι εορτασμοί για τα 150 χρόνια γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα ο πρόεδρος του SPD προχωρά στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας».
Το παρόν θα δώσουν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόαχιμ Γκάουκ, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο κατάλογος των επιφανών καλεσμένων που θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς των 150 χρόνων γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας, είναι μακρύς.

Οι προετοιμασίες για την λαμπρή τελετή στη Λειψία επισκιάζονται από την πρόθεση του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να προχωρήσει σήμερα στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας», η οποία έχει ως στόχο να ενισχύσει τη Σοσιαλδημοκρατία σε διεθνές επίπεδο. Ως εδώ καλά, αν δεν υπήρχε η Σοσιαλιστική Διεθνής, η οποία έχει στην ουσία τον ίδιο ρόλο. Ο πρόεδρός της Γιώργος Παπανδρέου και ο γγ. Λουίς Αγιάλα κατηγορούν σε ανοιχτή επτασέλιδη επιστολή τους τον πρόεδρο των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για διάσπαση της αριστεράς.
Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς αύριο στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, στις οποίες θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το ταξίδι του στη Λειψία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ένας από τους σκοπούς της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις είναι να συζητήσει με άλλους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, και κυρίως των νοτιοευρωπαϊκών, τη δυνατότητα να διατυπωθεί μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση για τον προσανατολισμό της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των ευρωεκλογών.

Στόχος οι καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας
«Νέοι εργάτες! Η γνώση είναι εξουσία!» (καρτποστάλ από το 1905)«Νέοι εργάτες! Η γνώση είναι εξουσία!» (καρτποστάλ από το 1905)
Όταν πριν από 150 στις 23 Μαΐου του 1863 ιδρύθηκε στη Λειψία το Κίνημα Γερμανών Εργατών, το ζητούμενο του ιδρυτή Φέρντιναντ Λαζάλ ήταν σαφές, τονίζει μια από τις σημαίνουσες προσωπικότητες του κόμματος και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Έρχαρντ Έπλερ: «Αν οι εργάτες θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους, τότε θα πρέπει να υποχρεώσουν το δημόσιο να τους κάνουν ισότιμους πολίτες με αξιοπρεπή εισοδήματα».
Μερικές δεκαετίες αργότερα το SPD συνδέθηκε με την αποτυχία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, της ασταθούς δημοκρατικής περιόδου, από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 μέχρι την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Οι παραπαίουσες δημοκρατικές δομές δεν είχαν να αντιτάξουν σχεδόν τίποτα στους εθνικοσοσιαλιστές. Εκτός ίσως από το όχι και των 94 βουλευτών του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον «νόμο» που άνοιγε στον Χίτλερ το δρόμο για την κατάργηση της δημοκρατίας στη Γερμανία και την εγκαθίδρυση δικτατορίας.
Ζητούμενο σήμερα ο περιορισμός της ασυδοσίας των αγορών
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Έρχαρντ Έπλερ
Ο πρώην πρόεδρος του SPD Χανς Γόχεν Φόγκελ θυμάται: «O βουλευτής Ότο Βελς είχε πει τότε ότι «μπορείτε να μας πάρετε τη ζωή και την ελευθερία μας, αλλά όχι την τιμή μας. Ήταν μια κορυφαία στιγμή για την Δημοκρατία, διότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν ναι».

Σήμερα το ζητούμενο για τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι ο περιορισμός της ασυδοσίας των αγορών, πιστεύει ο παλαίμαχος πολιτικός Έρχαρντ Έπλερ: «Η κυρία Μέρκελ είχε μιλήσει κάποτε για μια δημοκρατία συμβατή με την οικονομία. Δεν θα είχαμε όμως πια δημοκρατία αν οι αγορές αποφασίζουν τι πρέπει να γίνει. Οι αγορές θα πρέπει να υπόκεινται στον έλεγχο των νόμων και της δημοκρατίας. Είναι μια σημαντική αποστολή ισάξια με εκείνη μετά την ίδρυση της Σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία».

Richard Fuchs / Στέφανος Γεωργακόπουλος / Παναγιώτης Κουπαράνης

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»