Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 13:02 |

Ενίσχυση οικονομικής, εμπορικής, πολιτιστικής, τουριστικής συνεργασίας

Οι αντιπροσωπείες Ελλάδας Κίνας. Απέναντι από τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της ΚίναςΟι αντιπροσωπείες Ελλάδας Κίνας. Απέναντι από τον κ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κίνας-φωτ.ΑΜΠΕ
«Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα απο-κρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της, να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη, αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό, ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά, ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της, να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα, βάσει των αναγκών της αγοράς».
Με τα λόγια αυτά, επισφραγίστηκε η συμφωνία, για την περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της συνεργασίας, στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Στο κοινό ανακοινωθέν, επιβεβαιώνεται ακόμη, η βούληση των δύο πλευρών, να εργαστούν για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών.
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην κοινή ανακοίνωση, Ελλάδα και Κίνα αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως την Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.
Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη.
Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς.  Επίσης αμφότερα τα μέρη συμφωνούν ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν στέρεα θεμέλια. Τα μέρη εκφράζουν την βούληση να ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία, ενθαρρύνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις των πολιτών τους.
Η Κινεζική Κυβέρνηση καλωσορίζει την διοργάνωση από ελληνικής πλευράς εκδηλώσεων τουριστικού περιεχομένου στην Κίνα και δηλώνει την πρόθεσή της να τη συνδράμει ενεργά. Τα δύο μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημονικών ερευνών, των ανταλλαγών νέων, της διδασκαλίας γλώσσας κλπ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Σαμαράς εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίησή του και τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την θερμή και φιλική υποδοχή που του επιφύλαξε η κινέζικη πλευρά και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang για επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός κ. Li Keqiang την αποδέχθηκε με χαρά και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping, ο οποίος δέχθηκε σήμερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Zhang Dejiang.

Συνεργασία

Πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα. Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco.
Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Συναντήσεις Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Business Forum

Συνολικά 271 κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών πραγματοποιήθηκαν σήμερα, μετά τη λήξη στο Business Forum του Πεκίνου, με ορισμένες από τις ελληνικές εταιρείες να έχουν προγραμματισμένες ακόμα και 11 συναντήσεις η κάθε μια. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το ουσιαστικό ενδιαφέρον των κινεζικών επιχειρήσεων για συνεργασία με ελληνικές.

Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή που απαρτίζεται από 87 ελληνικές επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς φορείς από τους πλέον βασικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας (Ναυτιλία, Τράπεζες, Τουρισμός και Ακίνητα, Αγροτικά προϊόντα και Τρόφιμα, Τεχνολογία, Δομικά υλικά και Εξαγωγική μεταποίηση) είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους 257 εκπροσώπους από περισσότερες από 135 κινεζικές επιχειρήσεις από τους αντίστοιχους κλάδους.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Υλοποιήθηκε δε από το Invest in Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κίνα και το Κινεζικό Επιμελητήριο CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products). Ο τίτλος του συνεδρίου ηταν "Greece - China Business Forum: The New Silk Road".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη ενός από τα σημαντικότερα επιμελητήρια στην Κίνα, του CCCME (China Chamber of Commerce for Import & Export of Machinery & Electronic Products) ήταν καθοριστική για την ιδιαίτερα υψηλή προσέλευση σημαντικών εξωστρεφών κινεζικών επιχειρήσεων. Το CCCME ως ένα από τα λιγοστά εθνικά επιμελητήρια στην Κίνα απαριθμεί σήμερα πάνω από 10.000 μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται κινεζικές επιχειρήσεις, ηγέτιδες στους τομείς δραστηριότητάς τους αλλά και μικρομεσαίες εκπροσωπώντας ένα σημαντικό μέρος της αγοράς.
Το Σάββατο στη Σαγκάη θα διεξαχθεί αντιστοίχως διμερές επιχειρηματικό συνέδριο.    ert

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»