Επισκόπηση τύπου

Διαφωνία Παπανδρέου - Γκάμπριελ

Η διαφωνία Παπανδρέου – Γκάμπριελ για τη Σοσιαλιστική Διεθνή και η λειτουργία στην Αθήνα του πρώτου κέντρου τουριστικής και εμπορικής κατάρτισης με πρότυπο το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης, στην επισκόπηση τύπου.
«O Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για διάσπαση της Αριστεράς» τιτλοφορεί άρθρο του το Spiegel Online με αφορμή τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD:«Την παραμονή των εκδηλώσεων στη Λειψία, ο πρόεδρος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καλεί σήμερα όλους τους ενδιαφερόμενους στην ίδρυση της “Προοδευτικής Συμμαχίας“, ενός αντίβαρου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η οποία κατά την άποψή του δεν είναι δημοκρατική, συνδιαλέγεται με δικτάτορες και στερείται πολιτικής σημασίας.
Τα σχέδια του προέδρου του SPD προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου και του Χιλιανού γγ. Λουίς Αγιάλα, οι οποίοι με ανοιχτή επιστολή τους στα 154 μέλη της οργάνωσης κάνουν λόγο για “συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδείς κατηγορίες“ αλλά και για την ανάγκη μιας “νέας κουλτούρας αλληλεγγύης“. “Είναι λυπηρό, σημειώνεται στην επιστολή, ότι η ηγεσία των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επιδιώκει τη διάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων, αντί να τις ενώσει και να τις ενισχύσει“.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είναι ο μόνος επικριτής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σημειώνει το Spiegel Online. Πολλά μέλη της οργάνωσης θεωρούν ότι οι δομές της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι επιρρεπείς στη διαφθορά και δεν τηρούν αποστάσεις, ως όφειλαν, από αμφιλεγόμενους πολιτικούς ηγέτες. Μέχρι σήμερα όμως κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης έχει αποτύχει».
Εκπαίδευση με γερμανικό πρότυπο
Από τη συνάντηση Κεφαλογιάννη - Φούχτλες στην έκθεση τουρισμού Βερολίνου Από τη συνάντηση Κεφαλογιάννη - Φούχτλες στην έκθεση τουρισμού Βερολίνου
«Με γερμανικό πρότυπο» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδαςHandelsblatt για την δημιουργία του πρώτου κέντρου επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, στο οποίο η κατάρτιση θα συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Η λειτουργία του κέντρου για τον τουριστικό και τον εμπορικό κλάδο ξεκινά το Σεπτέμβριο στη βάση του γερμανικού δυϊκού συστήματος εκπαίδευσης. Το πιλοτικό πρόγραμμα προωθήθηκε από τον εντεταλμένο της καγκελαρίου για την Ελλάδα, υφυπουργό Απασχόλησης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ η πρωτοβουλία προήλθε από την ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία της Φρανκφούρτης Καλλιόπη Χαριτονίδου.
Ο Γερμανός υφυπουργός Απασχόλησης είναι πεπεισμένος ότι «η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει ρόλο προτύπου με την υιοθέτηση, ως πρώτη νοτιοευρωπαϊκή χώρα, του γερμανικό δυϊκού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στη Θεσσαλονίκη το σεμινάριο “The job of my life“, στο οποίο η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας και το γερμανικό υπουργείο Απασχόλησης προωθούν την απασχόληση ενδιαφερομένων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ο υφυπουργός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελν εκτιμά ότι από την πρωτοβουλία αυτή θα βγουν κερδισμένοι τόσο εκείνοι που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό όσο και οι γερμανικές επιχειρήσεις που χρειάζονται άμεσα καλά εκπαιδευμένους εργαζομένους.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                             dw de 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»