Spiegel: Πώς η Μέρκελ παρέλυσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας
Αποφέυγει την ανοικτή αντιπαράθεση και κινείται με χαμηλό προφίλ, προεκλογικά
Spiegel: Πώς η Μέρκελ παρέλυσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας
1
εκτύπωση  

Κάντε ησυχία, η Γερμανία κοιμάται... «Στη διάρκεια των οκτώ ετών της στην καγκελαρία, η Ανγκελα Μέρκελ έχει εφησυχάσει με επιδεξιότητα τους Γερμανούς, και τους έχει κάνει να στραφούν από την πολιτική αντιπαράθεση στην προσωπική τους άνεση», γράφει το Spiegel.

«Στερώντας την γερμανική δημοκρατία από τον δυναμισμό της, η «Μαμά Μέρκελ» την οδήγησε σε μαρασμό. Πρόκειται για μία παραλυτική συναίνεση.

Η Μέρκελ προέρχεται από μία σχολή σκέψης που βασίζεται στην συναίνεση. Ανατράφηκε στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία η αντιπαράθεση και η πόλωση θεωρούνταν αντιπαραγωγικές.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενότητας (SED) επιζητούσε την συναίνεση και, ως εκ τούτου, την πολιτική ηρεμία.

Ακόμη και οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας που δεν ήταν μέλη του κόμματος και έβλεπαν με σκεπτικισμό το σύστημα, όπως η Μέρκελ, αργότερα είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στις ατελείωτες διαμάχες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ζωής σε μια δημοκρατία», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Η Μέρκελ αποφεύγει την ανοιχτή αντιπαράθεση όποτε μπορεί. Αποφεύγει επίσης να κάνει σαφείς δηλώσεις, να προκαλεί πόλωση και να μιλάει για μεγάλες κοινωνικές ιδέες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαφωνίες. Κινείται με χαμηλό προφίλ στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία, ελπίζοντας ότι το κόμμα της θα ωφεληθεί αν υπάρξει υψηλή αποχή από τις κάλπες. Αντί να διατυπώνει αιτήματα, δαπανά σε επιδόματα για συνταξιούχους και οικογένειες. Πράγματι, υποσκάπτει την έντονη πολιτική ζωή στην Γερμανία και την πασπαλίζει με ζάχαρη στην κορυφή.

Αυτή η γενική ησυχία έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι η Μέρκελ και οι υπουργοί της έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να γλιτώσουν την χώρα από τις δυσάρεστες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σε αντίθεση με τη Νότια Ευρώπη, όπου τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων είναι σήμερα άνεργοι, στην Γερμανία η οικονομία αναπτύσσεται, και τα εισοδήματα αυξάνονται. Αυτό είναι αξιέπαινο, αλλά δείχνει και κάποιον σωβινισμό. Η επαν-εθνικοποίηση της πολιτικής είναι μία από τις πραγματικά σημαντικές αλλαγές που έγιναν επί Μέρκελ. Η καγκελάριος δεν απορρίπτει ουσιαστικά την αλληλεγγύη προς τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, αλλά θέτει όρια. Δεν πρόκειται να εκδοθούν ευρωομόλογα επί Μέρκελ», τονίζει το Spiegel.

«Η πολιτική της Μέρκελ θα μπορούσε να περιγραφεί ακόμη και ως επεκτατική. Η καγκελάριος θα ήθελε να υιοθετήσουν και άλλες χώρες τα γερμανικά πρότυπα της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας, κάτι που θα επέτρεπε συνολικά στην Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά η Μέρκελ, η Γερμανία ως μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη θα μπορεί να διατηρήσει την επιρροή της στον κόσμο. Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας Γερμανός πολιτικός τόλμησε να έχει τόσο μεγάλη εθνική φιλοδοξία. Και αυτή η στάση γίνεται αποδεκτή από το ευρύ κοινό. Για πολλούς Γερμανούς, η Μέρκελ είναι ο υπερασπιστής της πατρίδας τους ενάντια στον κόσμο», καταλήγει το Spiegel.   TO BHMA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»