ΠΡΟΟΔΟΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣΣτο επίκεντρο το Οικόπεδο 12
28/01/2013

Διήμερες διαβουλεύσεις για την εξέλιξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Σ’ αυτές, έλαβαν μέρος  η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) και αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας Νοble.

Στις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΡΕΤΥΚ, έγινε μια λεπτομερής ενημέρωση σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Noble για θέματα υποδομής, όπως τον υποθαλάσσιο αγωγό και το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. 

Επίσης, συζητήθηκαν οι όροι ενός Μνημονίου Συναντίληψης, που θα περιλαμβάνει τις αρχές για τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης. 

Τέλος, εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα του όλου έργου, περιλαμβανομένων και των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξαγωγή φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό.

Σημαντικές υπογραφές
Η Κύπρος, χάρη στην πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, κέρδισε με το μέρος της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα στο θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχασε διπλωματικά, και πολιτικά απομονώθηκε». 

Η πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της κυβέρνησης για να αναδειχθεί η Κύπρος διεθνές ενεργειακό κέντρο είναι χωρίς επιστροφή, είπε ο κ. Στεφάνου. 

«Η υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΚΟGAS αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου», ανέφερε. 

Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η κυβέρνηση, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προώθησε περαιτέρω το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Noble, επίσπευσε τη διερευνητική γεώτρηση, προχώρησε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και υπογράφει συμβόλαια εξόρυξης και εκμετάλλευσης που θα δώσουν στην Κύπρο και τον λαό της πλούτο και μεγάλη ανάπτυξη. 

«Όλα αυτά επιτεύχθηκαν παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία δεν κατάφερε να εμποδίσει την υλοποίηση των ολοκληρωμένων σχεδιασμών της κυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.   www.elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc