Η χώρα επί κηρού ακμήςΓενική παράλυση ενώ οι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Με την Ελλάδα να μην έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο, όπως προκύπτει και από τα χθεσινά στοιχεία της Κομισιόν, η χώρα ζει στους ρυθμούς ενός νέου κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα τη σημερινή νέα (48ωρη) παναττική απεργία, που παραλύει για άλλη μια φορά τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές. 

Την ίδια ώρα, τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι αγρότες, που αναμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Κατάρ, προκειμένου να συναντηθούν μαζί του πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα παρουσίασε επιδείνωση και τον Ιανουάριο, αν και στην ευρωζώνη το κλίμα βελτιώθηκε, περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, για τρίτο συνεχή μήνα. 

Την ίδια ώρα, την αισιοδοξία του ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχουν παρέλθει εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, επισημαίνοντας ότι «το ευρώ είναι δρόμος χωρίς επιστροφή». 

Σε ομιλία του στη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρομπάι εκτίμησε ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας». 

Όπως είπε, βελτιώνεται πλέον η κατάσταση κυρίως στις χώρες που βρέθηκαν την τελευταία τριετία υπό πίεση. «Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία η δημοσιονομική κατάσταση είναι υγιέστερη, οι εξαγωγές αυξάνονται και το κόστος δανεισμού μειώνεται», δήλωσε ο Ρόμπεϊ, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη να γίνουν για να υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 2012 ήταν έτος «καμπής» στην αντιμετώπιση της κρίσης και απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετες.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος είπε πως όσοι προέβλεπαν τη διάλυση της Ευρωζώνης αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Όπως σημείωσε, οι επώδυνες προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό επίπεδο με στόχο τη σταθεροποίηση δεν είναι μάταιες και θα αποδώσουν καρπούς. 

Εξέφρασε πάντως την έντονη ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, κυρίως στους νέους, που σε 12 από τα 27 κράτη - μέλη υπερβαίνει το 25%. 

Στην Αθήνα, όμως, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, χωρίς ωστόσο να τους επιτρέπεται να κλείνουν τις εθνικές οδούς, ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η Συνομοσπονδία με τη συμμετοχή Ενώσεων Συνεταιρισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης που ελέγχεται για κακοδιαχείριση, προέτρεψε μάλιστα τους Θεσσαλούς να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας, υπογραμμίζοντας πάντως  την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες. 

Τέλος, επεισόδια προκλήθηκαν χθες στο υπουργείο Εργασίας με μέλη του ΠΑΜΕ να προχωρούν σε κατάληψη του υπουργού, ενώ μετά την αποχώρησή τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Εργασίας, οι καταληψίες έχουν σπάσει μία πόρτα γραφείου συμβούλου του υπουργού, ενώ έγιναν μικρές φθορές σε φακέλους και υλικά του ίδιου γραφείου. 

Οι συλλήψεις που ακολούθησαν προκάλεσαν πορεία εκατό περίπου διαδηλωτών προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους προσαχθέντες συναδέλφους τους. 

Το κλίμα στη χώρα παραμένει αντιεπενδυτικό…        elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc