Επισκόπηση τύπου

«Το Κυπριακό, μέρος δεύτερο»

Η σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο, και η σημερινή επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου Μούρσι στο Βερολίνο, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης
Τη σχεδιαζόμενη βοήθεια προς τη μεγαλόνησο σχολιάζει σήμερα η γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου:

«Ναι, πονάει. Οικονομικά είναι ριψοκίνδυνο και πολιτικά κάτι παραπάνω από δύσκολο. Εντούτοις στο τέλος ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε θα πρέπει να σταματήσει να αντιστέκεται στο πακέτο βοήθειας, με το οποίο η Κομισιόν, οι ευρωπαίοι εταίροι της Γερμανίας και η ΕΚΤ θέλουν να προφυλάξουν την Κύπρο από τη χρεοκοπία. Παρότι ο Σόιμπλε έχει καλά επιχειρήματα, ο δρόμος του, μια προσωρινή αποπομπή της Κύπρου από την ευρωζώνη, είναι πιθανότατα ακόμη πιο επώδυνος, ακόμη πιο ριψοκίνδυνος και ακόμη πιο δύσκολος. Εκ πρώτης όψεως όλα τα επιχειρήματα μιλούν κατά της βοήθειας», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη συνέχεια στα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών, το φορολογικό dumping και στις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πλούσιων Ρώσων. «Ένα πακέτο βοήθειας δεν θα επιβράβευε απλώς αυτή την λανθασμένη πολιτική, αλλά θα έκανε τα πράγματα ακόμη πιο πολύπλοκα: με το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας (…) το χρέος της χώρας θα έφτανε σε μια βιώσιμα επίπεδα».

Ο σχολιαστής αναφέρεται στη συνέχεια στους πολιτικούς κινδύνους για την καγκελάριο Α. Μέρκελ καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου. Ένας επαγγελματίας πολιτικός όπως ο Σόιμπλε, δεν μιλάει βέβαια δημοσίως για τον κίνδυνο αυτό, (…) αλλά στηρίζει το όχι του στο επιχείρημα ότι πιθανότατα η Κύπρος δεν έχει συστημική σημασία». Στη βάση των αριθμών ο Σόιμπλε έχει δίκιο. Το πρόβλημα όμως, όπως επισημαίνει ο σχολιαστής, είναι ότι το επιχείρημα αυτό ίσχυε ήδη και για την Ελλάδα, την παραμονή της οποίας στην ευρωζώνη στήριξε σθεναρά ο Σόιμπλε.

«Ο σεισμός μπορεί να γίνει τσουνάμι»
"Ο δρόμος του (...) είναι πιθανότατα ακόμη πιο επώδυνος, ακόμη πιο ριψοκίνδυνος και ακόμη πιο δύσκολος"
Το σημαντικότερο είναι ότι από τότε που αποφασίστηκε η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχει η βεβαιότητα στις αγορές ότι το ευρω-κλαμπ δεν θα τιναχθεί στον αέρα. «Εάν αυτή η βεβαιότητα αποδειχθεί τώρα πλάνη, τότε ο κυπριακός σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, το οποίο θα έθαβε τελικά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και εντέλει το σύνολο της ευρωζώνης». Εντέλει υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι που επιτάσσουν να διατηρηθεί η στενή διασύνδεση της Κύπρου με την κεντρική Ευρώπη. Η χώρα είναι η γέφυρα της ΕΕ προς τη Ρωσία, την Τουρκία και την Εγγύς Ανατολή, η οποία δεν θα πρέπει να γίνει ρωσικός δορυφόρος. Επίσης η ΕΕ δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, από το οποίο προέρχεται τόσα μέλη της. Και εντέλει η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να παρακολουθεί τη Ρωσία και την Κίνα να εκμεταλλεύονται τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου.

«Εννοείται ότι αυτές οι γεωπολιτικά υποκινούμενες σκέψεις δεν μπορούν να οδηγήσουν στο να συνεχίσει έτσι απλά η Κύπρος όπως έκανε μέχρι πρότινος. Η χώρα θα πρέπει να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των προβληματικών της τραπεζών και να αναπτύξει ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο δεν θα στηρίζεται πλέον σε φορολογικό dumping και σε χαλαρό οικονομικό έλεγχο. Εάν η σκληρή στάση του Σόιμπλε οδηγήσει στο να επισπεύσει η Λευκωσία τις αναγκαίες οικονομικές διαρθρωτικές αλλαγές, τότε θα πρέπει κανείς να τον ευγνωμονεί. Στο τέλος θα πρέπει όμως εντέλει να υποχωρήσει».

Για την επίσκεψη Μούρσι στη Γερμανία
"Ο Μούρσι δεν φέρνει καλά νέα στο Βερολίνο"
Τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του αιγύπτιου προέδρου Μ. Μούρσι στη Γερμανία σχολιάζει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung:

«Διαδηλώσεις διαρκείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγόρευση κυκλοφορίας –ήταν απλά θέμα χρόνου μέχρι η ηγεσία του αιγυπτιακού στρατού να επέσειε τον κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους. Είναι προφανές ότι η απειλή που κρύβει η προειδοποίηση αυτή απευθύνεται κυρίως στους διαδηλωτές και στις αντιπολιτευόμενες ομάδες. Εντέλει ο πρόεδρος Μούρσι ζήτησε τη συνδρομή του στρατού. Ο ίδιος άλλωστε διόρισε πέρσι τον στρατηγό αλ-Σίσι που θεωρεί ότι το κράτος κινδυνεύει. Ίσως να φανεί σύντομα πόσο μακριά πάει αυτή η διασύνδεση της ισλαμιστικής ηγεσίας της Αιγύπτου και του στρατού, του πυλώνα του καθεστώτος Μουμπάρακ. Μπορεί να είναι υπερβολικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η Αίγυπτος βαδίζει στα χνάρια του Πακιστάν ή του Ιράν. Εντούτοις, ο Μούρσι δεν φέρνει καλά νέα στο Βερολίνο».

Για το ίδιο θέμα το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: «Η Αίγυπτος είναι μια χώρα κλειδί σε μια περιοχή μεγάλων αλλαγών, μια χώρα, χωρίς τη συμβολή της οποίας δεν μπορεί να επέλθει ηρεμία στην Εγγύς Ανατολή. Και αυτό επιτάσσει μια φιλική υποδοχή του Μούρσι στο Βερολίνο. Εντούτοις, δεν θα πρέπει να προσποιείται κανείς. Ο Μούρσι μπορεί να κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν είναι πλέον ο άνθρωπος που ενσαρκώνει τις ελπίδες για δημοκρατία. Στην Αίγυπτο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θέτουν απροκάλυπτα υπό τον έλεγχό τους όλους τους θεσμούς, διχάζοντας έτσι τη χώρα, την ίδια ώρα η βία στους δρόμους εντείνεται και ο αρχηγός του στρατού προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης του κράτους. Η καγκελάριος θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον Μούρσι ότι η Γερμανία δεν θέλει να παρακολουθεί πώς ο πρόεδρος μεταβάλει την Αίγυπτο σε μια ισλαμιστική δικτατορία».


Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                        dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc