Οι 4 καταθέσεις συνεργατών

Πρώην συνεργάτες και στελέχη του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου εξέτασαν ως μάρτυρες οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Οι 4 καταθέσεις συνεργατών
Οι πέντε από αυτούς ρωτήθηκαν για το πρωτότυπο CD με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HCBC, το οποίο κατά δήλωση του πρώην υπουργού χάθηκε, ενώ η έκτη μάρτυρας ήταν η σημερινή προϊσταμένη της διεύθυνσης οικονομικών σχέσεων του υπουργείου, η οποία μετείχε στην τριμελή επιτροπή, η οποία ταξίδεψε στο Παρίσι και παρέλαβε το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο ξανάστειλαν οι Γάλλοι.
Στην κατάθεσή του ο Γ. Αγγελόπουλος ο οποίος απασχολήθηκε στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, ως συνεργάτης επί θεμάτων πληροφορικής και χρηματοοικονομικών είπε μεταξύ άλλων:
«Τον μήνα Μάρτιο του έτους 2010 προσλήφθηκα στο Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου. Η πρόσληψή μου έγινε με σύμβαση. Εργάστηκα στο Γραφείο του κ. Υπουργού μέχρι τον μήνα Ιούνιο του έτους 2011 οπότε και έγινε ανασχηματισμός. Μετά τον ανασχηματισμό εργάστηκα στο Γραφείο του Υπουργού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι τις εκλογές. Περί τα τέλη του 2010, με ειδοποίησε η Γραμματεία του κ. Υπουργού ότι με ήθελε στο γραφείο του ο κ. Υπουργός.
Μου έδωσε το CD
Πήγα στο γραφείο και ο κ. Υπουργός μού έδωσε ένα cd και, χωρίς να μου εξειδικεύσει το περιεχόμενό του, μου είπε να βρω γύρω στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά καθώς επίσης και σε ποιους αντιστοιχούν και να του αναφέρω το συνολικό ποσό που ήταν όλα τα αρχεία μαζί.
Την ίδια μέρα έβαλα το cd στον υπολογιστή και άρχισα να ανοιγοκλείνω τα αρχεία. Οταν είδα ότι ήταν πάνω από δύο χιλιάδες, δεν μπορώ να θυμηθώ τον ακριβή αριθμό, τα αντέγραψα στον υπολογιστή μου του υπουργείου για λόγους ταχύτητας και για περισσότερη ασφάλεια του CD. To CD το κλείδωσα στο συρτάρι του γραφείου μου.
Εφτιαξα ένα αρχείο excel και άρχισα παράλληλα να κάνω ανάγνωση του αρχείου, να βλέπω τα ποσά και μετά να κάνω copypaste. Κάποια στιγμή έβγαλα τo σύνολο και σε δεύτερο χρόνο άρχισα να ανοιγοκλείνω πάλι τα αρχεία, με την προοπτική να βρω τα ονόματα που αντιστοιχούσαν στα είκοσι μεγαλύτερα ποσά.
Μετά πάροδο, περίπου μίας εβδομάδας, έκανα μία εκτύπωση με τα ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, τα έβαλα στο φάκελο με το CD, έβαλα ένα αυτοκόλλητο στο φάκελο, «από Αγγελόπουλο για Υπουργό» και τον άφησα στο γραφείο της Γραμματείας, στη συρταριέρα της αλληλογραφίας του Υπουργού.
Ο κ. Υπουργός με κάλεσε μέσω της Γραμματείας, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έγινε την ίδια μέρα. Πήγα και με ρώτησε για το σύνολο των αρχείων. Εγώ του διευκρίνισα ότι τα περισσότερα ήταν μηδενικά και ότι το σύνολο ήταν γύρω στα δύο δισ. δολάρια. Ο κ. Υπουργός μού είπε: «Ωραία, ό,τι δούλεψες διάγραψε το». Διέγραψα τα δύο αρχεία, δηλαδή το excel που είχα φτιάξει και το folder με τα πολλά αρχεία. Ο κ. Υπουργός ουδέποτε μου έδωσε να αντιγράψω τα αρχεία σε memory stick usb και εγώ δεν αντέγραψα ποτέ τα αρχεία αυτά. Εκτοτε ποτέ δεν ασχολήθηκα με το ζήτημα αυτό».
Εάν υποθέσουμε ότι στο γραφείο που είχατε στο Υπουργείο Οικονομικών, ο χώρος και η θέση των υπολογιστών που υπήρχαν έχουν παραμείνει ως είχαν, τότε θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε και να μας υποδείξετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή στον οποίο μεταφέρατε το περιεχόμενο του cd, προκειμένου να εκτελέσετε την εργασία που σας είχε αναθέσει να κάνετε ο κ. Υπουργός, υπό την έννοια της θέσεως του υπολογιστού στον χώρο;
«Μπορώ να προσδιορίσω το χώρο, το γραφείο και τη θέση στην οποία βρισκόταν ο υπολογιστής που δούλευα. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω».
Η Λεμονιά Παπαδάκου, η οποία υπηρετούσε στο γραφείο του πρώην υπουργού ως επιστημονικός σύμβουλος, αρνήθηκε στην κατάθεσή της ότι είχε ακούσει «κάτι σχετικό με τη λίστα αυτή ... ούτε μου ζητήθηκε να κάνω κάτι με οποιαδήποτε άλλη λίστα», ενώ όπως ανάφερε «η πρώτη φορά που άκουσα κάτι σχετικό ήταν από τα μέσα ενημέρωσης». Ενώ έβγαλε τελείως τον εαυτό της από το κάδρο των προσώπων που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με το CD και τη φύλαξή του. «Εγώ δεν είχα καμία σχέση με την τήρηση του βιβλίου πρωτοκόλλου του Γραφείου του κ. Υπουργού», είπε και προσέθεσε: «Δεν θυμάμαι τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων των υπευθύνων για την τήρηση των βιβλίων αυτών».
Η Σοφία Ρίτσου, απασχολείτο ως ειδική σύμβουλος επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων χρεών του υπουργείου Οικονομικών.
Οπως τόνισε «δεν είχα καμία απολύτως ενασχόληση με τη λίστα, για τον τρόπο με τον οποίον είχε περιέλθει σε γνώση του Υπουργείου, τους χειρισμούς που έγιναν ως προς αυτή, δεν μου παραδόθηκε ποτέ οποιοδήποτε υλικό». Και προσέθεσε: «Επίσης δεν γνωρίζω άμεσα ή εξ ακοής σε ποιο πρόσωπο παρεδόθη ο συγκεκριμένος ψηφιακός δίσκος για εμπιστευτική φύλαξη».
To προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς «εν όψει της ιδιότητός σας ως ειδικής συμβούλου και των ιδιαιτέρων γνώσεών σας, ποια η άποψή σας ως προς τη χρησιμότητα της λίστας, για την οποία γίνεται λόγος, σαν εργαλείου προς την κατεύθυνση καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής και της συλλήψεως φορολογητέας ύλης», απάντησε:
«Κατά τη γνώμη μου, τόσο αυτή η λίστα όσο και οποιαδήποτε άλλη λίστα έρχεται σε γνώση του Υπουργείου, οφείλει να αποτελεί βάση ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο νόμος έχει συμπεριλάβει όλες τις ειδικές προβλέψεις, για να το εξασφαλίσει αυτό σε επίπεδο θεσμών και διαδικασιών».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε επίσης η κατάθεση της πρώην διευθύντριας του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρυσής Χατζή, η οποία και υπέδειξε στους εισαγγελείς Πεπόνη - Μουζακίτη τους δύο μετακλητούς υπαλλήλους, εξειδικευμένους σε θέματα πληροφορικής, στους οποίους είχε αναθέσει ο πρώην υπουργός την αντιγραφή από το πρωτότυπο CD των είκοσι ονομάτων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις.
Η κ. Χατζή είπε μεταξύ άλλων ότι τον Οκτώβριο του 2010 παρέλαβε ένα κλειστό φάκελο, εμπιστευτικό, από διπλωμάτη στην πρεσβεία μας στο Παρίσι, για λογαριασμό του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τότε έλειπε από το γραφείο.
«Μόλις επέστρεψε, του παρέδωσα το φάκελο χωρίς να τον ανοίξω. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε: «Είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό» και δεν άνοιξε το φάκελο μπροστά μου, επομένως δεν γνωρίζω το περιεχόμενό του».
Στην κατάθεσή της επίσης η κ. Χατζή μίλησε για:
  • Σύσκεψη στις 24 Ιανουαρίου του 2011 παρουσία του πρώην υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Πλασκοβίτη, του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, και του νομικού συμβούλου Τάσου Μπάνου, όπου ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι «έλαβε στοιχεία από τη Γαλλία με ελληνικές καταθέσεις από ελβετική τράπεζα, τα οποία ήταν αμφιβόλου προελεύσεως, δεν είχαν παραδοθεί επισήμως από την τράπεζα την ίδια στις γαλλικές Αρχές και ότι κάποια ποσά με τις μεγαλύτερες καταθέσεις τα είχε δώσει στον κ. Καπελέρη για να τα ελέγξει...
Επίσης μας είπε ότι από τον έλεγχο για κάποιους τουλάχιστον δεν προέκυπτε να δικαιολογούν τέτοια ποσά. Αναφέρθηκε π.χ. σε υπάλληλό εταιρείας με καταθέσεις 500 εκατ. δολαρίων, χωρίς να αναφέρει το όνομά του.
  • Ο κ. Πλασκοβίτης είχε αναφέρει ότι ο ίδιος προχωρούσε επαφές για σύναψη διακρατικής συμφωνίας.
  • Αρχές Ιουνίου μου είπε ότι ενημέρωσε κατ' ιδίαν τον κ. Διώτη και ότι του έστειλε τα στοιχεία αυτά με την ασφάλειά του.
  • Τα αρχεία αυτά δεν τα έχω δει ποτέ σε καμία μορφή, ηλεκτρονική ή έντυπη.
Ψάχνουν άλλον έναν
Να σημειωθεί ότι αναζητείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, για να καταθέσει ως μάρτυρας, ένας ακόμη πρώην συνεργάτης του Γ. Παπακων­σταντίνου, ο οποίος υπηρετούσε μαζί με τον Γ. Αγγελόπουλο ως εξειδικευμένος συνεργάτης σε θέματα πληροφορικής.
  • Γιώργος Αγγελόπουλος: "Μου ζήτησε να βρω γύρω στα 20 μεταλύτερα ποσά"
  • Λεμονιά Παπαδάκου: "Ούτε άκουσα, ούτε μου ζητήθηκε οτιδήποτε"
  • Σοφία Ρίτσου: "Μπορούσε να αποτελέσει βάση ελέγχου η λίστα"
  • Χρύσα Χατζή: "Τον Οκτώβριο παρέλαβα έναν κλειστό φάκελο"                  ΕΘΝΟΣ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc