Πολιτική

Απότομη προσγείωση στην ύφεση

Παρά την ευφορία που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κάμερον για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, η δημοσίευση αρνητικών στοιχείων για την οικονομία διώχνει τα χαμόγελα από τα πρόσωπα των ευρωσκεπτικιστών.
Σύντομη για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αποδεικνύεται η ευφορία που προκάλεσε η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη, μετά την απότομη προσγείωση στην οικονομική πραγματικότητα, η οποία κάθε άλλο παρά ευνοεί την κυβέρνηση στην πιο καίρια στιγμή της θητείας της. Στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή δείχνουν επιστροφή στην ύφεση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Tα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επιστροφή στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του '12Tα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επιστροφή στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του '12
Ύφεση κατά 0.3% σημείωσε η βρετανική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις μεγάλης μερίδας αναλυτών για επικείμενη «τρίτη βουτιά» της βρετανικής οικονομίας.Το ποσοστό ξάφνιασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Κάμερον που ανέμενε στασιμότητα ή το πολύ ύφεση κατά 0.1%.
Η εξέλιξη ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό την όποια δημοσκοπική άνοδο της κυβέρνησης μετά τη γενναία, όπως την διαφημίζουν οι Τόριδες, στάση του Ντέιβιντ Κάμερον απέναντι στην Ευρώπη, φέρνοντας στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει από την άνάληψη της εξουσίας ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.
ΔΝΤ προς Όσμπορν: Χαλάρωση της λιτότητας και ανάπτυξη
Στάσιμη η βρετανική οικονομία καθόλη -τη μέχρι τώρα- υπουργική θητεία του Τζορζτ Όσμπορν Στάσιμη η βρετανική οικονομία καθόλη -τη μέχρι τώρα- υπουργική θητεία του Τζορζτ Όσμπορν
Η αδιαλαξία της πολιτικής λιτότητας των Όσμπορν-Κάμερον αιφνιδιάζει, μάλιστα, ακόμα και τους πιο σκληρούς ιδεολόγους της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Επί του προκείμενου, σημειώθηκε την Πέμπτη στο Νταβός σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον βρετανό υπουργό Τζορτζ  Όσμπορν. Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, συνέστησε στην βρετανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας και να στραφεί στην ανάπτυξη. Οργισμένη ήταν η απάντηση του βρετανού υπουργου Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση επειδή κατι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα.
Πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομική συνταγή του κ. Όσμπορν δεν αποδίδει τα αναμενόμενα και η οικονομία παραμένει στάσιμη στα 2,5 χρόνια αυτής της κυβέρνησης. Οπως ήταν φυσικό οι αγορές αντέδρασαν αμέσως αρνητικά με τη στερλίνα να χάνει αμέσως πάνω από 50 σεντς έναντι του δολαρίου.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο                        dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»