Ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο  Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του τις ιδιωτικοποιήσεις
Με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την επίτευξη του καταγραμμένου στόχου που θέτει το μνημόνιο, αλλά και τη διασφάλιση λεπτών γεωστρατηγικών ισορροπιών σχετιζόμενων με την αξιοποίηση των κρατικών εταιρειών ενέργειας ο Αντώνης Σαμαράς θέτει υπό την διαρκή και άμεση εποπτεία του το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «παρακολουθεί προσωπικά τα θέματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις, την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις Αποκρατικοποιήσεις».
Η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί το κλειδί για την οικονομική πορεία της χώρας, αλλά και για τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι η προσέλκυση επενδύσεων, μέσω του προγράμματος θα προσδώσει δυναμική στην «διψασμένη» για καλές ειδήσεις ελληνική οικονομία, αλλά και θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ρήτρας ισοδυνάμων μέτρων, με νέες δημοσιονομικές περικοπές. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επίσης, γνωρίζουν καλά, ότι από την επιτυχή εξισορρόπηση πιέσεων που υπάρχουν για προνομιακή μεταχείριση ενδιαφερομένων θα κριθεί η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, η αποφυγή ανάπτυξης κλίματος σκανδαλολογίας, αλλά και η διατήρηση των καλών σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι με τον πλέον σαφή τρόπο η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη πώληση σε ρωσικών συμφερόντων εταιρία τηςΔΕΠΑ, ζητώντας «ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις». Επίσης για τα ελληνικά λιμάνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Κίνα,Ρωσία και Ινδία, ενώ για τις μεγάλες μαρίνες από την Τουρκία. Παράλλήλα η ΔΕΗ, παρότι δεν είναι στην πρώτη γραμμή πώλησης, έχει μπει στο στόχαστρο γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς γνωρίζουν ότι η εκποίηση ή συρρίκνωση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας ανοίγει το δρόμο για έλεγχο της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και σημαντικών κλάδων της βιομηχανίας, όπως του αλουμινίου.

Ενστάσεις από το ΤΑΙΠΕΔ

Πάντως, πληροφορίες από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνουν ότι το Ταμείο παρά τα όσα ακούστηκαν για καθυστερήσεις από το Βερολίνο και το ΔΝΤ, έχει προχωρήσει σημαντικά τις διαδικασίες σε 18 σχέδια, σύμφωνα με τις πολιτικές και νομικές κατευθύνσεις που έχουν τεθεί. Μάλιστα, αναφέρεται, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν με βάση πάντα το εθνικό συμφέρον «στη βάση depa220113απόσπασης του μεγαλύτερου δυνατού αντιτίμου». Με άλλα λόγια, λόγω της χρηματιστηριακής συγκυρίας, αλλά και των ιδιαίτερων γεωπολιτικών ισορροπιών (σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ για αγωγούς φυσικού αερίου) δεν υπάρχει πάντα σπουδή για γρήγορη εκποίηση. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τη χώρα, αλλά και τα στελέχη του Ταμείου, καθώς θα στείλει ένα μήνυμα ξεπουλήματος στις ιδιωτικοποιήσεις.
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει έντονη πίεση τόσο από εγχώριους όσο κι από εξωχώριους παράγοντες για γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις, γεγονός που συνδέεται και με την προσπάθεια πολλών επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού να «πλασαριστούν» εγκαίρως και με καλή τιμή σε κλάδους της ελληνικής οικονομίας (φυσικοί πόροι, ορυκτά, λιμάνια, ενέργεια), που αναμένεται να ανοίξουν.

Οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για την εμπλοκή της Βουλής

Πληροφορίες του reporter.gr αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ υπάρχουν αντιρρήσεις γιατί όλες οι διαδικασίες αξιοποίησης (μεταφορά περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ κτλ) περνούν από τη Βουλή. Κάτι τέτοιο θεωρούν ότι φέρνει καθυστερήσεις και απώλειες ευκαιριών, γεγονός που αποτυπώθηκε εύγλωττα στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Χωρίς να κατονομάζεται η αντίθεση του Ταμείου για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίεmς τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως στην ειδική κυβερνητική σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκη Αθανασόπουλου, του διευθύνοντα συμβούλου Γιάννη Εμίρη και των συναρμοδίων υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίουεξετάστηκαν τα 6 πρώτα προγράμματα πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, των προξενικών κατοικιών του εξωτερικού, του Μικρού Καβουριού, της Κασσιόπης και της έκτασης γκόλφ Αφάντου.
Επίσης, τέθηκαν τα χρονοδιαγράμματα για τα 22 σχέδια, που ήδη έχουν προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η πορεία εκποίησης του IBC, από το οποίο αναμένεται να μπουν στο δημόσιο ταμείο 69 εκατομμύρια ευρώ μετά και την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου.


Πηγή:www.reporter.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»