Κοινωνία & Πολιτισμός

H Γερμανία ευγνωμονεί τους νοτιοευρωπαίους

Ο πληθυσμός της Γερμανίας έχει αυξηθεί, το ίδιο και οι ευκαιρίες που η χώρα προσφέρει. Αυτό δεν οφείλεται σε ένα νέο baby-boom αλλά στην αθρόα άφιξη μεταναστών κυρίως από τον ευρωπαϊκό νότο.
Η Γερμανία αποτελεί την εργασιακή «γη της επαγγελίας» για όλο και περισσότερο νέους κυρίως από χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης. Κάθε χρόνο φτάνουν στη Γερμανία περίπου 300.000 χιλιάδες αλλοδαποί για εργασία, στην πλειοψηφία τους πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθυσμός της χώρας αγγίζει πλέον τα 82 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από τους νεοαφιχθέντες εγκαθίστανται σε παραδοσιακά σημαντικές γερμανικές μητροπόλεις όπως Κολωνία, Μόναχο, Φρανκφούρτη, ενώ μηδαμινή είναι η άφιξη μεταναστών σε αγροτικές περιοχές.
Μία νέα κουλτούρα φιλοξενίας
O Στέφεν Κρένερτ βλέπει μία νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Γερμανία μέσω της ένταξης ξένων επιστημόνων και εξειδικευμένων εργαζομένωνO Στέφεν Κρένερτ βλέπει μία νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Γερμανία μέσω της ένταξης ξένων επιστημόνων και εξειδικευμένων εργαζομένων
Έλληνες, Ισπανοί, Ιταλοί αλλά και Βούλγαροι είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν κατά κόρον να μεταναστεύσουν μόνιμα στη Γερμανία. Στις χώρες καταγωγής τους η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ενώ το ενδεχόμενο άμεσης και ικανοποιητικής επαγγελματικής αποκατάστασης αποτελεί χίμαιρα. Η έλλειψη προοπτικής αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με προορισμό τη Γερμανία.
«Η Γερμανία πρέπει να αναπτύξει μία νέα κουλτούρα φιλοξενίας απέναντι σε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους», λέει ο Στέφεν Κρένερτ από το Ινστιτούτο για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στο Βερολίνο. «Η Γερμανία ήταν στο παρελθόν πιο κλειστή απέναντι στους ξένους. Πλέον έχουμε ανάγκη από ένα νέο κύμα ξένων εργαζομένων με υψηλά προσόντα. Γι ‘αυτό θα πρέπει να τους παρέχουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να είναι δημιουργικοί, δίνοντάς τους κίνητρα να μείνουν εδώ με τις οικογένειές τους». Αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα με τον Στ. Κρένερτ, όχι μόνο ευέλικτες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και πραγματικές δυνατότητες γρήγορης και ουσιαστικής ενσωμάτωσης.
Αναπτυξιακή προοπτική μέσω της ένταξης
Μηχανολογία, Πληροφορική, Ιατρική οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ξένου προσωπικούΜηχανολογία, Πληροφορική, Ιατρική οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ξένου προσωπικού
Για τη Γερμανία το κύμα μετανάστευσης προσφέρει μία νέα δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη. Πολλές εταιρίες επωφελούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως από μηχανικούς και επιστήμονες πληροφορικής. Ο Στέφεν Κρένερτ υπογραμμίζει πάντως πως οι ανάγκες της Γερμανίας δεν εξαντλούνται στους τεχνικούς κλάδους. «Χρειάζονται άνθρωποι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης», λέει χαρακτηριστικά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή γνώση της γλώσσας. Κάποια μαθήματα παρέχονται από κρατικούς φορείς, στις λεγόμενες «τάξεις ένταξης». Πλέον όμως οι γλωσσικές απαιτήσεις στον επαγγελματικό χώρο είναι αυξημένες, κι έτσι η ανάγκη για επιπλέον μαθήματα επιστημονικής ορολογίας κρίνεται συνήθως απαραίτητη.
Kάποτε η έννοια του μετανάστη στη Γερμανία ήταν ταυτόσημη με τις έννοιες περιθώριο, υποκουλτούρα, εσωστρέφεια. Πλέον το τοπίο έχει αλλάξει. Το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να άρει πολλά από τα γραφειοκρατικά κωλύματα που αντιμετώπιζαν στο παρελθόν οι μετανάστες ακόμη κι αν προέρχονταν από κράτη-μέλη της ΕΕ ( και παλαιότερα της ΕΟΚ) είναι ένα επιπλέον στοιχείο που συμβάλει στην διευκόλυνση της ένταξής τους. Για τον Στέφεν Κρένερτ, η σημερινή μετανάστευση αποτελεί ευκαιρία για τη γερμανική κοινωνία. Και οι γερμανοί πολίτες θα πρέπει όμως, από την πλευρά τους, να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το πολιτισμικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των νεοαφιχθέντων, προκειμένου να αρθούν τυχόν προκαταλήψεις και επιφυλάξεις.
Martin Koch / Δήμητρα Κυρανούδη           dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

lornion said…
Ο Βρεττανός κ. Καμερόν θέλει μια ΈΕ σε άλλη κατευθυνση. Αναρωτιέμαι για το σωστό της άποψης του.Από την άλλη ο τεως βρεττανός πρωθυπουργός Μπλερ λέγει πως τούτο είναι ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Τι λέτε?

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc