Πολιτική

«Γαλλία και Γερμανία δεν γνωρίζουν τι θέλουν»

Τα 50 χρόνια της γερμανογαλλικής φιλίας γιορτάζουν τις ημέρες αυτές Βερολίνο και Παρίσι. Η επέτειος της Συνθήκης των Ηλυσίων γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης του ευρώ, η οποία θέτει σε δοκιμασία τη συνοχή της ΕΕ.
Η γερμανογαλλική φιλία ήταν η σταθερή βάση επί της οποίας προχώρησε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Χωρίς αυτή την προσέγγιση είναι αμφίβολο εάν η ΕΕ είχε φτάσει τόσο μακριά. Η εξέλιξη της κρίσης, ωστόσο, προκάλεσε αμφισβητήσεις και στις δύο χώρες. Σε συνέντευξή του προς τη Ντόιτσε Βέλε ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Κον Μπεντίτ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία αυτές τις μεταπτώσεις. «Μπορεί κανείς να πει ότι η «ευρωκρίση» και η θέση που πήρε η Γερμανία εξέπληξαν πολλούς Γάλλους. Ίσως την πλειονότητα των Γάλλων. Αλλά αυτές είναι συνηθισμένες πολιτικές εντάσεις. Τέτοιες εντάσεις υπάρχουν και στη Γερμανία και στη Γαλλία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού πολιτικού χώρου. Δεν συνιστούν, ωστόσο, κριτήριο της γαλλογερμανικής κανονικότητας», λέει ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.
«Οι δρώντες πολιτικοί δεν έχουν πυξίδα»
Ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΟ Ντάνιελ Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο 67χρονος πολιτικός και σύμβολο των φοιτητικών εξεγέρσεων του `68 εκτιμά ότι αυτό που λείπει σήμερα από την Ευρώπη είναι η εμβάθυνση της ενοποιητικής διαδικασίας. Και για να επιτύχει αυτό δεν αρκεί μόνο η γαλλογερμανική ατμομηχανή. Παρίσι και Βερολίνο θα πρέπει να αναπτύξουν ένα σχέδιο συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία και των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, εκτιμά ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.
Ο γαλλογερμανός πολιτικός υπενθυμίζει το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί που έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόταν η Ευρώπη. Αποφάσιζαν ερήμην των άλλων Ευρωπαίων. «Το πρόβλημα είναι ότι Γαλλία και Γερμανία δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν. Και εφόσον κάποιος δεν γνωρίζει που θέλει να πάει, δεν μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο δρόμο. Οι δρώντες πολιτικοί δεν έχουν πυξίδα. Κινούμεθα στην ομίχλη και εάν δεν έχουμε πυξίδα θα γυρνάμε γύρω από τον εαυτό μας. Οι κυβερνώντες επιστρέφουν εκεί από όπου ξεκίνησαν. Και αυτό το συναίσθημα έχουν και οι πολίτες. Γερμανοί και Γάλλοι δεν έχουν προσανατολισμό και για τον λόγο αυτόν δεν έχουν προτάσεις. Δεν αναφέρομαι καν στο αν μπορούν να ηγηθούν ή όχι», επισημαίνει ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ.
Ralf Bosen/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                            DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»