ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 7ΕΤΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗ

Βρετανία: Απάτη 920 εκατ. ευρώ από ελληνικής καταγωγής μεγιστάνα

Βρετανία: Απάτη 920 εκατ. ευρώ από ελληνικής καταγωγής μεγιστάνα
Βρετανός δικαστής καταδίκασε σήμερα σε κάθειρξη επτά ετών έναν άνδρα που υποδυόταν τον μεγιστάνα, ο οποίος εξαπάτησε δύο τράπεζες παίρνοντας δάνεια ύψους 769 εκατομμυρίων στερλινών, αλλά σημείωσε ότι και οι τράπεζες φέρουν κάποια ευθύνη επειδή δεν προέβησαν στους κατάλληλους ελέγχους.
Ο 44χρονος Αχιλλέας Καλλάκης καταδικάστηκε χθες για απάτη για την λήψη 740 εκατομμυρίων στερλινών σε δάνεια από την Allied Irish Bank με ψευδείς βεβαιώσεις, σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες με ακίνητη περιουσία στην Βρετανία.
Ο Καλλάκης χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ακίνητα και να χρηματοδοτήσει έναν τρόπο ζωής εκατομμυριούχου.
Ο Καλλάκης εξασφάλισε άλλα 29 εκατομμύρια στερλίνες από την Bank of Scotland για να μετατρέψει ένα πορθμείο σε σούπεργιοτ, το οποίο ανήκει τώρα στον Lloyds, και πάλι με ψευδείς βεβαιώσεις.
Ο συγκατηγορούμενός του, ο 44χρονος Αλεξάντερ Ουίλιαμς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για την δημιουργία πλαστών εγγράφων για να υποστηριχθούν οι ψευδείς ισχυρισμοί του Καλλάκη στις τράπεζες.
«Οι δύο τράπεζες, η Allied Irish Banks και η Bank of Scotland, ενήργησαν αναμφιβόλως απρόσεκτα και απερίσκεπτα καθώς δεν έκαναν πλήρεις έρευνες προτού καταβάλουν τα χρήματα», δήλωσε ο δικαστής Άντριου Γκόιμερ ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.
«Αν και δεν εξισώνω την θέση των τραπεζών με αυτήν ενός νοικοκυριού ή ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου που ξεχνάει να ασφαλίσει το σπίτι ή το αυτοκίνητό του και γίνεται το θύμα μιας διάρρηξης ή κλοπής, φέρουν κάποια ευθύνη γι'αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.
Ο δικαστής επισήμανε ότι η Bank of Scotland είχε προειδοποιηθεί από τους δικηγόρους της για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αποδοχή μιας συγκεκριμένης εγγυητικής επιστολής από έναν Ελβετό δικηγόρο που υποστήριζε την αίτηση του Καλλάκη για δάνειο.
«Μας κάνει σχεδόν να πιστέψουμε ότι η ανώτερη διοίκηση επέλεξε να παραβλέψει αυτήν την προειδοποίηση στην βιασύνη της να ολοκληρώσει την συμφωνία με κάθε τίμημα», σημείωσε.
«Ωστόσο είναι αρκετά προφανές ότι και οι δύο κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν πλήρως την επικρατούσα τραπεζική κουλτούρα στην οποία όλα γίνονται πολύ γρήγορα και οι έλεγχοι στις αιτήσεις είναι επιφανειακοί και βιαστικοί», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc