Απέδωσε η επίταξηΠρώτη νίκη της κυβέρνησης στη «Μάχη του Μετρό»
Στην διακοπή της απεργίας στο Μετρό οδήγησε τελικά το μέτρο της επίταξης, με την κυβέρνηση να σημειώνει μια πρώτη νίκη στην αντιμετώπιση του απεργιακού κύματος, που προκάλεσε ασφυξία εννέα ημερών στην πρωτεύουσα. 

Στο μεταξύ, όμως, το σαββατοκύριακο η Αθήνα θα μείνει χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω της 48ωρης απεργίας, που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), ενώ ακινητοποιημένα θα είναι και ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα του ΟΣΕ. 

Η κυβέρνηση από την πλευρά της στέλνει σε όλους τους τόνους το μήνυμα πως ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί και πως δεν θα διστάσει να επανέλθει σε αυστηρά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλότητα στις συγκοινωνίες, που αποτελούν μείζον κοινωνικό αγαθό. 

Όσον αφορά στον διεκδικούμενο διάλογο, η κυβέρνηση δηλώνει πως αυτός μπορεί να γίνει, αλλά σε θεσμικά θέματα και πάντως χωρίς να προκαλείται χάος στην πρωτεύουσα με σοβαρές συνέπειες στην οικονομική ζωή.  

Στο μεταξύ, το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την προσφυγή της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ», προκειμένου να κριθεί παράνομη η σημερινή απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η κινητοποίηση προκηρύχτηκε κατά τρόπο νόμιμο από το ΕΚΑ. 

Από την πλευρά του, το «Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στρέφεται κατά των αποφάσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επιστράτευση του προσωπικού του Μετρό, καθώς και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της «Αττικό Μετρό Α.Ε.» και της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» που είναι απαραίτητα για «την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου». 

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία να «παγώνει» άμεσα τις επίμαχες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού, όπως επίσης να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι επίμαχες κυβερνητικές αποφάσεις για τη επίταξη. 

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης. 

Ακόμη, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (παλαιότερες αποφάσεις) η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». 

Όπως υποστηρίζουν, στην προκειμένη περίπτωση για την επίταξη του προσωπικού του Μετρό δεν συντρέχουν οι συνθήκες αυτές (Θεομηνία, κ.λπ.). 

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις για την επίταξη των εργαζομένων στο Μετρό εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος». 

Τέλος, σημειώνουν ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».

Στο πλευρό των απεργών έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ, που στην κινητοποίησή τους βλέπουν δυνατότητες «ανατροπής» της κυβέρνησης, με τον Π. Λαφαζάνη να υποστηρίζει πως «μπορεί να γίνει η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά και θα οδηγήσει στην ανατροπή». 

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αντισυνταγματική και πραξικοπηματική» ενέργεια.

Μάλιστα, η Κ.Ο. του κομματικού σχηματισμού ζητά την άμεση ανάκληση του μέτρου της επίταξης, με ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης. 

Όπως αναφέρουν, «η πραξικοπηματική επιβολή του- στρατιωτικού χαρακτήρα- μέτρου της επιστράτευσης στους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας τους, αποτελεί ευθεία επίθεση ενάντια στη συνταγματική νομιμότητα, ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα» αναφέρουν οι υπογράφοντες, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»