Ανάληψη ευθύνης για το MallΜετωπική σύγκρουση με τις συντεχνίες, «μήνυμα» τρομοκρατών
Επικίνδυνη τροπή παίρνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, καθώς, αφού αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο περί ενιαίου μισθολογίου και προκάλεσαν ασφυξία στην Αθήνα επί οκτώ ημέρες, τώρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξή τους, προκαλούν ολοκληρωτική σύγκρουση.
Η απόφαση για επίταξη, συνοδεύτηκε από αυστηρή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε:
«Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις, δεδομένου ότι ο λαός έχει κάνει θυσίες. «Ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετά την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό δήλωσε:
«Είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα. Έχουμε καταστάσεις όπου απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, μη εισηγμένες, παίρνουν περισσότερα χρήματα από καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο. Είναι πράγματα που δεν τα θέλει κανένας αυτά»
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».
Η απόφαση για επίταξη των μέσων μεταφοράς και επιστράτευση των απεργών, προκάλεσε ακαριαία αλυσιδωτές αντιδράσεις.
«Η λέξη επίταξη είναι χούντα, ας έρθουν να μας πάρουν», απάντησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Αντώνης Σταματόπουλος και ζήτησε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους», απείλησε.
Μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης των απεργών και επίταξης των μέσων, οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα ΙΧ τους, οχυρώθηκαν μέσα έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Το απόγευμα το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Αμέσως, στην περιοχή έφθασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τον Δημήτρη Στρατούλη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «μέτρα στρατιωτικού και όχι πολιτικού τύπου» και υποστήριξε ότι «ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι το σινικό τείχος πάνω στο οποίο μπορεί να σπάσει η ορμή των κυβερνητικών πολιτικών επιστρατεύσεων των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις υπηρετεί».
Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο όταν την απόφαση να τραβήξουν χειρόφρενο έλαβαν και τα άλλα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τους εργαζόμενους σε ΗΣΑΠ και τραμ να συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας και τους συναδέλφους τους στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, στα τρόλεϊ και στον προαστιακό να μπαίνουν στον απεργιακό χορό, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις.
Την ίδια ώρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποίησε η ΠΟΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ
Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση των απεργών, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.
Μιλώντας στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ στην Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του κινήματος, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη κοινωνικά» την απεργία, προσθέτοντας πως είναι «πρόκληση» το να «φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες».
Επιπλέον έκανε λόγο για αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της εποχής, ούτε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ για το τί σημαίνει κοινωνική ευθύνη.
Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ
Την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης», που δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
«Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το… χακί του ΣΥΡΙΖΑ
Για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα, μίλησε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.
Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους, παρατήρησε, για να επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ΣΣΕ.
Σύμφωνα με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα «μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες, απηύθυνε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
«Προειδοποιήσαμε ότι θα κάνουν ότι μπορούν, ακόμη και το να χτυπήσουν εργαζόμενους, προκειμένου να φύγει από πρώτο θέμα το θέμα του κ. Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την οικονομική καταστροφή της χώρας μας», παρατήρησε η κ. Μακρή.
Το ΚΚΕ
«Πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης.
Καλεί επίσης τον όλο τον λαό «να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».
Η Δράση
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέναντι στους παράνομους "ασθενείς-αδειούχους-απεργούς" του Μετρό, επέλεξε, προχωρώντας στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών, να δράσει "εξόχως" παράνομα» σημειώνει η Δράση, επισημαίνοντας πως «η επίταξη υπηρεσιών αποτελεί κατ' ουσίαν παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας (υπ’ αριθ. 29 Δ.Σ.E. του 1930 περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, υπ’ αριθ. 105 Δ.Σ.E. περί καταργήσεως της αναγκαστικής Εργασίας του 1957 κ.λπ.)».
Σύμφωνα με τη Δράση, «η κυβέρνηση προτίμησε την παρανομία αντί θαρραλέα και έντιμα να προχωρήσει στην εφαρμογή του Συντάγματος και του Νόμου.
Το θέμα τέθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η κυβέρνηση οφείλει να προσπαθήσει μια αποκατάσταση της ομαλότητας γιατί η Δημοκρατία δεν είναι παράλυτη. Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπει την ιδιότητα του εργαζομένου σε αυτή του ιδιοκτήτη οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας, να την εξουσιάζει, να τη μεταχειρίζεται όπως κρίνει και να τη στρέφει εναντίον της κοινωνίας» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΖΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, μίλησε για «απαράδεκτο από κάθε άποψη» μέσο, το οποίο απειλεί να επιβάλει μια λογική πυγμής στην άσκηση πολιτικής. Καταδικάζοντας «αυτές τις ενέργειες» είπε ότι «θυμίζουν άλλες εποχές» ενώ υποστήριξε πως «για ό,τι ακολουθήσει θα φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση» εκτιμώντας πως «τέτοιες αποφάσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε ήρεμο ξέφωτο».
«Για όγδοη μέρα με το μετρό κλειστό, η πόλη τελεί σε απόλυτη ασφυξία. Δεν γίνεται να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να μην κάνει κάτι» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία διερωτήθηκε: «Σε ποιον ανήκει το μετρό; Στους εργαζομένους ή στους χρήστες; Ποιοι έδωσαν τα λεφτά για να γίνει; Ποιος πληρώνει τους φόρους για το Μετρό και δεν έχει τις παροχές;».
Από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για «συνδικαλιστική πρακτική που καθιστά όμηρο την κοινωνία και δεν τιμά το ίδιο το συνδικάτο και τους ίδιους τους συνδικαλιστικούς αγώνες».
Αναφερόμενη στον κ. Κουρουμπλή, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε: «Εμείς αυτές τις πρακτικές τις καταδικάζουμε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να είναι στον διάλογο και όχι ταμπουρωμένοι».
Η ΓΣΕΕ
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων», υπογράμμισε.
Η ΑΔΕΔΥ
«Πραξικοπηματική και πρωτόγνωρη για τη δημοκρατική μεταπολιτευτική περίοδο» χαρακτήρισε η ΑΔΕΔΥ την απόφαση για την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς.
«Το μέτρο της επίταξης για να αντιμετωπισθούν οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην περαιτέρω -δραματική- μείωση των αποδοχών τους, όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης, γυρίζει την πολιτική ζωή της χώρας σε περιόδους κοινοβουλευτικής ανωμαλίας», σχολίασε η ΑΔΕΔΥ.
Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εκτροπής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ» η δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι δεδομένη.
Ανάληψη ευθύνης για το Mall
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είχαμε χθες και ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση στο Mall από τη «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων» και η οποία αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στον διαδικτυακό τόπο Indymedia.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη, «η επίθεση στο Mall είναι και ένα πλήγμα στην κυριαρχία της νόρμας, ένα πλήγμα στην αστυνομική εποπτεία και στις απαγορεύσεις, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα των επαναστατημένων ανθρώπων είναι ισχυρότερη από τα συστήματα ελέγχου».
Χαρακτηρίζει επίσης το Mall «και το κάθε mall ένα τεράστιο νεκροταφείο ανθρώπων και αληθινών αξιών. Για αυτό και το χτυπήσαμε».
Σύμφωνα με την προκήρυξη, έγιναν τέσσερα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στην υπηρεσία ασφαλείας του Mall και στα ΜΜΕ: zougla.gr, Ελευθεροτυπία και εφημερίδα Ποντίκι, προκειμένου, όπως σημειώνεται, «να μην πάθει το παραμικρό κάποιος διερχόμενος τυχαίος άνθρωπος».
Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά για αστυνομοκρατία και καταλήψεις, γίνεται έμμεση κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και στο ρόλο της Χρυσής Αυγής.
Για την ταυτότητα τους στην προκήρυξη τονίζεται: «Είμαστε αναρχικοί, αντικρατιστές, και εχθροί της δημοκρατίας. Και αν η δράση μας καταδικάζεται από το πολιτικό σύστημα εμείς έχουμε από καιρό καταδικάσει το πολιτικό σύστημα στην καταστροφή του».
Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά για συμπαράσταση στους φυλακισμένους αναρχικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», στους «αμετανόητους αγωνιστές Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό», υπάρχει κάλεσμα «να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσίες, να οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες, να επανοικειοποιηθούμε το Δρόμο και τις γειτονιές, να ληστέψουμε το χρήμα και να καταλάβουμε τα κτίρια».
Το κείμενο καταλήγει με τη φράση: «Ζήτω η Αναρχία!». www.elzoni.gr
Η απόφαση για επίταξη, συνοδεύτηκε από αυστηρή δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε:
«Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις, δεδομένου ότι ο λαός έχει κάνει θυσίες. «Ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν. Καθαρές κουβέντες», κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετά την συνεργασία του με τον πρωθυπουργό δήλωσε:
«Είναι πάρα πολύ βασικό. Υπάρχουν μεγάλες ανισότητες σήμερα. Έχουμε καταστάσεις όπου απόφοιτοι στοιχειώδους εκπαίδευσης σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις, μη εισηγμένες, παίρνουν περισσότερα χρήματα από καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο. Είναι πράγματα που δεν τα θέλει κανένας αυτά»
Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».
Η απόφαση για επίταξη των μέσων μεταφοράς και επιστράτευση των απεργών, προκάλεσε ακαριαία αλυσιδωτές αντιδράσεις.
«Η λέξη επίταξη είναι χούντα, ας έρθουν να μας πάρουν», απάντησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό Αντώνης Σταματόπουλος και ζήτησε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού. «Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους», απείλησε.
Μετά την κοινοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περί επιστράτευσης των απεργών και επίταξης των μέσων, οι εργαζόμενοι έβγαλαν από τον χώρο του αμαξοστασίου στα Σεπόλια τα ΙΧ τους, οχυρώθηκαν μέσα έκλεισαν την πύλη και πίσω της τοποθέτησαν δύο ανυψωτικά μηχανήματα.
Το απόγευμα το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Αμέσως, στην περιοχή έφθασε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο και τον Δημήτρη Στρατούλη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για «μέτρα στρατιωτικού και όχι πολιτικού τύπου» και υποστήριξε ότι «ο συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να είναι το σινικό τείχος πάνω στο οποίο μπορεί να σπάσει η ορμή των κυβερνητικών πολιτικών επιστρατεύσεων των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης που τις υπηρετεί».
Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο όταν την απόφαση να τραβήξουν χειρόφρενο έλαβαν και τα άλλα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τους εργαζόμενους σε ΗΣΑΠ και τραμ να συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας και τους συναδέλφους τους στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, στα τρόλεϊ και στον προαστιακό να μπαίνουν στον απεργιακό χορό, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως και την Τρίτη, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εξελίξεις.
Την ίδια ώρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) ανακοίνωσε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο (26/1) έως τη Δευτέρα (28/1) για το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ.
«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν όσο διαρκεί η επίταξη των εργαζομένων», προειδοποίησε η ΠΟΣ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επέλεξε τον δρόμο του αυταρχισμού.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ
Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση των απεργών, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.
Μιλώντας στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ στην Ιπποκράτους, ο πρόεδρος του κινήματος, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη κοινωνικά» την απεργία, προσθέτοντας πως είναι «πρόκληση» το να «φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες».
Επιπλέον έκανε λόγο για αντίληψη που δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη της εποχής, ούτε με εκείνη του ΠΑΣΟΚ για το τί σημαίνει κοινωνική ευθύνη.
Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ
Την αντίθεσή της στο μέτρο της επίταξης εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης», που δεν τη βρίσκει σύμφωνη.
«Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το… χακί του ΣΥΡΙΖΑ
Για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα, μίλησε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.
Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους, παρατήρησε, για να επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ΣΣΕ.
Σύμφωνα με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα «μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικές και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει».
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» και να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους στο μετρό προκειμένου να απεμπλακούν οι συγκοινωνίες, απηύθυνε η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
«Προειδοποιήσαμε ότι θα κάνουν ότι μπορούν, ακόμη και το να χτυπήσουν εργαζόμενους, προκειμένου να φύγει από πρώτο θέμα το θέμα του κ. Γεωργίου και της παραποίησης των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που οδήγησε στην υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την οικονομική καταστροφή της χώρας μας», παρατήρησε η κ. Μακρή.
Το ΚΚΕ
«Πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης.
Καλεί επίσης τον όλο τον λαό «να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».
Η Δράση
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέναντι στους παράνομους "ασθενείς-αδειούχους-απεργούς" του Μετρό, επέλεξε, προχωρώντας στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών, να δράσει "εξόχως" παράνομα» σημειώνει η Δράση, επισημαίνοντας πως «η επίταξη υπηρεσιών αποτελεί κατ' ουσίαν παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της απαγόρευσης της αναγκαστικής εργασίας (υπ’ αριθ. 29 Δ.Σ.E. του 1930 περί αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, υπ’ αριθ. 105 Δ.Σ.E. περί καταργήσεως της αναγκαστικής Εργασίας του 1957 κ.λπ.)».
Σύμφωνα με τη Δράση, «η κυβέρνηση προτίμησε την παρανομία αντί θαρραλέα και έντιμα να προχωρήσει στην εφαρμογή του Συντάγματος και του Νόμου.
Το θέμα τέθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η κυβέρνηση οφείλει να προσπαθήσει μια αποκατάσταση της ομαλότητας γιατί η Δημοκρατία δεν είναι παράλυτη. Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπει την ιδιότητα του εργαζομένου σε αυτή του ιδιοκτήτη οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας, να την εξουσιάζει, να τη μεταχειρίζεται όπως κρίνει και να τη στρέφει εναντίον της κοινωνίας» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΖΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, μίλησε για «απαράδεκτο από κάθε άποψη» μέσο, το οποίο απειλεί να επιβάλει μια λογική πυγμής στην άσκηση πολιτικής. Καταδικάζοντας «αυτές τις ενέργειες» είπε ότι «θυμίζουν άλλες εποχές» ενώ υποστήριξε πως «για ό,τι ακολουθήσει θα φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση» εκτιμώντας πως «τέτοιες αποφάσεις δεν οδήγησαν ποτέ σε ήρεμο ξέφωτο».
«Για όγδοη μέρα με το μετρό κλειστό, η πόλη τελεί σε απόλυτη ασφυξία. Δεν γίνεται να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση να μην κάνει κάτι» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η οποία διερωτήθηκε: «Σε ποιον ανήκει το μετρό; Στους εργαζομένους ή στους χρήστες; Ποιοι έδωσαν τα λεφτά για να γίνει; Ποιος πληρώνει τους φόρους για το Μετρό και δεν έχει τις παροχές;».
Από το ΠΑΣΟΚ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για «συνδικαλιστική πρακτική που καθιστά όμηρο την κοινωνία και δεν τιμά το ίδιο το συνδικάτο και τους ίδιους τους συνδικαλιστικούς αγώνες».
Αναφερόμενη στον κ. Κουρουμπλή, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε: «Εμείς αυτές τις πρακτικές τις καταδικάζουμε. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έπρεπε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να είναι στον διάλογο και όχι ταμπουρωμένοι».
Η ΓΣΕΕ
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων», υπογράμμισε.
Η ΑΔΕΔΥ
«Πραξικοπηματική και πρωτόγνωρη για τη δημοκρατική μεταπολιτευτική περίοδο» χαρακτήρισε η ΑΔΕΔΥ την απόφαση για την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς.
«Το μέτρο της επίταξης για να αντιμετωπισθούν οι αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην περαιτέρω -δραματική- μείωση των αποδοχών τους, όταν μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συνεννόησης, γυρίζει την πολιτική ζωή της χώρας σε περιόδους κοινοβουλευτικής ανωμαλίας», σχολίασε η ΑΔΕΔΥ.
Τη συμπαράστασή της στους εργαζομένους στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε οποιαδήποτε προσπάθεια «εκτροπής στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ» η δυναμική παρουσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι δεδομένη.
Ανάληψη ευθύνης για το Mall
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, είχαμε χθες και ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική επίθεση στο Mall από τη «Σύμπραξη αναρχικών Οργανώσεων» και η οποία αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στον διαδικτυακό τόπο Indymedia.
Όπως αναφέρει η προκήρυξη, «η επίθεση στο Mall είναι και ένα πλήγμα στην κυριαρχία της νόρμας, ένα πλήγμα στην αστυνομική εποπτεία και στις απαγορεύσεις, αποδεικνύοντας ότι η αποφασιστικότητα και η επινοητικότητα των επαναστατημένων ανθρώπων είναι ισχυρότερη από τα συστήματα ελέγχου».
Χαρακτηρίζει επίσης το Mall «και το κάθε mall ένα τεράστιο νεκροταφείο ανθρώπων και αληθινών αξιών. Για αυτό και το χτυπήσαμε».
Σύμφωνα με την προκήρυξη, έγιναν τέσσερα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, στην υπηρεσία ασφαλείας του Mall και στα ΜΜΕ: zougla.gr, Ελευθεροτυπία και εφημερίδα Ποντίκι, προκειμένου, όπως σημειώνεται, «να μην πάθει το παραμικρό κάποιος διερχόμενος τυχαίος άνθρωπος».
Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά για αστυνομοκρατία και καταλήψεις, γίνεται έμμεση κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και στο ρόλο της Χρυσής Αυγής.
Για την ταυτότητα τους στην προκήρυξη τονίζεται: «Είμαστε αναρχικοί, αντικρατιστές, και εχθροί της δημοκρατίας. Και αν η δράση μας καταδικάζεται από το πολιτικό σύστημα εμείς έχουμε από καιρό καταδικάσει το πολιτικό σύστημα στην καταστροφή του».
Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά για συμπαράσταση στους φυλακισμένους αναρχικούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, στα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς», στους «αμετανόητους αγωνιστές Δημήτρη Κουφοντίνα και Σάββα Ξηρό», υπάρχει κάλεσμα «να ανταλλάξουμε ιδέες και τεχνογνωσίες, να οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες, να επανοικειοποιηθούμε το Δρόμο και τις γειτονιές, να ληστέψουμε το χρήμα και να καταλάβουμε τα κτίρια».
Το κείμενο καταλήγει με τη φράση: «Ζήτω η Αναρχία!». www.elzoni.gr
Comments