OIKONOMIA

Πως “υποδέχτηκαν” τους επιτρόπους οι τράπεζες

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Όλοι το ήξεραν ότι θα έρχονταν. Άλλωστε ήταν το ένα από τα βασικά θέματα στις κουβέντες που γίνονταν εδώ και μέρες στον... καφέ, στους διαδρόμους και στα γραφεία. Όμως η υποδοχή που επιφύλασσαν στους επιτρόπους τα στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίζεται, τουλάχιστον, “μουδιασμένη”.

Μπορεί η γνωριμία των στελεχών των τριών ελεγκτικών οίκων (Grant Thornton, KPMG, Mazars)– και οι πρώτες επαφές – να έγιναν αρκετό καιρό πριν, ωστόσο όπως και να΄ χει ο... έλεγχος είναι έλεγχος και προκαλεί αμηχανία.

Τα γραφεία των επιτρόπων περίμεναν από την Τετάρτη τις ομάδες των ελεγκτών για μόνιμη εγκατάσταση, όμως όποιος ήθελε ίντριγκες και κόντρες από την “συμβίωση” θα πρέπει μάλλον να περιμένει. Και αυτό γιατί αφενός το “μαχαίρι” θα καθυστερήσει λίγο να φτάσει στο “κόκκαλο” λόγω “τεχνικών προτεραιοτήτων”, όπως σημειώνεται αρμοδίως, και αφετέρου η παρουσία των επιτρόπων θα γίνεται ολοένα πιο αισθητή με το χρόνο.

Στον αντίποδα, συγκεκριμένα τμήματα εκφράζουν παράπονα ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα κινηθούν οι επίτροποι και δηλώνουν άγνοια τόσο για τον τρόπο εργασίας τους όσο και για τις προθέσεις τους.

Οι τραπεζικές διοικήσεις δεν εκφράζουν, ανοιχτά τουλάχιστον, τη δυσαρέσκειά τους για την επιβολή των επιτρόπων από την Τρόικα και εμφανίζονται βέβαιες ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Παρ΄ όλα αυτά, δείχνουν να ακολουθούν το δόγμα “μακριά και αγαπημένοι” επιλέγοντας να τοποθετήσουν τις ομάδες των ελεγκτών σε σημεία όχι... πολύ κοντά στη διοίκηση.

Στελέχη της αγοράς τονίζουν με νόημα πως οι πρώτοι που νιώθουν άβολα από το... στενό μαρκάρισμα των επιτρόπων δεν είναι διευθυντές τραπεζών αλλά επιχειρηματίες. Πρόκειται για εκείνους που ενώ δεν έχουν... κληρονομικό χάρισμα, έχουν τη “διαίσθηση” ότι οι χορηγήσεις που έλαβαν στο παρελθόν θα εντοπιστούν από το “μάτι” των ελεγκτών. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να βρουν τρόπους να ελιχθούν όταν έρθει η ώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ρωτούν ευθέως τις τράπεζες για το αν θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον. “Όσοι έχουν πάρει δάνεια μέσω ΄διευκολύνσεων΄, προσπαθούν να βρουν από τώρα άκρη για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως”, τονίζει με νόημα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Διαβάστε αύριο στο "Κ" αναλυτικό ρεπορτάζ για την παρουσία των επιτρόπων στις τράπεζες, τις πρώτες προτεραιότητες που θέτουν και τους τομείς στους οποίους θα εστιάσουν οι ελεγκτικές ομάδες.



Πηγή:www.capital.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»