Πολιτική

H CDU τηρεί προεκλογικές αποστάσεις από το FDP

Η νίκη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία ενισχύει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση και αναγκάζει τους Χριστιανοδημοκράτες να αποστασιοποιηθούν από τους φιλελεύθερους συμμάχους τους.
«Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) είναι ένα ξοφλημένο άλογο», υποστηρίζει ο πρώην γενικός γραμματέας της CDU Χάινερ Γκάισλερ.  Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο πρώην εκλογικός αρχιστράτηγος του Χέλμουτ Κολ προσθέτει ότι θα συνιστούσε πολιτική ανοησία εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών να δεσμευθούν για μετεκλογική συνεργασία με το FDP.
Ανοιχτή η προοπτική μετεκλογικών συμμαχιών
Ο συνασπισμός CDU/CSU και FDP είναι ένα «ξοφλημένο άλογο» υποστηρίζει ο Χάινερ ΓκάισλερΟ συνασπισμός CDU/CSU και FDP είναι ένα «ξοφλημένο άλογο» υποστηρίζει ο Χάινερ Γκάισλερ
Ο Χάινερ Γκάισλερ θεωρεί καταστροφικό για την CDU τον εναγκαλισμό με τους Φιλελεύθερους. Παραπέμποντας στην Κάτω Σαξονία, όπου τουλάχιστον 100 χιλιάδες χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους στο FDP για να διασφαλίσει αυτό την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κάνει λόγο για «μηδενικό αποτέλεσμα» για το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.
Τις απόψεις του βετεράνου πολιτικού συμμερίζονται και άλλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, που εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα πρέπει να έχει περισσότερες από μία επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Τα εν λόγω στελέχη εκτιμούν ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «δωράκια» και «δανεικές ψήφοι» προς τους καθηλωμένους στο 4% Φιλελεύθερους προκειμένου αυτοί να υπερβούν το 5% και να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.
Άνοδος για τους Σοσιαλδημοκράτες μετά την Κάτω Σαξονία
Οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τη νίκη τους στην Κάτω Σαξονία, εμφανίζονται ενισχυμένοι στις δημοσκοπήσεις Οι Σοσιαλδημοκράτες μετά τη νίκη τους στην Κάτω Σαξονία, εμφανίζονται ενισχυμένοι στις δημοσκοπήσεις
Οι Σοσιαλδημοκράτες, μετά τη νίκη τους στην Κάτω Σαξονία, εμφανίζονται ενισχυμένοι στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της Emnid, το SPD κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει το 27%. Αντίστοιχα η CDU χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 41%. Το FDP είναι καθηλωμένο στο 4% και οι Πράσινοι κινούνται στο 13%. Σταθερά στο 7% η Αριστερά (Die Linke) που μετά τις εκλογικές της αποτυχίες σε διάφορα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια ξαναγίνεται περιφερειακό κόμμα με ισχυρά ερείσματα μόνο στην ανατολική Γερμανία.
Η δημοσκοπική διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών κατά την παρούσα φάση καταδεικνύει ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης ούτε από την κεντροδεξιά (CDU/CSU-FDP) ούτε από την κεντροαριστερά (SPD-Die Grünen). Και αυτό που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι να εγκλωβιστούν στη λογική των στρατοπέδων που μπορεί να τους στερήσει την εξουσία, όπως έγινε στην Κάτω Σαξονία. Έτσι, μολονότι οι Φιλελεύθεροι παραμένουν –επισήμως τουλάχιστον- ο εταίρος της επιλογής των Χριστιανοδημοκρατών, η ηγεσία του κόμματος αποστασιοποιείται προεκλογικά από τους πρώτους. 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa                                  dw de
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»