«Τραγωδία χωρίς τέλος»

«Τραγωδία χωρίς τέλος»

H διαχείριση της ελληνικής κρίσης, οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι τα θέματα της επισκόπησης.
«Εδώ και καιρό η σωτηρία της Ελλάδας μοιάζει με ιστορία δίχως τέλος, σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt. Χρόνια τώρα η τρόικα ορίζει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και η Ελλάδα, που τα θεωρεί επιταγές, προσπαθεί να τα αποφύγει. Στο μεταξύ ρέουν προς την Ελλάδα ποσά με τα οποία εξυπηρετούνται παλιά χρέη. Τα ποσά όμως αυτά διογκώνουν ακόμα περισσότερο το υπάρχον χρέος.
Ο φαύλος αυτός κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει όσο οι Ευρωπαίοι δεν προχωρούν σε νέο κούρεμα. Μόνη εναλλακτική λύση: Η Ελλάδα προχωρά μόνη τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας. (…) Ακόμα όμως κι αν η κυβέρνηση στην Αθήνα αποκτήσει περισσότερη ευχέρεια στην λήψη αποφάσεων και μέτρων ο έλεγχος πεπραγμένων θα πρέπει να συνεχιστεί Διαφορετικά χρήματα της ευρωπαϊκής στήριξηςθα μπουν σε τσέπες που δεν χρειάζονται βοήθεια και η χώρα δεν θα παρουσιάσει καμιά οικονομική πρόοδο».
«Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;»
Διαφωνία για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Διαφωνία για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Διαφωνία επικρατεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας γύρω από τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;». Η εφημερίδα παρατηρεί: «Την ώρα που η ελληνική πλευρά μιλά για 5 δισ. ευρώ βασιζόμενη σε διαγνωστική μελέτη της Blackrock, η τρόικα υπολογίζει με ένα μεγαλύτερο ποσό χωρίς όμως αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Το Eurogroup πάντως απορρίπτει άρθρο των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται σε 15 δισ. «Αν οι διαφορές ήταν πράγματι τόσο μεγάλες η τρόικα δεν θα επέστεφε στην Αθήνα», δήλωσε στέλεχος της ΕΕ. Την ίδια στιγμή όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βρυξέλλες θεωρούν την διαγνωστική μελέτη της Blackrock υπερβολικά αισιόδοξη.
Στο μεταξύ με επικριτική διάθεση οι Βρυξέλλες βλέπουν το ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με το Eurogroup οι αισιόδοξοι υπολογισμοί της για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών την φέρνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Επειδή στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση αποκτά στην ουσία ρόλο στην οικονομική πολιτική και κινδυνεύει να έρθει σε αντίθεση με την αποστολή της που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμού».
Ασαφές το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ρέντσι
Κυβερνητικό πρόγραμμα ή προεκλογική ομιλία;
Κυβερνητικό πρόγραμμα ή προεκλογική ομιλία;
H ιταλική εφημερίδα Corriere della Seraπαρατηρεί με αφορμή την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι: «Οι προθέσεις του νέου πρωθυπουργού είναι ασαφείς και συγκεχυμένες. Το πρόγραμμα ήταν στην ουσία μια σειρά τίτλων και αποτέλεσμα πάθους και τάσης για ρίσκο. Σε περίπτωση που ο Ματέο Ρέντσι αποτύχει στο εγχείρημά του τότε, όπως παραδέχεται ο ίδιος, η ευθύνη θα βαραίνει εκείνον αποκλειστικά. Και κανείς δεν αμφιβάλλει γι αυτό. Η παρουσίαση έμοιαζε με συνδυασμό από κυβερνητικό πρόγραμμα και προεκλογική ομιλία. Ας ελπίσουμε ότι ήταν περισσότερο το πρώτο παρά το δεύτερο», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc