Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία - Ενοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία - Ενοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια

Εντείνονται οι φόβοι μίας σύρραξης στην Κριμαία μετά την κατάληψη των δύο αεροδρομίων, της Συμφερόπολης και της Σεβαστούπολης, μία ημέρα αφότου ένοπλοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια. Κατηγορίες κατά της Ρωσίας από την Ουκρανία, η οποία ζήτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία - Ενοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια
Μετά την κατάληψη του αεροδρομίου της Συμφερόπολης τα ξημερώματα, ομάδα ενόπλων αναπτύχθηκε και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.
Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βρίσκονται στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».
Νωρίτερα, περίπου 50 ένοπλοι κατέφθασαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Συμφερούπολης με φορτηγά, δημιούργησαν μία ζώνη στον τερματικό σταθμό και στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία, ενώ κάνουν περιπολίες στους διαδρόμους.
Στην κόψη του ξυραφιού η Κριμαία - Ενοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια
Το Russia Today μετέδωσε ότι οι ένοπλοι φορούσαν τις ίδιες στολές και ήταν εξοπλισμένοι όπως οι φιλορώσοι που κατέλαβαν χθες την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα της περιοχέής.
Μάρτυρες δήλωσαν ότι οι άνδρες στο αεροδρόμιο κρατούν σημαίες του Ρωσικού Ναυτικού. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι επιβάτες κάνουν κανονικά τις διαδικασίες για τις πτήσεις τους, παρά το γεγονός ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.
Αυτό ανέφερε στο Ιντερφάξ της Ουκρανίας και εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ο οποίος τόνισε ότι παρά την παρουσία των ενόπλων στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, αυτό λειτουργεί κανονικά.
Χθες ένοπλοι κατέλαβαν την τοπική βουλή και την έδρας της κυβέρνησης υψώνοντας σημαίες και φωνάζοντας: «Η Κριμαία είναι Ρωσία!».
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ρωσία να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση στην Κριμαία, την ώρα που η περιοχή ανακοίνωνε πλάνα για δημοψήφισμα με αίτημα μεγαλύτερη ανεξαρτησία.
Κατηγορεί τη Ρωσία ο Τουρτσίνοφ
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους επικεφαλής ασφαλείας με αφορμή τα τεκταινόμενα στην περιοχή και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για εμπλοκή στην «κλιμάκωση» της κατάστασης.
Για ένοπλη εισβολή έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών, Πάβλο Σερεμέτα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κριμαία «είναι απολύτως απαράδεκτο».
«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω οποιαδήποτε συζήτηση για χρήση βίας, αλλά... αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας -θα θέλαμε φυσικάνα το αποφύγουμε- αλλά η ακαιρεότητα της χώρας θα πρέπει να διασφαλιστεί. «Η πρώτη επιλογή είναι η επικοινωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση συζητά ήδη με τη Ρωσία.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να εγγυηθούν την κυριαρχία της Ουκρανίας μετά την κατάληψη δύο αεροδρομίων.
Ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επείγουσα σύγκλησή του με θέμα την κρίση στη χώρα.
Ειδικότερα, απευθύνει έκκληση προς το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το φως της συμφωνίας του 1993 με την οποία δεσμεύονται οι μεγάλες δυνάμεις να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Απάντηση από τη Ρωσία
Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στις κατηγορίες της Ουκρανίας για εμπλοκή στην κατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης.
«Καμία μονάδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί στην περιοχή του αεοδρομίου στο Μπελμπέκ, πόσο μάλλον να έχει συμμετάσχει σε αποκλεισμό του», αναφέρει η ανακοίνωση. Ωστόσο, στη εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι οι «αντιτρομοκρατικές μονάδες» της έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των περιοχών, όπου βρίσκονται τμήματα του Στόλου στην Κριμαία.
Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου Γιανουκόβιτς
Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Φήμες ότι θέλον τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να διαμένει σε πολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο-σπα έξω από την Μόσχα, έναν αγαπημένο προορισμό των Ρώσων μεγιστάνων.
Χθες, ο έκπτωτος πρόεδρος, έσπασε τη σιωπή του, δήλωσε ότι θεωρεί εαυτόν νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να τον προστατέψει από τους εξτρεμιστές.
«Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς...εξακολουθώ να θεωρώ εαυτόν νόμιμο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους», είπε ο έκπτωτος ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την ανατροπή του και τονίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που λαμβάνουν χώρα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.
«Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας μας, κάνει θραύση ο εξτρεμισμός. Δέχομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου απειλές για την σωματική μας ακεραιότητα. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν την προσωπική μου ασφάλεια απέναντι στους εξτρεμιστές» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»