Την Κυριακή η επιστροφή της Τρόικας

Την Κυριακή η επιστροφή της Τρόικας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τρόικα
«Η τρόικα θα είναι στην Αθήνα μέχρι την Κυριακή» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τη λήξη του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η τρόικα επιστρέφει στη χώρα μας άμεσα, ασκώντας μεγάλη πίεση για την υλοποίηση μεγάλου φάσματος μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εκκρεμούν μέχρι και τώρα. Οπως δήλωσε ο επίτροπος Ολι Ρεν «είναι θετικό βήμα η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αλλά δεν θα είναι εύκολο να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, πιστεύω όμως ότι αν όλοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και έχουμε αρχική συμφωνία τον Μάρτιο, τότε αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα για την ελληνική οικονομία». Ενώ ο Ελληνας υπουργός ήταν πιο θετικός για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θεωρώντας «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε». Το αργότερο που θα πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα «θα πρέπει να είναι στις 7 Μαρτίου για να προλάβουμε το Εurogroup του Μαρτίου» (10/03) δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και αυτή τη στιγμή για να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας είναι πρώτον, η μείωση 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, δεύτερον, η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων και τελευταίο και πιο βασικό θέμα, για το οποίο πιέζουν οι δανειστές μας, είναι η ελληνική δέσμευση ότι θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι στο θέμα αυτό οι εταίροι μας «αρκούνται στη δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους». Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, είναι ακόμα στο τραπέζι, με τον υπουργό Εργασίας «να έχει αποστείλει προς την τρόικα σχέδιο συμβατό υιοθετώντας κοινοτικούς μηχανισμούς».
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά περιέγραψε σαν «ευχάριστη προσμονή» τα νούμερα τα οποία αναμένονται για το πλεόνασμα για τα οποία δέχθηκε ακόμα και συγχαρητήρια στο Eurogroup. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ήταν πιο εγκρατής στις δηλώσεις του για το αναμενόμενο ελληνικό πλεόνασμα, λέγοντας ότι «παρόλο που στη δημοσιονομική πλευρά φαίνεται το αποτέλεσμα του 2013 να είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν, πρέπει να διατηρήσουμε την τελική μας κρίση μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου». Ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατέβασε τον πήχυ των προσδοκιών για άμεση συζήτηση της μείωσης του ελληνικού χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, δηλώνοντας ότι «μετά το καλοκαίρι θα συζητηθεί η ρύθμιση του ελληνικού χρέους» και ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να βιαστούμε σε ένα νέο πρόγραμμα ή νέες αποφάσεις με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα βγουν στο τέλος του Απριλίου.
Ο λόγος που δεν χρειάζεται βιασύνη για νέες αποφάσεις είναι ότι η δόση που υπολογίζεται να πάρει η Ελλάδα με το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι διπλή από τους Ευρωπαίους εταίρους μας (δηλαδή 3,1 δισ. –το ποσό που έχει μείνει από την αξιολόγηση που έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2013– και 5,7 δισ. από την επόμενη δόση για το πρώτο τρίμηνο του 2014). «Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν απολύτως τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που υπολογίζονται κοντά στα 9 δισ. καθώς υπάρχει λήξη ομολόγου της ΕΚΤ.
Το συνολικό ποσό που είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM) ανέρχεται σε 10,1 δισ. ευρώ.
Οταν ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας για τις συγκεκριμένες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι ο ίδιος εμμένει «σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 (δηλαδή ότι η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόλις επιβεβαιωθεί η Eurostat με την παραδοχή του πλεονάσματος) και όχι σε δηλώσεις».kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc