Σε θέση ισχύος λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος

Σε θέση ισχύος λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ο ΔΗΚΤΗΣ
Βρήκε την ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Επειτα από πολλές συνεδριάσεις Eurogroup κατά τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει δεχτεί έντονη κριτική για τους ελληνικούς προϋπολογισμούς και τα αποτελέσματά τους, χθες ως πρόεδρος του Ecofin ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η ελληνική προεδρία «θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του επομένου έτους πρέπει να είναι ρεαλιστικός και να αντανακλά τις προσπάθειες των κρατών-μελών για δημοσιονομική εξυγίανση». Βέβαια, η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια σε θέση ισχύος ως προς το ζήτημα αυτό, καθώς εμφανίζει εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και οι προοπτικές για το 2014 και το 2015 είναι πολύ καλές. O κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα πρέπει να αντανακλά «και τις πραγματικές ανάγκες για χρηματοδότηση και επενδύσεις, προς ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες συγχωνεύσεων στον χρηματιστηριακό κλάδο. Οι εταιρείες του κλάδου μειώνουν το κόστος και προχωρούν σε εξαγορές, προσδοκώντας ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους με νέους πελάτες. Για παράδειγμα χθες, η Merit ΑΧΕΠΕΥ ανακοίνωσε την απορρόφηση της Orange Partners ΑΕΠΕΥ. Πάνω από το 60% των εργαζομένων, που είχαν ξεπεράσει τις 5.000 το 1999, έχει απολυθεί από το 2002 μέχρι και το 2012 εξαιτίας του αναιμικού τζίρου της αγοράς και του μεγάλου αριθμού των εταιρειών του κλάδου. Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέχουν τα remote members (μέλη εξ αποστάσεως), όπως είναι η Citigroup Global Market, η Cheuvreux, η UBS και η Merrill Lynch.
Θετικά μηνύματα
Τις καλές επιδόσεις της συνεχίζει η ελληνική αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με το Reuters, στις πρώτες εβδομάδες του 2014 έχουν καταγραφεί συναλλαγές συνολικής αξίας 546 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 36% των συναλλαγών ολόκληρου του 2013. Η αγορά στέλνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα μηνύματα ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν το ίδιο διαισθάνεται και η τρόικα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο μοναδικός -αλλά σημαντικός- παράγοντας που η Ελλάδα δεν έχει ακόμα επιδιώξει μία νέα έκδοση ομολόγων.
Αμερικανικά κεφάλαια φεύγουν από την Ευρώπη
Κατά 18% μείωσαν την έκθεσή τους στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού οίκου Moody’s. Παράλληλα, τα αμοιβαία που τοποθετούνται σε ευρώ και στερλίνα μείωσαν, επίσης, την έκθεσή τους κατά 8% και 6% αντίστοιχα. Στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2013, το σύνολο των υπό διαχείριση διαθεσίμων των ευρωπαϊκών αμοιβαίων μειώθηκε κατά 6,5%. Αντιθέτως, τα υπό διαχείριση κεφάλαια των αμερικανικών αμοιβαίων διαμορφώθηκαν στα 677 δισ. δολ. στα τέλη του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 2,9%.
«Ντέρμπι» με την τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις
Κάθε άλλο παρά έχει κλείσει για την τρόικα το θέμα των αλλαγών στον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα αποδεχθούν ως επαρκείς τις αλλαγές που έγιναν στο ισχύον καθεστώς προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, το οποίο και θα εισηγείται στον υπουργό Εργασίας εάν πρέπει να κάνει δεκτή ή όχι την προσφυγή των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και επιθυμούν να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις, προκειμένου να μειώσουν ταχύτερα το μισθολογικό τους κόστος. Πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να θεωρεί ως μη επαρκή τη συγκεκριμένη αλλαγή, διότι δεν μεταβάλλει τον καθοριστικό ρόλο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Μπορεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να αναβαθμίζεται, αλλά το «όχι» ή το «ναι» θα είναι και πάλι ενός ανδρός απόφαση.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»