Η επιλογή Σαμαρά για την Αττική

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Η επιλογή Σαμαρά για την Αττική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Η υποψηφιότητα έκπληξη του Γιώργου Κουμουτσάκου για την Περιφέρεια Αττικής δίνει ένα ευρωπαϊκό στίγμα και στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Με δεδομένη την πανσπερμία υποψηφίων, που αντανακλά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα στη χώρα, οι συσχετισμοί δυνάμεων στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας είναι ασαφείς και το εκλογικό αποτέλεσμα διαγράφεται αβέβαιο.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον πιο δραστήριο ευρωβουλευτή του για περιφερειάρχη έχοντας στο μυαλό του τις προσβάσεις του τελευταίου στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, από τα οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, ίσως τον βλέπει και ως λύση ενότητας καθώς διατηρεί διαύλους και με τις τρεις «συνιστώσες» της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτές εκφράζονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο έμπειρος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, τον επέλεξε ως συνεργάτη του και εκπρόσωπο του υπουργείου, ρόλους που διατήρησε και επί Ντόρας Μπακογιάννη. Από την πλευρά του, σε ιδιωτική συζήτηση πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Σαμαράς τον είχε χαρακτηρίσει «κεφάλαιο για την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Τώρα το γιατί αποσύρει αυτό το κεφάλαιο από τις Βρυξέλλες ίσως έχει να κάνει με τη γενικότερη στρατηγική του. Ενδεχομένως να πιστεύει ότι το προφίλ του κ. Κουμουτσάκου θα έχει απήχηση στην κοινή γνώμη η οποία διψά για άφθαρτα πρόσωπα που δεν συμμετείχαν στο πάρτι του παρελθόντος.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου, όπως και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είχαν τις προηγούμενες ημέρες εκφρασθεί θετικά για τον Γιάννη Σγουρό, και αυτό δυσχεραίνει το έργο του κ. Κουμουτσάκου, αν και δεν επρόκειτο για ένθερμη υποστήριξη, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, για την αποφυγή μιας βεβιασμένης απόρριψης ενός πολιτικού που βρίσκεται στη Νομαρχία Αθηνών και εν συνεχεία στην Περιφέρεια Αττικής από το 2003, που έχει παραγάγει έργο, για το οποίο και θα κριθεί, αν και επενδύει υπερβολικά στην επικοινωνία.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων και ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. δεν ήθελαν να ταχθούν υπέρ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010, ενώ το χαμηλών τόνων προφίλ του κ. Κουμουτσάκου δείχνει να είναι η πιο πειστική απάντηση στο ανάλογο ύφος της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι στη σημαντικότερη περιφέρεια της Ελλάδας θα υπάρξει μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση, ανάμεσα σε έναν αποτελεσματικό ευρωβουλευτή, έναν δοκιμασμένο περιφερειάρχη και μια ευπρεπή βουλευτή, που θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχυ της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τη στιγμή που η Ελλάδα επενδύει στη γεωγραφική της θέση στο νοτιοανατολικό άκρο της Ενωσης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του Πειραιά ως σημαντικής πύλης εισόδου εμπορευμάτων προς τις ευρωπαϊκές αγορές, δεν πέρασε απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι ο κ. Κουμουτσάκος ήταν ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Κανονισμό των νέων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και έχει επανειλημμένα προβάλει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα ώστε να γίνει, από χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, χώρα-κόμβος του διεθνούς εμπορίου, όπως και η περυσινή εκλογή του ως ευρωβουλευτή της χρονιάς στον τομέα των μεταφορών.

Η Αττική είναι μια περιφέρεια που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και αξιοποίησης δυνατοτήτων από την Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός προφανώς πιστεύει ότι στην ηγεσία της χρειάζεται ένας άνθρωπος με γνώσεις της Ευρώπης, που να μπορεί να «ξεκολλήσει ζητήματα».

Ο νικητής των εκλογών στην Αττική θα είναι εκ των πραγμάτων το «πρόσωπο της ελληνικής Αυτοδιοίκησης» στην Ευρώπη και θα κληθεί μέσα από τη συνεργασία του με την Ε.Ε. να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια προς όφελος των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας. Αυτό πιθανώς να αποτελεί και το «ισχυρό χαρτί» του 52χρονου ευρωβουλευτή, ο οποίος θα επιχειρήσει παράλληλα να αξιοποιήσει ως πλεονέκτημα και τη μέχρι τώρα μη εμπλοκή του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να πιστεύουν ότι ο πρώην διπλωμάτης και νυν ευρωβουλευτής είναι επιλογή που εκπέμπει ανανέωση και αποτελεσματικότητα. Τον Μάιο θα φανεί κατά πόσον συμφωνούν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc