Το μετέωρο βήμα προς την ομαλότητα

Πολιτική

Το μετέωρο βήμα προς την ομαλότητα

Η Δύση ποντάρει στο χαρτί Τιμοσένκο ως μόνη αποδεκτή υποψηφιότητα και για τη Ρωσία. Διαθέτει όμως η ίδια ερείσματα; Ο κίνδυνος διαμελισμού της χώρας δεν εχει ακόμη αποτραπεί, ενώ σημειώνονται εκδηλώσεις εκδίκησης.
Μια νέα ημέρα, που ίσως δρομολογήσει και μια νέα εποχή, ξημέρωσε στην Ουκρανία μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες σηματοδότησε η ντε φάκτο αποπομπή Γιανουκόβιτς από το προεδρικό αξίωμα και η απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο μετά από κράτηση 2μισυ χρόνων.

Επιστροφή στην ομοαλότητα;
Διαθέτει λαϊκά ερείσματα η Γιούλια Τιμοσένκο;
Διαθέτει λαϊκά ερείσματα η Γιούλια Τιμοσένκο;
Το πρωί, η πλατεία της Ανεξαρτησίας, που είχε μεταμορφωθεί τους τελευταίους 3 μήνες σε εμπόλεμη ζώνη, φαίνεται να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικούς, όσο αυτό βέβαια θα επιτρέψει η πορεία των εξελίξεων. Πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης διέφυγαν στο εξωτερικό, πολλοί από την αντιπολίτευση δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη Δύση και άλλοι εκδικούνται. 40 αγάλματα του Λένιν καταστράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στόχος της οργής έγινε και το κομμουνιστικό κόμμα της Ουκρανίας, σύμμαχος του Γιανουκόβιτς. Η Ουκρανία θέλει να γυρίσει σελίδα και να απεμπολήσει ότι θυμίζει τη μετασοβιετική Ρωσία.

«Η Γιούλια είναι ηθοποιός»
Ο νέος μεταβατκός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσινόφ
Ο νέος μεταβατκός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσινόφ
Και ενώ αγνοείται η τύχη του αποπεμφθέντος προέδρου, φαίνεται να σημαίνει και πάλι η ώρα της Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έτυχε χθες βράδυ υποδοχής επιπέδου παγκόσμιας σταρ στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου και μίλησε, χωρίς όμως να μην γίνουν αισθητές και εκδηλώσεις αποδοκιμασίας προς το πρόσωπό της. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η Τιμοσένκο δέχθηκε τα συγχαρητήρια της καγκελαρίου Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της. «Καλώς ήλθατε στην ελευθερία» της είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η καγκελάριος προτείνοντάς της να συνεχίσει τη θεραπεία αποκατάστασης της σπονδυλικής της στήλης στη Γερμανία. Επίσης την κάλεσε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.
Η Τιμοσένκο μπορεί να επέστρεψε στην πολιτική σκηνή μια σημαντικής για την Δύση χώρας λόγω των αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά δεν διαφαίνεται τερματισμός της κρίσης. Στην πλατεία της Ανεξαρτησίας κάλεσε χθες το βράδυ τους συμπολίτες της να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, αλλά κανείς δεν ξέρει αν διαθέτει ισχυρά ερείσματα.. «Η Γιούλια είναι ηθοποιός. Στην κανονική ζωή μπορεί να είναι άρρωστη, αλλά όταν ανεβαίνει στην σκηνή, γίνεται ξαφνικά καλά», υποστηρίζει ο πολιτολόγος Βλαντιμίρ Φεσένκο στο Κίεβο. Λόγω του παρελθόντος της πολλοί Ουκρανοί την ταυτίζουμε με το σύστημα των ολιγαρχών.

Το βάρος στη Βουλή
Θα συμφιλωθεί ο διαιρεμένος λαός;
Θα συμφιλωθεί ο διαιρεμένος λαός;
Η βουλή, με την ίδια σύνθεση που νομοθετούσε και τις προηγούμενες εβδομάδες υπό τον Γιανουκόβιτς, προσπαθεί να διαμορφώσει τη νέα τάξη πραγμάτων που θα διαχειριστεί την τύχη της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Ήδη, ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, από το περιβάλλον Τιμοσένκο, εξελέγη μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Νέος πρωθυπουργός αναμένεται να εκλεγεί αύριο, ενώ ο Τουρστίνοφ κάλεσε τους βουλευτές να συμφωνήσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (25.02) σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Όπως μας ενημερώνει ο ανταποκριτής μας Δημήτρης Λιάτσος από τα πρώτα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση ανήκουν κι αυτά για την απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας και την ποινικοποίηση όσων τη χρησιμοποιούν, την απαγόρευση αναμετάδοσης των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, ενώ ήδη έχει ακυρωθεί ο νόμος που προέβλεπε ποινικές ευθύνες και απαγόρευση της φασιστικής, ρατσιστικής και αντισημιτικής προπαγάνδας και της πρόκλησης διεθνικών και φυλετικών διενέξεων. Από τις κινήσεις και τοποθετήσεις στελεχών που γίνονται, δίνεται η αίσθηση ότι η νέα ηγεσία στην Ουκρανία, τείνει να περάσει στα χέρια της ομάδας της Τιμοσένκο. Το ερώτημα είναι η δράση των εθνικιστών και η προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στη νέα ηγεσία.

Πού είναι ο Γιανουκόβιτς;
Η άδεια επίσημη κατοικία του Γιανουκόβιτς έγινε αξιοθέατο για το λαό
Η άδεια επίσημη κατοικία του Γιανουκόβιτς έγινε αξιοθέατο για το λαό
Και ο Γιανουκόβιτς, πού βρίσκεται; Μέχρι κι αυτήν την ώρα κανείς στην Ουκρανία δεν γνωρίζει το τόπο διαμονής τους. Κάποιος οδηγός ταξί ορκίστηκε ότι τον είδε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, άλλος ότι διέφυγε με ναυλωμένο αεροσκάφος σε άγνωστη κατεύθυνση. Πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να βρίσκεται στη Ρωσία, Εκεί, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λιάτσο, ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Κέρυ, στην οποία κατήγγειλε την αντιπολίτευση επειδή δεν τήρησε τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Βίκτωρ Γιανουκόβιτς μετά τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας και υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει εκφυλιστεί εξ αιτίας της αδυναμίας ή της απροθυμίας της αντιπολίτευσης να τιμήσει τη συμφωνία. «Έτσι οι παράνομες εξτρεμιστικές ομάδες αρνούνται να παραδώσουν τον οπλισμό και έχουν θέσει τα πάντα, στο Κίεβο, υπό τον έλεγχό τους» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρώφ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc