στο Κίεβο

O θρήνος για τους δεκάδες νεκρούς των συγκρούσεων της τελευταίας εβδομάδας αλλά και η αβεβαιότητα για το πρόσωπο της επόμενης ημέρας στην ηγεσία της χώρας κυριάρχησαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου την Κυριακή.

Θρήνος και αγωνία για την επόμενη μέρα στο Κίεβο
Κεντρικό ερώτημα στα χείλη των χιλιάδων Ουκρανών που συνέρρευσαν και πάλι στην πλατεία είναι εάν πράγματι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει εγκαταλείψει τη χώρα από το βράδυ του Σαββάτου.
Την ίδια στιγμή, έτοιμος για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας με σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, καθιστώντας όμως σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση.
Σε διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της Ουκρανίας μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμη να αρχίσει διάλογο με τη Ρωσία για να τεθούν οι διμερείς σχέσεις σε μια «νέα, ισότιμη βάση καλής γειτονίας, η οποία αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη της την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας».

«Η προτεραιότητα όμως», τόνισε παράλληλα, «είναι να επιστρέψουμε στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Τουρτσίνοφ δήλωσε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει αποστολή να σταθεροποιήσει κατεπειγόντως την οικονομία, που όπως τόνισε, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας.
Θρήνος και αγωνία για την επόμενη μέρα στο Κίεβο
Εν τω μεταξύ, η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρωθυπουργοποίησής της.
Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 88 άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από τις 18 Φεβρουαρίου.
Θρήνος και αγωνία για την επόμενη μέρα στο Κίεβο
Σε απάντηση στα δημοσιεύματα που έφεραν το όνομά της, ως πιθανή υποψήφια, η Τιμοσένκο, εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την ιστοσελίδα του κόμματός της, εκφράζοντας την πρόθεσή της να μην κατέβει ως υποψήφια για τη θέση της πρωθυπουργού. «Σας ζητώ να μην εξετάσετε την υποψηφιότητά μου για την θέση της πρωθυπουργού» έγραψε η Τιμοσένκο.

Ο Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, περιγράφοντάς το ως «έργο προτεραιότητας».

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο» δήλωσε στον κοινοβούλιο όταν άρχισαν οι συζητήσεις, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, Βίταλι Κλίντσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Οι διαδηλωτές γκρεμίζουν τα μνημεία στο Κίεβο
Οι διαδηλωτές γκρεμίζουν τα μνημεία στο Κίεβο

Μιλώντας στο BBC, προσφέρθηκε για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

«Θέλω να κάνω την Ουκρανία μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα» δήλωσε. «Αν μπορώ να το κάνω αυτό μέσω της θέσης του προέδρου, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Σύμφωνα με πκηροφορίες ο Γιανουκόβιτς πιθανολογείται ότι βρίσκεται στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, όπου κατέφυγε την Παρασκευή το βράδυ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συνοριακή αστυνομία τον εμπόδισε να περάσει τα σύνορα, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει με ιδιωτικό αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Ρωσία.
Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, προειδοποίησε τη Ρωσία για ένα «σοβαρό λάθος» μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή.
Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, προειδοποίησε τη Ρωσία για ένα «σοβαρό λάθος» μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή.

«Η Ουκρανία έχει προδοθεί και οι άνθρωποι έχουν στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου. Την πλήρη ευθύνη γι' αυτό φέρουν ο Γιανουκόβιτς και το περιβάλλον του» ανέφεραν οι βουλευτές του σε δήλωση που μετέδωσε το Interfax.

Χρηματοδοτική στήριξη
Οι διεθνείς αντιδράσεις στα γεγονότα που μαστίζουν την Ουκρανία συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σούζαν Ράις, να προειδοποιεί τη Ρωσία για ένα «σοβαρό λάθος» το ενδεχόμενο μιας πιθανής στρατιωτικής εμπλοκής.

Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού στην Ουκρανία.
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζουν την αντιπολίτευση.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να δουν τη χώρα να διασπάται» δήλωσε η Ράις στο NBC. Υπήρξε φόβος πως η κρίση μπορεί να οδηγούσε σε διαίρεση της Ουκρανίας, μεταξύ του ανατολικού τμήματος της χώρας (φιλορωσικό) και του πιο φιλοευρωπαϊκού δυτικού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στην δεύτερη επικοινωνία τους τις τελευταίες δύο ημέρες, πως «το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να φροντίσουμε για την πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησαν τρεις ΥΠΕΞ κρατών μελών της ΕΕ, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ουκρανική αντιπολίτευση παραβιάζει τη συμφωνία, έχοντας στην πράξη καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο, αρνούμενη να αφοπλιστεί και συνεχίζοντας να βασίζεται στη βία», είπε ο Λαβρόφ στον Κέρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως ο Κέρι δήλωσε στον Λαβρόφ, πως οι ΗΠΑ, εκφράζουν την «ισχυρή υποστήριξή τους στη δράση του κοινοβουλίου της Ουκρανίας για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό».

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να συνομίλησε με την Γιούλια Τιμοσένκο και την παρότρυνε να εργαστεί για την ενότητα.

Η Μέρκελ τηλεφώνησε επίσης στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να συζητήσουν για την κρίση, ενώ και οι δύο συμφώνησαν πως «πρέπει να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Η Γερμανία προσπαθεί να λειτουργήσει ως μεσάζον στη σύγκρουση και να κατευνάσει τους φόβους της Ρωσίας πως θα απειληθεί αν η Ουκρανία κινηθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Γερμανία.

Ορισμένοι Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν την ταχεία οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενδεχομένως με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει ο ανταποκριτής.

Πρόσφατα, η Μόσχα συμφώνησε να παρέχει 11 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης. Αν η Ρωσία αποσύρει την προσφορά της, η συζήτηση στο Βερολίνο θα αφορά στο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό χρήμα και πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις με τη Μόσχα, προσθέτει.

Η Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί το Κίεβο τη Δευτέρα για να συζητήσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στην πολιτική κρίση και τα μέτρα για τη σδταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης» ανακοίνωσε το γραφείο της.

Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ, δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοβ, για την κατάσταση στην Ουκρανία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Σίδνεϊ.

Ο Σιλουανόβ, φέρεται να άφησε ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον η Ρωσία θα καταβάλει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: BBC

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»