Επεσαν οι υπογραφές για δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος


Επεσαν οι υπογραφές για δημιουργία εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, η Artume έχει αποκτήσει από το 2007 εκτάσεις συνολικής επιφανείας πλησίον των 20 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ (στη φωτογραφία, η μακέτα του έργου).
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Eνα βήμα πιο κοντά βρίσκεται πλέον η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου που δρομολογεί την τελευταία πενταετία η εταιρεία Artume Α.Ε., η οποία ανήκει στην επενδυτικό όμιλο της BlackRock. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, υπεγράφη εντός της εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, και συγκεκριμένα από τον υπουργό Γ. Μανιάτη και τον αναπληρωτή υπουργό Στ. Καλαφάτη, η υπουργική απόφαση που καθορίζει την αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση τροποποιεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αθηνών, μετατρέποντας την περιοχή από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Αποτελεί την κορύφωση μιας διαδικασίας που διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και στην οποία συμμετείχαν και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών και ο Δήμος Αθηναίων.

Σε μέρος της εν λόγω περιοχής και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, η Artume έχει αποκτήσει από το 2007 εκτάσεις συνολικής επιφάνειας πλησίον των 20 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της προωθούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με την επωνυμία Academy Gardens, που θα φέρει πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εν γένει χαμηλή περιβαλλοντική του επιβάρυνση. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν περί τις 1.600 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του κέντρου θα προκύψουν 2.000 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Artume είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήθηκε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το επενδυτικό fund MGPA της Macquarie Group, που πριν από λίγους μήνες εξαγοράστηκε από την αμερικανική BlackRock. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσουκαλά, διευθυντή έργου της Artume, η υπουργική απόφαση, που πλέον οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έκδοση της οικοδομικής άδειας, καθώς οι αρχιτεκτονικές μελέτες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Οπως τονίζει ο κ. Τσουκαλάς, «μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει καταβάλει φόρους άνω των 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους κατοχής του ακινήτου και 4 εκατ. ευρώ αφορούν στον φόρο μεταβίβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά σε ΦΠΑ».

Κατά τον ίδιο, η οικονομική κρίση δεν αποτελεί πηγή προβληματισμού για την εταιρεία, δεδομένης της αντοχής που έχουν επιδείξει τα εμπορικά κέντρα στην πτώση της κατανάλωσης, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.

Πάντως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν προκύψουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην ανάπτυξη της έκτασης, με βασικό επιχείρημα το ότι αυτή γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο, η διοίκηση της Artume υποστηρίζει ότι το προς ανάπτυξη οικόπεδο απέχει τουλάχιστον 1,5 χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψει απόφαση έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης, αυτή θα μπορεί να γίνει αντικείμενο προσφυγών, κάτι που θα μεταφραστεί σε πολύμηνες καθυστερήσεις έως ότου εκδοθεί απόφαση από το ΣτΕ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc