Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας

Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας

Με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. Για τις 4 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Το απόγευμα το πρώτο ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας
Κομισιόν και ΔΝΤ έχουν στείλει μήνυμα στην Αθήνα να τελειώσει με τις εκκρεμότητες στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εν όψει των σημερινών συζητήσεων με την τρόικα προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων και να καθορισθεί η διαπραγματευτική «γραμμή».
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ενώ χθες το απόγευμα μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ενημερώθηκε από το οικονομικό επιτελείο παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Υγείας.
Στη σύσκεψη του Σαββάτου επαναβεβαιώθηκε η «γραμμή» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι έχουν προχωρήσει πολύ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και μέσω emails με τους εκπροσώπους της τρόικας, και πως τώρα δεν υπάρχει χρόνος για υπαναχωρήσεις.
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κοινοβούλιο, καθώς το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή δεν περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα.
Βεβαιότητα
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση αυτήν τη φορά θα ολοκληρωθεί γρήγορα και ομαλά. «Η τρόικα» ?επεσήμανε? «θα γυρίσει και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το επόμενο Eurogroup. Γιατί το λέω αυτό με ισχυρή δόση αισιοδοξίας; Γιατί είναι τα αποτελέσματα των θυσιών του Ελληνα πολίτη πάρα πολύ εντυπωσιακά. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό».
«Τώρα» -συμπλήρωσε αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση- «έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα, με μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά, άρα με μέτρα που τα θέλει ο πολίτης. Και επίσης έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας».
Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε με την τοποθέτησή του ότι το ενδιαφέρον της Αθήνας εστιάζεται πλέον στην επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Απρίλιο, και στη συνέχεια στην πολιτική απόφαση - δέσμευση των εταίρων της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας μετέφερε σε μικρό αριθμό συνεργατών του την εξής θέση: «Περιμένω από τους εταίρους της Ελλάδας να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας, όπως εμείς τηρήσαμε το δικό μας. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει από την πλευρά τους ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat».
Ουσιαστικά με αυτήν τη φράση του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς τα στοιχεία της Eurostat θα δημοσιοποιηθούν την 23η Απριλίου και αμέσως μετά οι εταίροι μας θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις.
Στουρνάρας: Δεν έχουμε περιθώρια
Ο,τι δεν έγινε τους έξι προηγούμενους μήνες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο προκειμένου να υπάρξει θετική αξιολόγηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, γι' αυτό και δηλώνει πως «δεν έχουμε και άλλα περιθώρια, θα πρέπει να έχουμε τελειώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».
Στο ερώτημα γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση ο υπουργός εκτιμά πως οι ευθύνες βαρύνουν και τις δύο πλευρές. Από τη μία η τρόικα έθεσε αρχικά ανεδαφικές απαιτήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και έκανε πίσω μόλις στις αρχές του 2014 και από την άλλη η κυβέρνηση έχει δείξει έως τώρα αναβλητικότητα όσον αφορά στην υλοποίηση ορισμένων διαρθρωτικών αλλαγών.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»