Τρόικα: Από τη Δευτέρα θα… διαφωνούν στην Αθήνα!

Τρόικα: Από τη Δευτέρα θα… διαφωνούν στην Αθήνα!
19/02/2014
Η «επίτευξη συμφωνίας, σε σειρά πολιτικών, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση», θα βρίσκεται, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Άντζελα Γκαβίρια, στο επίκεντρο του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν τη Δευτέρα, μετά από πολύμηνη απουσία των εκπροσώπων των δανειστών. 
Μεταξύ των κορυφαίων θεμάτων που αναμένεται να εξεταστούν είναι και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, που για το Ταμείο αποτελεί το «πετράδι του στέμματος» για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Extended Fund Facility/EFF).
Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ, με κάθε ευκαιρία, δια των εκπροσώπων του επαναλαμβάνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που αν και εξαρτάται από τη «συμμόρφωση» της Αθήνας στα συμφωνηθέντα, το παραπέμπουν τώρα για μετά το καλοκαίρι και οπωσδήποτε για μετά τις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του, όμως, το ΔΝΤ εξαρτά τις αποφάσεις του από τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας στης οποίας το πρόγραμμα μετέχει και εδώ φαίνεται ότι θα εστιαστεί το ενδιαφέρον των διαπραγματευτών.
Ως γνωστόν – αν και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών διέψευσε το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ντερ Σπήγκελ» ως ανακριβές – την περασμένη εβδομάδα διατυπώθηκε η άποψη πως υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, όσον αφορά ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές. 
Χθες, το θέμα ετέθη και πάλι, αυτή τη φορά από την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, που σε ανάλυσή της για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη στάση του Βερολίνου έναντι της Αθήνας, ανέφερε:
«Εάν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και μάλιστα εάν είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα ένα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το "πράσινο φως" της καγκελαρίου». 
Και συνεχίζει η Deutsche Welle: 
«Το έκανε (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε), άλλωστε και πριν από τις γερμανικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας», καθώς «ένα υψηλό πλεόνασμα θα δικαιώσει την πολιτική Σόιμπλε και κατά συνέπεια τη διαχείριση της κρίσης από το Βερολίνο».
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, πάντως, ότι «αναμφίβολα η πολιτική ελίτ της Γερμανίας ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενίσχυσης στις ευρωεκλογές της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία"» και αναφέρει ότι το ελληνικό πρόβλημα δίνει «αέρα στα πανιά» των ευρωσκεπτικιστών, καθώς «παρά τον πακτωλό των δανείων που της έχουν χορηγηθεί, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη εκτός κινδύνου».elzoni.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»