Το Ψηφιακό Θεματολόγιο

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΤο Ψηφιακό Θεματολόγιο
22/02/2014
Γράφει η Mαρίνα Κουρμπέλα
Η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται επτά φορές γρηγορότερα από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά τον τρόπο παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ανάπτυξη των δικτύων υψηλής ταχύτητας σήμερα έχει τον ίδιο επαναστατικό αντίκτυπο, όπως η ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών πριν από έναν αιώνα.
Οι συνεχείς εξελίξεις στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης αίρουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις ψηφιακές συσκευές: Οι υπηρεσίες συγκλίνουν και μετακινούνται από τον φυσικό στον ψηφιακό κόσμο και γίνονται καθολικά προσβάσιμες σε οποιαδήποτε συσκευή. 
Σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις, έως το 2020, το ψηφιακό περιεχόμενο και οι εφαρμογές θα διανέμονται σχεδόν εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό, διότι έτσι, πιστεύουν οι αρμόδιοι, θα αναπληρωθούν  τα μεγάλα κενά στην  ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, που προκάλεσε η κρίση των τελευταίων χρόνων.
Το Ψηφιακό Θεματολόγιο
Στο πλαίσιο αυτό, της αναπλήρωσης, δηλαδή των μεγάλων κενών προόδου και ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη (Digital Agenda for Europe, προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη είναι η επίτευξη ταχείας συνδεσιμότητας, καθώς η ταχεία και υπερταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις διαλειτουργικές εφαρμογές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυναμική μεγέθυνση της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGA)
Οι στόχοι του Θεματολογίου στον τομέα των ευρυζωνικών συνδέσεων περιλαμβάνουν τη σταδιακή ανάπτυξη των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς (NGA) σε μεγάλο μέρος του εδάφους της ΕΕ, επιτρέποντας εξαιρετικά γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο, πάνω από 100 Mbps.
Συγκεκριμένα, το Θεματολόγιο επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι έως το 2020 :
i) όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες στο διαδίκτυο, πάνω από 30 Mbps και
ii) ποσοστό 50% ή περισσότερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο πάνω από 100 Mbps.
Blog:marina anastas.kourbela 

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»