Προβληματίζουν οι «αποζημιώσεις» ενόψει της επίσκεψης Γκάουκ

Προβληματίζουν οι «αποζημιώσεις» ενόψει της επίσκεψης Γκάουκ

Με τίτλο «Η Ελλάδα επανεξετάζει το ζήτημα των αξιώσεων για επανορθώσεις» η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι «πριν από την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Γκάουκ, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να αναβάλει τις επίμαχες διεκδικήσεις έναντι της Γερμανίας από την περίοδο της κατοχής 1941-1944.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι εδώ και έναν χρόνο κυκλοφορούν σε διάφορα υπουργεία οι σχετικές συστάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο παραμένουν ακόμη απόρρητες, καθώς στόχος είναι να μην μάθει κανείς ποιες είναι οι ελληνικές αξιώσεις στο πεδίο των επανορθώσεων από την εποχή της κατοχής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου ότι η σχετική έκθεση δεν τον έχει πείσει και ότι διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προτάσεις που περιέχει είναι οι προσήκουσες. Ενδεχόμενες νομικές αντιπαραθέσεις με τη Γερμανία δεν θα έφερναν αποτέλεσμα, αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενα την απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής. «Αν ακολουθηθεί η προτεινόμενη δικαστική οδός, το θέμα δεν θα έχει επιτυχή κατάληξη» δήλωσε ο Βενιζέλος, σύμφωνα με την Die Welt.
Η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα
Το Δίστομο
Το Δίστομο
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στο αντικείμενο της διαμάχης για το αναγκαστικό δάνειο και το ύψος της οφειλής, επισημαίνοντας ότι είναι διαφιλονικούμενη η νομική υπόσταση «αυτής της αναγκαστικής εισφοράς».
Η γερμανική πλευρά τονίζει ότι αυτό το δάνειο, όπως και άλλες αναμφισβήτητες ζημίες που προκάλεσε στην Ελλάδα η γερμανική κατοχή, έχουν ήδη διευθετηθεί μέσω διμερών συμφωνιών.
Η εφημερίδα αναφέρεται σε διάφορες μορφές αποζημιώσεων που φέρεται να κατέβαλε η γερμανική πλευρά (μηχανολογικός εξοπλισμός, επενδυτικό δάνειο ύψους 200 εκατ. μάρκων και αποζημιώσεις ύψους 115 εκατομμυρίων μάρκων). Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, η καταβολή της αποζημίωσης των 115 εκατ. μάρκων περιείχε και όρο παραίτησης από οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση για την αποζημίωση μεμονωμένων θυμάτων.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για αξιώσεις που εγείρονται από λαϊκιστές, και συγκεκριμένα αναφέρει ότι πολλοί αριστεροί και δεξιοί λαϊκιστές, με δεδομένη και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, ανακινούν το θέμα κάνοντας λόγο για απαιτήσεις αποζημιώσεων που φτάνουν τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται άβολα που το θέμα έχει τεθεί και πάλι στην ημερήσια διάταξη, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης του γερμανού Προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ στην Αθήνα από τις 5 έως τις 7 Μαρτίου.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc