Στοιχεία της ρητορικής Αλ. Τσίπρα




 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Στοιχεία της ρητορικής Αλ. Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΧΟΛΙΟ
Εχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τις τελευταίες εβδομάδες τη συμπεριφορά και τις διατυπώσεις του Αλ. Τσίπρα, εν όψει ευρωεκλογών. Χωρίς να τις συγκρίνει με την αντίστοιχη συμπεριφορά της κυβερνητικής παράταξης, που και αυτή από την πλευρά της έχει μπει σε προεκλογική λογική, όχι ακριβώς ευρωεκλογών, αλλά μάλλον εθνικών εκλογών. Σε σημείο οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του Αντ. Σαμαρά ότι δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών να γίνονται δεκτές με σκεπτικισμό.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει μία ευρεία νίκη τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις περιφερειακές εκλογές, για να επιβάλει στη συνέχεια εθνικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δεν δείχνουν εξασφαλισμένη μία τέτοιας έκτασης νίκη και αν το ίδιο προκύψει από τις κάλπες, τα προβλήματα και οι αμφισβητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενταθούν, όπως και η απήχησή του στην κοινωνία.

Για να πετύχει τον στόχο του ο Αλ. Τσίπρας διανθίζει τη ρητορική του με ποικίλα χαρακτηριστικά και άλλους τόσους αντιπάλους. Δεν ξεφεύγει, παρά τις αντίθετες απόψεις που κυκλοφορούν τελευταία, από την αριστερή και αριστερίστικη ρητορική του αμφιθεάτρου, που λόγω κρίσης τον έφερε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Παράλληλα, όμως, επιχειρεί να πείσει με πολλές υποσχέσεις και καταγγελίες ότι έχει σχέδιο για την οικονομία. Και τέλος, έχει αναγορεύσει τον εαυτό του σε «ελπίδα» της Ευρώπης, που παλεύει να την αναστηλώσει και να την... απελευθερώσει από την Αγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία, την οποία υπηρετεί, κατ’ αυτόν, η ηγεσία του ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού. Γι’ αυτό στη ρητορική του έχει προσθέσει τον αντιγερμανισμό δίπλα στον ακατάσχετο αντιμνημονιασμό.

Αγνωστο πού θα οδηγήσει αυτή η τακτική. Το σίγουρο είναι ότι φροντίζει να ακυρώνει τα όποια δειλά βήματα προς μία πολιτική που θα έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ανευ σημασίας η μόνιμη επωδός ότι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο όταν έλθει στην εξουσία, αφού το Μνημόνιο εκπνέει οσονούπω. Και τα σχέδια για την οικονομία προκαλούν εύλογα ερωτήματα όπως τι εννοεί ο Γ. Σταθάκης όταν τονίζει ότι τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων στην Ελλάδα υπολείπονται σε σύγκριση με την Ευρώπη ή όταν ο Αλ. Τσίπρας υπόσχεται ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά «με κάθε διαθέσιμο μέσο, αν δεν μπορούμε by the book, θα το κάνουμε με μη συμβατικά μέσα».

Οι δε άμεσοι ή έμμεσοι ισχυρισμοί ότι στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται οι δυνάμεις που θα ανατρέψουν τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη δεν χρειάζονται σχολιασμό. Θα το καταλάβει και ο ίδιος όταν θα αντιπαρατεθεί απέναντι στους άλλους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν. Ακόμη περισσότερο, αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός.kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»