Έλληνες: Από φιλοευρωπαίοι, σε ευρωσκεπτικιστές

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥΈλληνες: Από φιλοευρωπαίοι, σε ευρωσκεπτικιστές
20/02/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
«Με μισό μάτι» και λιγότερο βλέπουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι κυρίως ανήκαν στους πλέον φιλοευρωπαίους λαούς.
Η ύφεση, ωστόσο, κράτησε πολύ και η κούραση από την αφαίρεση εσόδων και πρόσθεση βαρών αλλά και το άκουσμα από δανειστές και εκπροσώπους ότι το πρόγραμμα προσαρμογής που άλλαξε τη ζωή τους ήταν λάθος, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από προσπάθεια διόρθωσης, πρόσθεσε πίκρα και απογοήτευση.
Έτσι, η ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σχετικά με τά αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου επισημαίνει την αρνητική εικόνα που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 54% -το μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης).
Επίσης, αναφέρει ότι οι Έλληνες, περισσότερο από όλους τους ευρωπαίους πολίτες, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.
Όπως επισημαίνει η έρευνα μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας οι Έλληνες στην πλειονότητά τους τείνουν να μην εμπιστεύονται το θεσμό της ΕΕ, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφει η έρευνα (72%).
Αναφορικά με τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Έλληνες καταλαμβάνουν το δεύτερο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό (71%) μετά τους Κύπριους (87%), εκφράζοντας το φόβο τους ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμα.
Θετικά
Οι Έλληνες, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών (ποσοστό 60% έναντι 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), καθώς και η ειρήνη μεταξύ των κρατών- μελών (ποσοστό 53% τόσο για την Ελλάδα όσο και το σύνολο της ΕΕ) αποτελούν τα πλέον θετικά αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, παρότι η Ελλάδα και ειδικότερα η οικονομία της διανύει μια δύσκολη περίοδο, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (62%), συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μια Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ένα νόμισμα, το ευρώ.   elzoni.gr
Blog:marina anastas.kourbela

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc