Δεν φεύγουν από τους δρόμους οι Ουκρανοί

Δεν φεύγουν από τους δρόμους οι Ουκρανοί

ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ
Λουλούδια στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στις ταραχές των τελευταίων ημερών καλύπτουν τα οδοφράγματα του Κιέβου, την επαύριο των δραματικών γεγονότων.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ουκρανία
Φωτογραφίες: Κώστας Ονισένκο
ΚΙΕΒΟ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τα μικρά πλακάκια με τα οποία είναι στρωμένη η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου παραμένουν λερωμένα και μαύρα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών από τον τομέα της καθαριότητας. Η μαυρίλα από τα αντικείμενα που κάηκαν στην πλατεία τις τελευταίες εβδομάδες δίνει τη θέση της σε κενά, όπου οι λίθοι έχουν αφαιρεθεί για να χρησιμοποιηθούν ως πολεμοφόδια. Εκατοντάδες σκηνές παραμένουν επάνω στην πλατεία και στη λεωφόρο Κρεστιάτικ, που οδηγεί σε αυτήν. Εκεί, εκτός από τους οδοκαθαριστές, μένουν εθελοντές που έχουν αναλάβει την τροφοδοσία, την ενημέρωση, αλλά και την ασφάλεια. Οχι μόνον την ασφάλεια της πλατείας αλλά και μεγάλου μέρους της πόλης. Πρόκειται για άντρες κάθε ηλικίας, που κουβαλάνε αυτοσχέδια ρόπαλα, φοράνε κράνη και πολλές φορές έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά υποκαταστήσει τις αρχές ασφαλείας ακόμα και στον τομέα της ρύθμισης της κυκλοφορίας.
Περιπολούν τους δρόμους, φυλάσσουν κομβικά σημεία, κρατικά κτίρια, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου, όπως λέει στην «Κ» ο υπεύθυνος Τύπου της «πολιτοφυλακής», Γερέμα Ντουχ, να μη σημειωθούν λεηλασίες, «που εάν ξεκινήσουν δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν με τίποτα». Ο ίδιος λέει ότι η αστυνομία του Κιέβου εκτελεί πλημμελώς ή δεν εκτελεί καθόλου τα καθήκοντά της. «Σήμερα (σ.σ. χθες) θα έχουμε συνάντηση με την αστυνομία για να τους πιέσουμε να ξαναπιάσουν δουλειά», σχολιάζει. Ο κ. Ντουχ είναι 27 ετών, εργάζεται στον τομέα του μάρκετινγκ και κατάγεται από το Λβοφ της δυτικής Ουκρανίας, μια πόλη φημισμένη για τα αντιρωσικά της αισθήματα.
Αυστηρή φύλαξη
Η πρόσβαση στην περιοχή που ελέγχουν οι διαμαρτυρόμενοι είναι ελεύθερη αλλά αυστηρά φυλασσόμενη από την πολιτοφυλακή. Εκτός από ένα μεγάλο κτίριο που κάηκε, δεν φαίνεται έχουν γίνει ζημιές σε καταστήματα ή γραφεία του κέντρου, όπου στεγάζονται πολλές ξένες –και ελληνικές– επιχειρήσεις.
Η φύλαξη γίνεται και για άλλους λόγους: Χθες, ένα αυτοκίνητο της κρατικής ουκρανικής τράπεζας παρεμποδίστηκε να φύγει από τα κεντρικά γραφεία της επί της οδού Ινστιτούτσκαγια, καθώς υπήρχαν υπόνοιες πως θα απομάκρυνε βαλίτσες με χρήματα ή έγγραφα.
Κατά τα άλλα, η χθεσινή ημέρα ήταν περισσότερο ημέρα πένθους για τους νεκρούς της εξέγερσης. Οι φωτογραφίες των νεκρών έχουν αναρτηθεί παντού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν αγνοούμενοι τα ονόματα των οποίων ακούγονται διαρκώς από τα μεγάφωνα της πλατείας.
Τα οδοφράγματα
Τα τεράστια οδοφράγματα που έχουν στηθεί τις περασμένες εβδομάδες παραμένουν στις θέσεις τους και μάλιστα ενισχύονται περαιτέρω. Καινούργιοι εθελοντές έρχονται καθημερινά, όσο αυξάνεται το ενδεχόμενο το κίνημα της πλατείας να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις. Αυτή η αντίληψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι άτομα που έρχονται στις «υπηρεσίες» του κινήματος ζητούν πλέον κάποια εξυπηρέτηση, παρουσιάζοντας το θέμα τους ως «αδικία του καθεστώτος», η οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί.
Παρόλο που η πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έχει γεμίσει με πανάκριβες τυπωμένες αφίσες τής μέχρι πριν από λίγο καιρό έγκλειστης Γιούλια Τιμοσένκο, κανένας από όσους ρωτήσαμε δεν υπέδειξε κάποιο πολιτικό πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το τιμόνι της χώρας.
«Ανήκουμε στην Ευρώπη, και γεωγραφικά και πολιτικά», λέει η 19χρονη Βαλεντίνα Σεμενιούκ, η οποία είναι εθελόντρια στον τομέα της τροφοδοσίας και σερβίρει τσάι στους περαστικούς της πλατείας. «Δεν πρέπει να αποχωρήσουμε από εδώ, θα πρέπει να καταφέρουμε περισσότερα, να γίνουμε μια ελεύθερη χώρα», συμπληρώνει η ίδια. Η Βαλεντίνα Σεμενιούκ, όπως και άλλα νεαρά άτομα που βρίσκονται στα μπλόκα του Κιέβου, θεωρεί ως λύση την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέροντας όμως περισσότερο επιχειρήματα συναισθηματικού παρά οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc