Με δικό της πακέτο προτάσεων η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα

Με δικό της πακέτο προτάσεων η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα
Ανανέωση 21.00

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων» (σ.σ. για την πορεία της οικονομίας), δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί».

Ο εν λόγω παράγοντας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».
Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα. Ανέφεραν, ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.


Ενημέρωση 20.17
Με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα, θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αυτό επισήμανε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, πριν από την έναρξη της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω παράγοντας απάντησε ότι «στόχος είναι ο συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι με κοινή γραμμή για την τρόικα».

Χαρακτηριστικό είναι, τέλος, ότι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι «ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc