Διπλός συμβιβασμός ο στόχος Σαμαρά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Διπλός συμβιβασμός ο στόχος Σαμαρά

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών, για τις συναντήσεις της Τρόικα.
Με δεδομένη αφετηρία, έναντι της δύσκολης διαπραγμάτευσης για τα διαρθρωτικά (δέσμη μέτρων ΟΟΣΑ, κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο, φόροι υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές), παρουσιάστηκε η κυβέρνηση στη χθεσινή πρώτη επανέναρξη των διά ζώσης διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος και προήδρευσε την Κυριακή διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, εμφανίστηκε να θέτει ο ίδιος τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η ελληνική πλευρά, σπεύδοντας να επισημάνει ότι «το tool-kit του ΟΟΣΑ δεν αποτελεί Βίβλο», αλλά και να προβάλει την ανάγκη υιοθέτησης μεν των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά με τρόπο που θα συνάδει προς τα εθνικά δεδομένα.

Η προώθηση των διαρθρωτικών μέτρων, που προβλήθηκε κεντρικά από την ελληνική κυβέρνηση σαν αντίδοτο στις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, έρχεται να δοκιμάσει όχι μόνον τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και Αθήνας, αλλά και τις σχέσεις στο εσωτερικό της δικομματικής και του υπουργικού συμβουλίου. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν επί μακρόν το Σάββατο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί έναντι της επιβολής ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου που παραγνωρίζει τα εθνικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή, για άλλη μία φορά πριν από μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, στο εσωτερικό της κυβέρνησης βάλλουν εναντίον του κ. Κ. Χατζηδάκη εκτιμώντας ότι επιδιώκει, πάνω στην πρόταση του ΟΟΣΑ, να χτίσει προφίλ μεταρρυθμιστή.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές θέσεις που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της Κυριακής, τις οποίες ο κ. Αδ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε χθες «εθνικές, αφού σε αυτές συμφώνησε και ο πρωθυπουργός», τελούν υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς. Αναλυτικά, η ελληνική ατζέντα προβλέπει:
• Φόροι υπέρ τρίτων. Κατάργησή τους στους τομείς του τσιμέντου, των αλεύρων, των φαρμάκων κ.ά., χωρίς να πειραχθεί το αγγελιόσημο. Ωστόσο, στο πρόσφατο Eurogroup o κ. Στουρνάρας δέχθηκε οχλήσεις να μπει και το αγγελιόσημο στο τραπέζι.
• Μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα. Επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό φαρμακείων ανά την Ελλάδα και τη δυνατότητα μεταξύ τους ανταγωνισμού, η ελληνική πλευρά προτείνει την άρση της διατίμησής τους με διατήρηση μόνο μιας ανώτατης τιμής. Μένει να διαπιστωθεί αν η θέση αυτή θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, έστω και για δοκιμαστική περίοδο κάποιων μηνών.
• Διάρκεια ζωής γάλακτος. Προτείνεται η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας, του γάλακτος μιας–δύο ημερών, προκειμένου να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία, ενώ διατηρούνται το γάλα χαμηλής παστερίωσης και το γάλα υψηλής παστερίωσης. Για το γάλα χαμηλής παστερίωσης, το σημερινό «φρέσκο», ο σχεδιασμός ήταν ο παραγωγός να ορίζει τη διάρκειά του, ενώ προκειμένου να εκτονωθούν οι έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (Τσαυτάρης, Χαρακόπουλος) και βουλευτών της περιφέρειας προτάθηκε η διάρκεια αυτού του τύπου να οριστεί μεταξύ 5 ημερών (όπως ισχύει σήμερα) και 7 ημερών. Εξυπακούεται πως οποιαδήποτε μεταβολή αυτής της θέσης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα πρέπει να συνυπολογίζει και τις εσωτερικές αντιδράσεις.
• Ενιαία τιμή βιβλίου. Επειτα από αρκετές παλινωδίες, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να τεθούν εκτός ενιαίας τιμής αμέσως τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ για τα υπόλοιπα να διατηρηθεί η ενιαία τιμή για μία διετία από την πρώτη έκδοσή τους, χωρίς να ανανεώνεται με κάθε επανέκδοση.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»