Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία

Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Ουκρανία

ένοπλοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια στην Κριμαία
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
VOA News
Η Ρωσία έστειλε, την Πέμπτη, μαχητικά αεροσκάφη να περιπολούν τα σύνορα της με την Ουκρανία καθώς οι εξελίξεις απειλούν να υπονομεύσουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ένοπλοι ανέλαβαν τον έλεγχο κυβερνητικών κτηρίων στην Κριμαία, περιοχή της Ουκρανίας που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα ενώ στο λιμάνι της Σεβαστούπολης εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Οι ένοπλοι ύψωσαν στα υπό κατάληψη κτήρια ρωσικές σημαίες.

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος, Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, προειδοποίησε την Πέμπτη, την ηγεσία του ρωσικού στόλου ότι οποιαδήποτε των ρωσικών δυνάμεων έξω από το χώρο της βάσης θα θεωρηθεί «επιθετική συμπεριφορά».

Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, το κτήριο του οποίο καταλήφθηκε από τους ενόπλους ψήφισε την Πέμπτη την διάλυση της περιφερειακής κυβέρνησης και την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το μέλλον της Κριμαίας στην Ουκρανία. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 25 Μαϊου, την ίδια ημέρα με τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Το 58% των κατοίκων της Κριμαίας είναι ρωσικής καταγωγής.

Εντωμεταξύ, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στη Ρωσία μεταδίδουν ότι ο έκπτωτο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, φιλοξενείται σε «ρωσική περιοχή» για λόγους ασφάλειας, χωρίς, ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Γιανούκοβιτς θα παραχωρήσει, σήμερα Παρασκευή, συνέντευξη τύπου από την ρωσική πόλη Ροστό ον Ντον.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι, ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να αποφύγει προβοκατόρικες ενέργειες

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»