Οικονομία «Ο Τσίπρας πρέπει να απεμπολήσει προεκλογικές υποσχέσεις»

Οικονομία

«Ο Τσίπρας πρέπει να απεμπολήσει προεκλογικές υποσχέσεις»

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας, τονίζει ο Ματίας Κούλας, ειδικός σε θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (CEP).
Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δεν έχουν οδηγηθεί ακόμη σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων,των υπουργών Οικονομικών, αλλά και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Η δυσκολία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει σαφή εξήγηση, σύμφωνα με τον Ματίας Κούλας, ειδικό σε θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (CEP), που εδρεύει στο Φράιμπουργκ. Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «ο Τσίπρας εξελέγη επειδή θέλει να τερματίσει τη συνεργασία με την τρόικα και τώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι απλά πρέπει να απεμπολήσει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις».
Ο κ. Κούλας θεωρεί ότι πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και υπογραμμίζει την άποψή του παραπέμποντας στη φράση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υποστήριξε ότι «η διακυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα».
Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με ιδία βούληση
Ο Ματίας Κούλας θεωρεί ότι πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν
Ο Ματίας Κούλας θεωρεί ότι πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν
Ο γερμανός αναλυτής στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζεται ως κάτι δευτερεύον, παρότι, όπως εκτιμά ο ίδιος, είναι το πραγματικό πρόβλημα. «Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, έχει υπερβολικά υψηλή κατανάλωση και εν τέλει πρέπει να αποκτήσει μια ανταγωνιστική οικονομία αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Αυτά είναι ζητήματα που δεν συζητούνται καθόλου αυτή τη στιγμή. Αν δει κανείς τι συζητείται, πρόκειται για ζητήματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Και αυτό είναι σημαντικό, αλλά είναι μόνο ένα σημείο. Θα πρέπει κανείς να δώσει περισσότερη προσοχή στη μείωση δαπανών και όχι στην αύξηση φόρων, διότι αυτό είναι πιο ανεκτό για την οικονομία», τόνισε ο Ματίας Κούλας.
Ο αναλυτής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική θεωρεί ότι οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να λάβουν τελικά μία ξεκάθαρη απόφαση για τον προσανατολισμό και το μέλλον της χώρας, επισημαίνοντας ότι η παραμονή στο ευρώ συνεπάγεται τήρηση ορισμένων κανόνων. Ο επόμενος παράγοντας, σύμφωνα με τον Ματίας Κούλας, είναι μία κυβέρνηση που θα στηρίξει με σαφή τρόπο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις επειδή μας αναγκάζουν οι θεσμοί, αλλά επειδή έχουμε αντιληφθεί ότι είναι απαραίτητες, τις στηρίζουμε και τις θέλουμε και θέτουμε τέλος στην πελατειακή οικονομία, σταματούμε να ευνοούμε συγκεκριμένες ομάδες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους πλούσιους, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους φτωχούς και ανθρώπους που δεν απασχολούνται στο κράτος. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ντάνιελ Χάινριχ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»